Nyheter

Nu ska kampanjen ta fart – Tuula Haatainen betonar jämställdhet som styrka och ojämlikhet som säkerhetshot

Jari Soini
Tuula Haatainen i Helsingfors på måndagen den 4 december.
Jari Soini
Tuula Haatainen i Helsingfors på måndagen den 4 december.
Jari Soini
Tuula Haatainen i Helsingfors på måndagen den 4 december.

Tuula Haatainens presidentvalskampanj öppnades på allvar på måndag kväll. På evenemanget i Helsingfors lyfte hon fram bland annat att kvinnors kunskap är världens mest oanvända resurs och att ojämlikhet är det största säkerhetshotet.

 

Haatainen är bekymrad över den växande ojämlikheten i Finland. Hon anser att fattigdom och hopplöshet ökar risken för radikalisering, såväl i Finland som i världen i stort.

På måndagen påminde hon i sitt tal om att firandet av Finland 100 år skuggas av oro för att en gruppering som företräder extremhögern ska marschera på gatorna på självständighetsdagen.

Det var ändå hopp och arbetsglädje i luften på måndagens tillställning, de dystra gallupsiffrorna (med stöd på cirka 2 procent) till trots. Kampanjfesten gästades av president Tarja Halonen som diskuterade på scenen med Haatainen och riksdagsledamot Jutta Urpilainen.

Tarja Halonen ingöt hopp trots president Sauli Niinistös överlägsna stöd på cirka 80 procent i senaste gallupen:

– Det är tid kvar till januari. Man vet aldrig hur världen utvecklas. Varje val ska tas seriöst.

Haatainen tog också upp social- och hälsovårdsreformen som öppnar upp portarna för en privatisering av välfärdstjänsterna.

– På så vis blir vi alla tvungna att med våra skatter betala till transnationella bolagens ägare, sade Haatainen och konstaterade att presidenten inte förutom att vara en opinions- och värdeledare också stadfäster och undertecknar lagar.

– Vad anser Sauli Niinistö om den här linjen som hans bakgrundsparti kör med? frågade om han passivt tänkt följa med från sidan då välfärdssamhället som byggts upp efter krigen förs över till marknadskrafternas villkor.

Enligt Haatainen skulle presidenten ha goda skäl att säga ifrån.

Haatainen efterlyser också starkare ställningstaganden för jämställdhet och betonade vikten av att nu diskutera och motarbeta sexuella trakasserier. Det uppmärksammade och omfattande problemet gäller i hög grad presidenten i och med dennes roll som opinionspåverkare.

– Detta ämne om något har varit tabu. Kvinnor och flickor trakasseras i arbetslivet och i skolorna. Nu då det har lyfts fram måste den strukturella ojämställdheten erkännas, sade Haatainen till Demokraattis reporter.

Sexuella trakasserier ska tack vare Haatainens initiativ diskuteras i riksdagen nästa vecka.

 

Delningar

Dela denna artikel

Viikon 41 Demokraatti
TIEDUSTELULAIN ABC - Mitä tavallisen ihmisen pitää tietää?
LÄHIÖELÄMÄÄ - Selma Vilhunen teki rosoisen nuoriselokuvan
TARJA HALONEN - YK:n tulisi toimia pienemmällä budjetilla
Följ oss:
Mer om ämnet:

Kommentarer

Mest lästa


Senast