NRK: Finnairilla ei ole asiaa Norjan Huippuvuorille – esteenä ilmailusopimus vuodelta 1978

Kuva: Lehtikuva
finnair167851

Norja on kieltänyt Finnairia lentämästä Huippuvuorilla sijaitsevaan Longyearbyeniin, kirjoittaa Norjan yleisradioyhtiö NRK.

NRK:n mukaan syynä on Suomen ja Norjan vuonna 1978 solmima kahdenvälinen ilmailusopimus, jonka ulkopuolelle Huippuvuoret jätettiin. Käytännössä Finnair siis voi lentää mihin tahansa Norjassa, paitsi ei maalle kuuluvalle Huippuvuorille.

Finnairin oli tarkoitus lentää Huippuvuorille kesäkuukausina. Tromssan ja Huippuvuorten aluejohtajan Christian Chramerin mukaan se oli tuonut alueelle 3 000 turistia.

Hän sanoo, että Finnairin uudella reitillä olisi ollut merkittävä vaikutus alueen taloudelle.

Norjan liikenneministeri Ketil Solvik-Olsen ymmärtää ongelman, mutta ei halua kommentoida tilannetta tarkemmin. Hänen mukaansa Finnairilla on kolme viikkoa aikaa valittaa asiasta.

AVAINSANAT

Keskustelua aiheesta

Kuolonuhrien määrä Italiassa jo liki 247 – tyttö löytyi illalla elossa raunioista

Kuva: Lehtikuva-AFP
35843814
Pelastustyöntekijät ja vapaaehtoiset etsivät ihmisiä Amatricen kaupungissa Italiassa.

Keski-Italiassa tapahtuneen maanjäristyksen eloonjääneiden uhrien etsintä raunioista ei hidastu, lupaa maan pelastusjohtaja. Siviilien turvallisuudesta vastaavan viraston johtaja Fabrizio Curcio painotti yleisradioyhtiö Raille, että pelastustyöt jatkuvat läpi yön ja myös sen jälkeen.

Viranomaisten mukaan katastrofissa kuoli ainakin 247 ihmistä. Lisäksi satoja on loukkaantunut.

Sortuneiden talojen alle loukkuun jääneiden ihmisten lukumäärää ei tarkkaan tiedetä.

Eilen aamuyöllä tapahtuneen järistyksen voimakkuus oli noin kuusi. Suurimpia vaurioita kärisivät alueen useat pienet kylät.

Järkytyksen keskellä saatiin lohtua joistakin yllättävistä pelastumisista. The Guardian-lehden mukaan noin kymmenvuotias tyttö löydettiin elossa raunioista vielä eilisiltana Pescara del Trontossa, joka on yksi kolmesta pahimmin tuhoutuneista kaupungeista. Samalta alueelta kaivettiin esiin illalla elossa myös yksi nainen.

Italian pääministeri Matteo Renzi painotti, että Italia näyttää todelliset kasvonsa vaikeina hetkinä.

– Ainutkaan perhe, kaupunki tai pikkukylä ei jää yksin, Renzi sanoi.

Järistysalueella asuva geologi Manlio Faraoni muistutti, että nyt koettu oli poikkeuksellista myös muuten kuin järistyksen voimakkuuden osalta.

– Useimpien järistysten keskus sijaitsee 8–10 kilometrin syvyydessä maankuoressa. Tämä sen sijaan tapahtui vain neljän kilometrin syvyydessä. Siitä syystä tuhot ovat niin vakavat.

Keski-Italiassa koettiin eilen pitkin päivää myös jälkijäristyksiä. Kun pääjäristyksen voimakkuus oli 6,2, jälkijäristyksistä kovimmat yltivät lukuun 5,5.

Ranskan presidentti Francois Hollande on vakuuttanut, että Ranska antaa naapurimaalleen kaikkea apua joka voisi olla tarpeen. Saksan liittokansleri Angela Merkel lupasi hänkin Italialle apua.

Puoli vuosisataa jatkunut sisällissota ohi Kolumbiassa

Kuva: Lehtikuva-AFP
35848358
Kolumbialaiset seurasivat pääkaupungissa Bogotassa screeniltä, kun rauhansopimus allekirjoitettiin Kuubassa.

Kolumbia ja pitkään maan hallitusta vastaan taistelleet Farc-sissit ovat päässeet rauhansopimukseen. Osapuolet ilmoittivat sopimuksen syntymisestä yhteisellä julkilausumalla Kuuban Havannassa, missä ne ovat neuvotelleet.

Historialliseksi luonnehdittu rauhansopimus päättää puoli vuosisataa jatkuneen sisällissodan. Kolumbian sitkeä sota on ollut Amerikkojen viimeinen mittava aseellinen konflikti valtion sisällä.

Kolumbian presidentti Juan Manuel Santos ylisti sopimuksen tekohetkeä “hyvin erityiseksi päiväksi”.

– Tulkoon todeksi se valtio, jota olette kuvitelleet ja mielikuvissanne maalanneet, Santos muotoili.

Farcin johtaja Timoleon Jiminez puolestaan kuvaili Kolumbian päässeen nyt turvasatamaan.

Aseleposopimuksen hallitus ja vasemmistolaiset sissit allekirjoittivat kesäkuussa.

Farc siirtyy viidakoista aseidenriisuntakeskuksiin.

Osapuolet ilmoittivat nyt, että rauhansopimus on lopullinen, täydellinen ja kattava. Sekä hallitus että Farc korostivat, että tavoitteena on rakentaa vakaa ja kestävä rauha Kolumbiaan.

Kolumbian asukkaiden on vielä määrä äänestä rauhansopimuksen hyväksymisestä. Presidentti Santos ilmoitti varhain aamulla, että uurnille mennään 2. lokakuuta.

Rauhansopimuksen läpimenoa kansanäänestyksessä pidetään hyvin todennäköisenä. Perustuslakituomioistuimen päätöksellä sopimus tarvitsee taakseen vain runsaat 13 prosenttia äänioikeutetuista, eli noin neljä miljoonaa ihmistä.

Santosin kilpailija, entinen presidentti Alvaro Uribe on kuitenkin yllyttänyt kansalaisia hylkäämään sopimuksen vaaliuurnilla. Hänen mukaansa Santosin hallinto on antanut liian pitkälle periksi Farcin vaatimuksille.

Käytännössä rauhansopimus merkitsee aluksi sitä, että Farc alkaa siirtää joukkojaan viidakoista ja vuoristoista aseidenriisuntakeskuksiin. Ne pystyttää YK, jonka on määrä myös valvoa tulitauon pitävyyttä.

Kolumbian sisällissota alkoi 1960-luvulla. Siinä kuoli 260 000 ihmistä ja lähes seitsemän miljoonaa joutui pakolaisiksi. Sisällissota on lisäksi helpottanut huumekartellien toimintaa Latinalaisen Amerikan maassa.

Kokonaan Kolumbian levottomuudet eivät rauhansopimukseen pääty, sillä pienempi kapinallisten sissien järjestö ELN on jatkamassa iskujaan. ELN:n tekemät kidnappaukset viivästyttivät hallituksen ja Farcin rauhanneuvotteluja.

Yle: Suomalainen löysi vieraan planeetan, jolla voi olla elämää

Kuva: ESO
You can subscribe to the ESOcasts in iTunes, receive future episodes on YouTube or follow us on Vimeo. Many other ESOcast episodes are also available. Find out how to view and contribute subtitles to the ESOcast in multiple languages, or translate this video on dotSUB.
Proxima b:n mahdollinen elinkelpoisuus selviää vuosikymmenen kuluessa. Taiteilijan näkemys Proxima Centauria kiertävästä planeetasta.

Avaruustutkimusjärjestö European Southern Observatory eli ESO on vahvistanut tiedon Aurinkokuntaa lähinnä sijaitsevaa tähteä kiertävästä planeetasta, kertoo Yle.

Planeetta kiertää Proxima Centauri -tähteä niin sanotulla elämänvyöhykkeellä. Se merkitsee, että planeetalla voi esiintyä vettä nestemuodossa. Tätä pidetään yleisesti elämän edellytyksenä, ainakin sellaisessa muodossa kuin me sen tunnemme..

Ensimmäisiä merkkejä planeetasta näki suomalainen tutkija Mikko Tuomi.

Englantilaisessa Hertfordshiren yliopistossa työskentelevä Tuomi ryhtyi Ylen mukaan vuosikymmenen alussa käymään lävitse Proxima Centaurista aiemmin tehtyjä havaintoja. Hän huomasi niissä viitteitä planeetasta.

Havainnot eivät kuitenkaan olleet tarpeeksi selviä, jotta tieto olisi haluttu julkistaa. Tämän takia ESO käynnisti havaintokampanjan, jonka tulokset julkistettiin tänään, Yle kertoo. Pale Red Dot -nimen saanut kampanja onnistui varmentamaan planeetan olemassaolon täysin Tuomen ennustamalla tavalla.

Naapuritähteämme kiertää aavistuksen maapalloa massivisempi kiviplaneetta, joka on saanut nimen Proxima b.

Löytö tuo aurinkokunnan ulkopuolisen elämän etsimisen melkein käden ulottuville, Yle kertoo,.

Proxima Centauri sijaitsee vain runsaan 4,2 valovuoden päässä meistä, kun aiemmat eksoplaneetat on löydetty kymmeniä tai satoja kertoja kauempaa  Tähän mennessä on löydetty noin 3 500 eksoplaneettaa.

Vaikka Proxima b:n pintalämpötila mahdollistaakin veden esiintymisen planeetan pinnalla, ei elämän löytyminen ole lainkaan selviö. Proxima Centauri on ns. punainen kääpiötähti, jonka kuumuus ei ole oman Aurinkomme luokkaa.

Nyt havaittu planeetta kiertää hyvin lähellä tähteään. Esimerkiksi säteily voi olla niin voimakasta, ettei elämä ole mahdollista.

Tietoa elinkelpoisuudesta joudutaan vielä kuitenkin odottamaan. Tuomen arvio on, että saatamme tietää asiasta enemmän noin kymmenen vuoden kuluessa.

Elämän etsimiselle on nyt kuitenkin saatu uusi kiinnostava kohde.

– Tämän löydön myötä Proxima Centauri on ehdottomasti kiinnostavin lähitähti, Tuomi toteaa Ylen haastattelussa.

http://yle.fi/uutiset/lahitahtea_kiertavasta_planeetasta_saatiin_varmistus__suomalaistutkija_havaitsi_ensimmaisena/9117169

Keskustelua aiheesta

Italian järistys vaati ainakin 120 kuolonuhria – puolet Amatricen kaupungista katosi

Kuva: afp/filippo monteforte
LKS 20160824 FM7100; Firemen and rescuers inspect damaged buildings in Amatrice on August 24, 2016 after a powerful earthquake rocked central Italy. The earthquake left 38 people dead and the total is likely to rise, the country's civil protection unit said in the first official death toll. Scores of buildings were reduced to dusty piles of masonry in communities close to the epicentre of the pre-dawn quake in a remote area straddling the regions of Umbria, Marche and Lazio. / AFP / FILIPPO MONTEFORTE - LEHTIKUVA / AFP
Amatricen kirkontornin kello pysähtyi näyttämään aikaa, jolloin järistys tapahtui. Kuin ihmeen kaupalla torni säilyi pystyssä hävityksen keskellä.

Italian maanjäristyksessä on kuollut ainakin 120 ihmistä, kertoo Italian pääministeri Matteo Renzi. Aikaisemmin vahvistettu uhriluku oli 73.

Keskiviikkona aamuyöllä sattuneen maanjäristyksen voimakkuus oli noin kuusi. Viranomaiset ovat kuvailleet järistystä samantapaiseksi kuin vuonna 2009 tapahtunut L’Aquilan maanjäristys, jossa kuoli noin 300 ihmistä.

Amatricen kirkon torni pysyi kuin ihmeen kaupalla pystyssä suuren osan pikkukaupunkia raunioituessa ympäriltä. Tornikellon viisarit pysähtyivät muistuttamaan tuhon iskeneen kaupunkiin keskiviikkona hieman puoli neljän jälkeen aamuyöllä.

– Puolet kaupungista on hävinnyt, kauhisteli pormestari Sergio Pirozzi.

Noin kuuden magnitudin järistys aiheutti tuhoja laajalla alueella keskisessä Italiassa. Viranomaisten vahvistama uhriluku nousi etsintöjen edistyessä hitaasti, mutta illalla voitiin vahvistaa yli 120 ihmisen saaneen surmansa.

Monia kateissa olevia ihmisiä etsittiin yhä katkenneiden liikenneyhteyksien päässä olevissa kylissä, ja uhrien määrän pelättiin nousevan. Lisäksi tuhannet ihmiset olivat menettäneet kotinsa ja oleskelivat taivasalla.

Amatrice ja muut vuoristoseudun kylät ovat kesäaikaan suosittuja lomailukohteita muun muassa kuumuutta pakeneville pääkaupunki Rooman asukkaille. Erityisen kovia järistyksessä koki esimerkiksi Pescara del Tronton pikkukylä, joka kylän pormestarin mukaan tuhoutui käytännössä kokonaan.

Suomen Rooman-suurlähetystön lähetystösihteeri Tapio Rantanen kertoi iltapäivällä STT:lle, että toistaiseksi ei ole tietoa ulkomaalaisista kuolonuhreista.

Koira osoittaa, että raunioiden alla on joku. Mutta koska se ei hauku, se tarkoittaa valitettavasti sitä, että kyseinen henkilö on todennäköisesti kuollut.

Pienessä Illican kylässä Guido Bordo odotteli veljensä kanssa pelastajia auttamaan siskoa ja tämän miestä, jotka olivat jääneet raunioiden alle.

– Emme ole kuulleet heidän ääntään, olemme kuulleet vain kissat. Siskon lapset onnistuttiin nostamaan esille, he ovat nyt sairaalassa, Bordo kertoi.

Domenico-veli ei enää elätellyt suuria toiveita siskon pelastumisesta.

– Pelkäsin pahinta ja olin oikeassa. En ymmärrä, miten hän olisi voinut selvitä tuolla alhaalla.

Toisaalla pelastajien ohjaama rauniokoira pysähtyi haistelemaan.

– Koira osoittaa, että raunioiden alla on joku. Mutta koska se ei hauku, se tarkoittaa valitettavasti sitä, että kyseinen henkilö on todennäköisesti kuollut, selvitti etsinnöissä avustanut Daniela Romanato.

Italian pääministeri Matteo Renzi perui matkansa Ranskaan ja matkusti sen sijaan maanjäristysalueelle samalla kun surunvalitteluja ja avuntarjouksia sateli maailmalta. Suomesta osanottonsa esitti pääministeri Juha Sipilä (kesk.).

Keskiviikon järistys ei ollut poikkeuksellisen voimakas, mutta tuhoja lisäsi ilmeisesti se, että järistys tapahtui matalalla noin kymmenen kilometrin syvyydessä. Maan vavahtelu tuntui vajaan 200 kilometrin päässä Roomassa saakka. Asiantuntijoiden mukaan alueella on syytä varautua pitkään jatkuviin jälkijäristyksiin.

Järistysalue sijaitsee pohjoiseen L’Aquilan kaupungista, joka vaurioitui pahoin vuoden 2009 maanjäristyksessä. Tuolloin varsinaista pääjäristystä edelsivät lukuisat pienet järistykset ja katastrofi johti lopulta syytteisiin tutkijoita ja virkamiehiä vastaan. Heidän katsottiin laiminlyöneen asukkaiden varoittamisen toteamalla, ettei välitöntä vaaraa suuresta järistyksestä ole.

Tuomioihin johtanutta oikeudenkäyntiä myös arvosteltiin sillä perusteella, ettei maanjäristysten ajankohdan tarkka ennustaminen ole ylipäänsä mahdollista eivätkä maanjäristykset voi olla kenenkään syytä.

L’Aquilan maajäristyksessä kuoli noin 300 ihmistä.

STT-AFP

Juttua päivitetty uhrien määrällä.

Ainakin 38 kuollut Italian maanjäristyksessä

Kuva: Lehtikuva-AFP
35835245
Italian maanjäristyksen raunioista etsitään pelastuneita.

Italiassa pelastustyöt jatkuvat aamuyöllä sattuneen voimakkaan maanjäristyksen jäljiltä. Ainakin 38 ihmistä on kuollut. Kuolonuhreja on löydetty eri kylistä maan keskiosassa.

Suomen Rooman-suurlähetystön lähetystösihteeri Tapio Rantanen sanoo, että italialaisviranomaisten mukaan kuolleiden joukossa ei tällä tietoa ole ulkomaalaisia.

Rantanen kuvailee järistyspaikkaa kohtuullisen syrjäiseksi alueeksi ja huomauttaa, että pelastustyöt pääsivät kunnolla alkamaan vasta aamun valjettua.

Maanjäristys oli voimakkuudeltaan 6,2 ja se sattui alle 10 kilometrin syvyydessä. Järistys alkoi aamuyöllä puoli neljän jälkeen paikallista aikaa. Kymmeniä rakennuksia on sortunut ja useiden pelätään jääneen loukkuun niiden alle.

Järistyksen keskus sijaitsi Italian keskiosassa reilun 70 kilometrin päässä Perugian kaupungista. Järistys vavisutti rakennuksia 150 kilometrin päässä sijaitsevassa pääkaupungissa Roomassa asti.

Umbrian, Marchen ja Lazion maakuntien rajalla sijaitseva järistysalue on harvaanasuttua. Tuhoja on raportoitu ainakin Pescara del Trontosta, Amatricesta ja Accumolista.

Maanjäristys ei Helsingin yliopiston seismologisen instituutin mukaan ole voimakkuudeltaan kovin suuri.

– Tällaisia kuutosen maanjäristyksiä on noin 130 vuodessa. Osuessaan asutulle alueelle sillä on kuitenkin tuhovaikutuksia, kertoo tutkimusjohtaja Pekka Heikkinen seismologisesta instituutista.

Alue on lähellä paikkaa, jossa vuonna 2009 samansuuruisessa maanjäristyksessä kuoli vajaat 300 ihmistä. Aamuöisen maanjäristyksen tuhot eivät Heikkisen arvion mukaan kasva yhtä suuriksi.

Alueella on usein pienempiä maanjäristyksiä, sillä se osuu lähelle Apenniinien vuorijonon siirroskohtaa.

Heikkisen mukaan järistys tapahtui matalalla, alle 10 kilometrin syvyydessä. Silläkin on vaikutuksia, Heikkinen sanoo.