Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

Nuoret kansanedustajat kiittelivät SYL:n ulostuloa – “Meillä on kasvava määrä opiskelijoita, joiden ääni ei kuulu tässä keskustelussa”

Nuoret kansanedustajat kommentoivat Porin Suomi-Areenalla Suomen ylioppilaskuntien liiton (SYL) kesän kannanottoa opiskelijoiden jaksamisesta. Vihreiden Iiris Suomelan mukaan julkisessa keskustelussa on jäänyt vähäiselle huomiolle se kuinka moninainen ryhmä opiskelijat ovat.

– Meillä on kasvava määrä opiskelijoita, joilla ei mene hyvin ja joiden ääni ei kuulu tässä keskustelussa. He eivät todennäköisesti ole sellaisesta hyväosaisesta taustasta, että heidän vanhempansa puhuvat tästä Twitterissä.

– Heistä meidän pitäisi olla eniten huolissaan varsinkin, jos halutaan pitää kiinni siitä, että myös pienituloisista perheistä tulevilla on mahdollisuus opiskella, Suomela sanoi.

Suomelan mukaan opintotuki ei riitä kesäajalle, jos tutkinnon tekemiseen menee keskimäärin viisi vuotta, mikä vaikeuttaa erityisesti köyhemmistä perheistä tulevien opiskelijoiden elämää.

Perussuomalaisten Sebastian Tynkkysen mukaan SYL:n kannanoton tarkoituksena tuskin puhua kuukausien palkallisesta lomasta.

– Tarkoitus oli kiinnittää huomiota opiskelijoiden jaksamiseen. Mielestäni tämä on yksi tärkeimmistä keskusteluista, joka pitkään aikaa on ryöpsähtänyt, Tynkkynen sanoi.

“Korkeakoulutus ei enää samalla tavalla johda siihen, että saisi vakituisen työpaikan.”

Komissaariksi nousevan Jutta Urpilaisen tilalle eduskuntaan syksyllä nousevan SDP:n Matias Mäkysen mukaan keskustelu pyöri liiaksi rahan ja opintotuen uudistamisen ympärillä.

– Jaksamisen kannalta on tärkeää, että opinnot järjestetään sillä tavalla, ettei uupumista tapahdu. Korkeakoulumaailmassa on ollut pitkä trendi opiskeluaikojen rajauksineen koko 2000-luvun, joka on johtanut siihen, että opiskelijat uupuvat ja väsyvät yhä enemmän, Mäkynen sanoi.

Iiris Suomelan mukaan keskimääräinen kolmikymppinen päätyy suurten ikäluokkien kolmikymppiseen verrattuna harvemmin johtaviin asemiin. Paikkoja ei ole hänen mukaansa enää samalla tavoin auki.

– Korkeakoulutus ei enää samalla tavalla johda siihen, että saisi vakituisen työpaikan, nuorena joutuu odottamaan pidempään, että pääsee kiinni suurempiin ansioihin, tällä kaikella on on pitkäkantoisia seurauksia. Totta kai se näkyy epävarmuutena omasta tulevaisuudesta ja siitä miltä vanhuus näyttää, kun emme ole ehtineet kerryttää eläkettä, kun meillä ei ole ollut työsuhteita, Suomela sanoi.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE