Nuoret hakevat uutta suuntaa taidetyöpajoista

Nuoret jyväskyläläiset Matti Turunen, Jenni Pilkkakangas ja Mihailitsa Miaoulis istuvat Matarankadun taidetyöpajan kahvipöydässä maanantaiaamuna. On alkamassa neljäs viikko kolmen kuukauden elämystyöpajassa, johon nuoret ovat päätyneet hakemaan uutta suuntaa elämälleen. Nuoria yhdistää työttömyys ja opiskelupaikan puute.

 

Matti Turusella on taustallaan sähkö- ja automaatioasentajan opintoja, mutta töitä ei ole ollut. Työpajaan hänet ohjattiin sosiaalitoimen kautta. Vielä mitään isoja oivalluksia ei ole herännyt, mutta Turunen suhtautuu asioihin positiivisesti.
– On tässä joitain kiinnostuksia herännyt. Ihan mukavaa. Myöhemmät suunnitelmat ovat kuitenkin vielä auki.
– Ehkä sitä johonkin koulutukseen hakee seuraavaksi. Ollaan nyt tämä paja ensin.

 
Jenni Pilkkakankaalla on selkeämmät suunnitelmat. Tarkoitus oli hakea TAMKiin jo tänä keväänä, mutta ennakkotehtävien tekeminen jäi muiden kiireiden vuoksi. Pilkkakangas kokee saaneensa pajasta paljon hyödyllisiä elämäntaitoja, kavereita ja ennen kaikkea rutiineita päiviinsä.
– Kuulin pajasta kavereideni kautta ja hakeuduin itse, olen aina ollut kiinnostunut kädentaitojen kehittämisestä.
Nuoret kertovat hyvin avoimesti vaikeista elämäntilanteistaan ja siitä, millaisia ponnistuksia kotisohvalta ylös pääseminen on vaatinut.

 
– Kolme vuotta olen ollut toimettomana. Ensin jäi vaikean elämäntilanteen takia lukio kesken, sitten hain Priimukselle ravintola-alan koulutukseen, mutta sekin jäi kesken. Onneksi TE-toimisto sitten ohjasi tänne, Miaoulis kertoo omasta polustaan. Hänkin näkee työpajan annin hyödylliseksi.
– Ensimmäistä kertaa pitkään aikaan tuntuu, että teen jotain järkevää elämälläni. Tuntuu, että tässä on vähän jopa toivoa. Miaoulis aikoo hakea seuraavaksi muihin työpajoihin ja aikanaan yhteishaussa koulutukseen. Tahto mennä elämässä eteenpäin on kova.

 
Työpajoissa nuoret etsivät omia vahvuuksiaan

 
Erilaisten nuorille suunnattujen työpajojen tavoitteena on antaa nuorille positiivisia kokemuksia erilaisten taitojen ja tekemisten kokeilemisen kautta. Aktiivisella työllisyyspolitiikalla on julkisessa keskustelussa usein perusteettomasti tempputyöllistämisen ja työttömien kyykyttämisen leima. Työpajoihin hakeudutaan usein vapaaehtoisesti ja niissä selkeästi käydään nuorten omasta motivaatiosta kumpuavin perustein.
Kaikilla nuorilla ei ole selvillä mielekästä opiskelun tai työnhaun suuntaa, jolloin opiskelu- tai työpaikan järjestäminenkään ei aina ole oikea ratkaisu. Monenlaista tekemistä tarjoavat, lyhemmät työpajajaksot sen sijaan auttavat nuoria itse löytämään omia vahvuuksiaan ja kokemaan itsensä kykeneviksi tekemään omaa elämäänsä parantavia ratkaisuita. Työpajatoimintaa voidaan kuitenkin järjestää vain riittävän rahoituksen turvin. Onkin tärkeä kysymys, halutaanko panostaa ihmisten auttamiseen silloin kun nämä kykenevät auttamaan itseään.

Eetu Kinnunen, Jyväskylä

 

AVAINSANAT

Keskustelua aiheesta

valittu_artikkeli02

”Politiikan suunnan on muututtava” – Rinne MTV:llä: Suuri syy eriarvoistumiseen löytyy Sipilän hallituksen ohjelmasta

Kuva: Lehtikuva / Markku Ulander

SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne kirjoittaa MTV:n Nettivieras-kolumnissaan, että suuri syy eriarvoistumiseen löytyy Juha Sipilän (kesk.) hallituksen ohjelmasta.

Rinne toteaa pääministeri Sipilän perustaneen työryhmän, jonka tehtävä on pysäyttää yhteiskunnallinen eriytyminen.

– Sipilä kertoo olevansa huolissaan eriarvoistumisesta. On hienoa, että pääministeri Sipilä alkaa miettiä myös tätä asiaa. Myös eriarvoistumisen pysäyttämistä pohtiva työryhmä on hyvä ja tärkeä asia. On kuitenkin katsottava kriittisesti, miksi tällaisessa tilanteessa ollaan, Rinne kirjoittaa.

– Ennen kuin työryhmä aloittaa, voin antaa pääministeri Juha Sipilälle ilmaisen vinkin: Yksi suurimmista syistä kasvavalle eriarvoistumiselle löytyy Sipilän omasta hallitusohjelmasta. Pääministerin kannattaa lukea hallitusohjelma läpi ajatuksella – ja paksun punakynän kanssa – sekä tehdä tarvittavat johtopäätökset.

Sosialidemokraatit ovat Rinteen mukaan yrittäneet varoittaa pääministeriä ja hallitusta eriarvoistumisesta jo lähes kahden vuoden ajan.

Puolue on myös tarjonnut vaihtoehtoja hallituksen leikkauspolitiikalle.

Rinne kirjoittaa kolumnissaan, ettei tällainen työryhmä – hyvästä tarkoituksesta huolimatta – poista eriarvoisuutta.

– Jos Sipilä haluaisi oikeasti ratkaista eriarvoistumisen ongelmia, hän muuttaisi dramaattisesti hallituksensa politiikkaa. Oma lukunsa on se, että Sipilän hallitus on lyhytnäköisesti laiminlyönyt päätösten vaikutusarvioiden tekemisen. Tulokset näkyvät ja nyt Sipilä yrittää korjata vuotavaa kattoa poraamalla lattiaan reiän, Rinne kirjoitaa.

– Vaihtoehtoja tälle kurjistavalle ja eriarvoistavalle politiikalle on.

Rinne tiivistää, että politiikan suunnan on muututtava.

Huono taloustilanne ei tarkoita sitä, että oikeudenmukaisuus ja kohtuus loppuisivat.

Luonnolllisesti politiikassa joudutaan tekemään myös vaikeita päätöksiä. Rinne toteaa, että nekin pitää olla perusteltavissa.

– Sipilän hallituksen aikana näin ei ole ollut.

– Kyllä, Suomen taloustilanne on vaikea ja rahat ovat tiukilla. Mutta huono taloustilanne ei tarkoita sitä, että oikeudenmukaisuus ja kohtuus loppuisivat, Rinne kirjoittaa.

Antti Rinteen mukaan viimeiset puolitoista vuotta Suomessa on tehty politiikkaa, joka vie meitä kauemmaksi pohjoismaisesta hyvinvointivaltiosta.

– Suomessa ja Pohjoismaissa on maailman modernein ja hyvinvoivin yhteiskunta. Siitä ei pidä luopua.

Timo Soini avautuu Donald Trumpista: ”Vielä pari sanaa”

Kuva: Lehtikuva / Vesa Moilanen

Suomen ulkoministeri Timo Soini kirjoittaa verkkosivuillaan Veikko Vennamosta, Yhdysvaltain presidentistä Donald Trumpista ja populismista.

”Yhdysvaltain seitsemäs presidentti Andrew Jackson vuosina 1829-1837 on mies jonka toimiin ja tekemisiin kannattaa perehtyä, jos haluaa ymmärtää mistä traditiosta Trump tulee.”

Soinin mukaan Veikko Vennamon Unohdetun kansan puolesta kaikuu nyt myös rapakon takana.

”Veikko Vennamo oli näkijä ja tekijä. Hänen johdollaan asutettiin siirtokarjalaiset. Se oli uroteko vailla vertaa. Kiistaton näyttö. Populistiksi parjattu teki tulosta.”

Soini kirjoittaa ”Trumpista vielä pari sanaa”.

”Hän on erilainen presidentti, joka kommunikoi eri tavalla ja toimii eri tavalla. Mutta jos esimerkiksi katsoo hänen ulko- ja turvallisuuspoliittista tiimiään ei ole epäselvää, että se koostuu ammattilaisista, kuten esimerkiksi puolustusministeri James Mattis.”

Soini arvioi, ettei Trump tule monille kelpaamaan.

”Ulkoministerinä katson tärkeäksi, että meillä on hyvät suhteet Yhdysvaltoihin. Se on Suomen etu, olipa presidenttinä Trump tai joku muu. Hysteria sopii huonosti ulko- ja turvallisuuspolitiikkaan.”

”Valtiovallan on pysytyttävä tarjoamaan kilpailukykyinen toimintaympäristö” – Tuppurainen kaipaa kaupallisia menestystarinoita

Kuva: Jukka-Pekka Flander

SDP:n puheenjohtajaksi pyrkivän kansanedustaja Tytti Tuppuraisen mielestä Suomi kaipaa mahdollisimman paljon kaupallisia menestystarinoita.

Yrityksillä on vastuu omasta menestyksestään, mutta ne eivät toimi tyhjiössä.

– Tarvitaan uusia yrityksiä, kasvuyrityksiä, isoja kotimarkkinayrityksiä ja kansainvälisesti menestyksekkäitä hankkeita. Valtiovallan on pysytyttävä tarjoamaan kilpailukykyinen toimintaympäristö, olipa sitten kyse säädöksistä, verotuksen infrastruktuurista, tutkimuksesta ja tuotekehityksestä tai muista yritysten toimintaedellytyksiin vaikuttavista tekijöistä.

Keskeisestä on koulutus, Tuppurainen painotti puheessaan Porissa lauantaina.

– Osaavat ihmiset tuovat yrityksiin henkistä pääomaa, jota ilman yritykset kuihtuvat aivan samalla tavoin kuin kassavirran tyrehtyessä, hän sanoi.

Teollisuuspolitiikka on Tytti Tuppuraisen mukaan ennen muuta elinkeino- ja innovaatiopolitiikkaa. Innovaatioiden taustaksi tarvitaan myös vahvaa perustutkimusta.

Tuppurainen totesi, että menestystarinat vaihtelevat teollisessa ajassa. Suomenkin teollisesta ja vahvasta design-historiasta  voidaan luetella monia hienoja esimerkkejä.

– Valtiovalta ei ole niitä synnyttänyt, mutta Suomen hyvät edellytykset ovat varmasti auttaneet monen yrityksen nousua. Valtiovalta ei voi poimia etukäteen menestyjiä, eikä voi myöskään leimata mitään toimialaa menetetyksi.

Valtiovalta ei voi poimia etukäteen menestyjiä, eikä voi myöskään leimata mitään toimialaa menetetyksi.

Tytti Tuppurainen muistutti, että kilpailu on lähes aina kansainvälistä.

– Meidän on oltava päättäväisiä ja neuvoteltava koko EU:n voiman avulla kansainväliset kauppasopimukset, jotka turvaavat myös suomalaisyrittäjien pääsyn markkinoille ja samalla vahvistavat meille olennaiset reunaehdot. YK:ssa olemme olleet hyväksymässä kestävän kehityksen tavoitteita. Niihin kuuluu myös säällinen työ, ja se tarkoittaa säällistä työtä sekä Suomessa että muissa maissa.

Tuppurainen totesi, että teollisuusvientiin sisältyy jo sangen huomattava määrä palveluosaamista.

– On tärkeää, että meillä on kehityttyvä palvelutalous ja palveluvienti, hän sanoi.

Tuppuraisen mukaan Suomessa pitäisi olla maailmanluokan markkinointi-, myynti- ja rahoituspalveluita.

Demarinaiset tukevat Tytti Tuppuraista SDP:n puheenjohtajaksi – ”Tulevaisuuteen suuntaava nykypäivän puheenjohtaja”

Kuva: Lehtikuva
Sosialidemokraattisten Naisten mielestä Tytti Tuppurainen on oikea henkilö ajan vaatimuksiin.

Sosialidemokraattisten Naisten mielestä on hienoa, että SDP:n puoluekokousedustajilla on mahdollisuus valita puheenjohtaja erinomaisten ehdokkaiden joukosta.

Järjestön mielestä kansanedustaja Tytti Tuppurainen on oikea henkilö ajan vaatimuksiin.

– Hän on poliittisesti kokenut, yhteistyökykyinen, kansainvälinen ja rohkeasti tulevaisuuteen suuntaava nykypäivän SDP:n puheenjohtaja, joka kykenee yhdessä muiden kanssa hahmottamaan kestävän linjan puolueelle.

Tytti Tuppuraisen johdolla ja maltillisella uudistustyöllä saavutetaan politiikassa aidosti kestäviä tuloksia. Tiedämme, että hänellä on vahva kannatus sosialidemokraattien keskuudessa. Tytti Tuppuraista arvostetaan laajasti myös puolueen ulkopuolella, tiedotteessa todetaan.

Sosialidemokraattiset Naiset korostavat, että SDP:n sanoma on tuotava kirkkaasti esille.

Puheenjohtajaehdokas Tytti Tuppurainen linjaa:

”Varjojen maailmaan tarvotaan valoa ja kovuus on korvattava inhimillisellä lämmöllä. Ihmisoikeuksia ja inhimillisyyttä on vaalittava uupumatta. Rasismin vastustamisen on oltava ehdotonta. Oman maan köyhiä ei saa asettaa vastakkain maahanmuuttajien kanssa. Kaikkein vaikeimmassa asemassa olevien ihmisten elämän kohentaminen on käytännön tasa-arvotyötä. Se että ihmisillä keskimäärin menee hyvin, ei takaa, että kaikilla menee hyvin. Pidetään kaikki mukana.”

 Kuntavaalit ratkaistaan ehdokasasettelulla.

Sosialidemokraattiset Naiset lähtevät innolla kohti kunnallisvaaleihin. Tätä siivittävät myös SDP:n saamat hyvät kannatusluvut mittauksissa. Puolueella on Demarinaisten mukaan nyt valtava mahdollisuus vaalivoittoon puoluekokouksessa valitun puheenjohtajan johdolla.

Ehdokasasettelu jatkuu helmikuun loppuun.

– On välttämätöntä, että demarinaisia saadaan kattavasti mukaan paikallispolitiikkaan. Vain asettumalla itse ehdokkaaksi voi vaikuttaa oman kunnan päätöksentekoon, naisjärjestö muistuttaa.

Demarinasten mukaan kunnallisvaalit ratkaistaan pitkälti hyvällä ehdokasasettelulla.

– Sosialidemokraattisten Naisten tavoitteena on, että SDP:n ehdokaslistoilla puolet on naisia.

Tuppurainen on toiminut Demarinaisten puheenjohtajana marraskuusta 2014.

Jutun loppuun lisätty tieto Tuppuraisen puheenjohtajuudesta.

Keskustaedustajan kova väite: Soini halusi veron myös moottorikelkoille – hallituspuolueissa kinataan siitä, kuka ideoi uudet ”juppiverot”

Kansanedustaja Mikko Kärnän mukaan Suomen keskustan "määrätietoinen toiminta" esti moottorikelkkojen verollepanon.

Keskustan lappilainen kansanedustaja Mikko Kärnä hämmästelee perussuomalaisten nuorten uuden puheenjohtajan Samuli Voutilan väitteitä.

Voutila on twiiteissään esittänyt, että nyt pohdinnassa oleva moottoripyörävero olisi keskustan suunnittelema.

– Tämä ei pidä paikkaansa. Perussuomalaisten puheenjohtaja Timo Soini vaati itse ”huvikuunareiden” ja ”juppiskoottereiden” verotusta hallitusohjelmaan. Tämä kaikki tapahtui perussuomalaisten vaatimuksesta, Kärnä sanoo tiedotteessaan.

Kärnä huomauttaa, että alunperin myös moottorikelkat oli tarkoitus ulottaa verotuksen piiriin.

– Suomen keskustan määrätietoinen toiminta esti tämän, hän kehaisee.

– Emme voineet hyväksyä ratkaisua, joka olisi kohtuuttomalla tavalla kurittanut pohjoisen ihmisiä sekä matkailu- ja poroelinkeinoa.

”Tämä kaikki tapahtui perussuomalaisten vaatimuksesta.”

Kärnä kiittää perussuomalaisia nuoria siitä, että he näyttävät olevan eri linjalla puolueensa kanssa, mutta kehottaa kohdistamaan kritiikin oikeaan paikkaan.

– Politiikkaa ei voi rakentaa virheellisten väittämien varaan. Vene- ja moottoripyörävero voidaan vielä kumota, mutta tämän asian suhteen perussuomalaiset ovat avainasemassa. Mikäli sieltä esitetään asiasta luopumista, on keskustalla varmasti valmiutta neuvotella vaihtoehtoisista ratkaisuista.

Mikko Kärnä otti eilen veroihin kantaa Twitter-tilillään. Ketjussa on mukana myös perussuomalaisten nuorten puheenjohtajan Samuli Vuotilan kommentti.