Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

Nuorisojärjestö varoittaa puolueita: “Satojen eurojen maksut ovat nuorelle kova hinta epävarmasta vaalimenestyksestä”

Suomen nuorisoyhteistyö – Allianssin teettämän kyselyn perusteella valmistautuminen maakuntavaaleihin on eri puolueissa eri vaiheissa. Kaksi puoluetta – vihreät ja siniset – jätti vastaamasta kyselyyn.

Demokraatti

Demokraatti

Suurin osa vastanneista kertoo nimettyjä ehdokkaita olevan tällä hetkellä noin kolmanneksen asetetusta tavoitemäärästä.

Parhaiten ehdokashankinta sujuu oman ilmoituksensa mukaan perussuomalaisilla, joka kertoo olevansa 70-prosenttisesti omassa tavoitteessaan. SDP:llä kasassa on 30 prosenttia ehdokkaista.

Vastanneista puolueista suurin osa kertoo, että puolueella on tavoite nuorten ehdokkaiden määrästä. Tavoitteet vaihtelevat tarkan prosenttiosuuden ja periaatteellisen linjan välillä.

SDP ilmoittaa pyrkivänsä saamaan 10 prosenttia alle 30-vuotiaita ehdokkaita. Vasemmistoliitolla ja perussuomalaisilla ei ole tavoitteita määrälle.

Summat vaihtelevat 100 euron ja 500 euron välillä.

Kaikki puolueet kertovat tarjoavansa erityisesti nuorille ehdokkaille kohdennettua tukea. Puolueet tai niiden opiskelija- ja nuorisojärjestöt järjestävät nuorille ehdokkaille koulutusta ja auttavat kampanjoinnissa. Osa puolueista tarjoaa nuorille ehdokkaille tietoa maakunnista, ehdokaskohtaista viestinnällistä tukea sekä rahallista tukea.

Lisää aiheesta

Pienemmät puolueet kristillisdemokraatteja lukuunottamatta kertovat, ettei puolueessa ole käytössä ehdokasmaksuja. Suurista puolueista kokoomuksessa, keskustassa ja SDP:ssä ehdokasmaksun keräämisestä päätetään piireittäin, joten käytännöt saattavat vaihdella eri puolilla maata.

– Tällä hetkellä ei ole vielä tiedossa, onko maksuja ja kuinka suuria ne ovat, SDP vastaa kyselyyn.

Muun muassa keskusta ilmoittaa, että ehdokasmaksuja kerätään. Summat vaihtelevat 100 euron ja 500 euron välillä.

“Kulut voivat muodostua vaaleihin osallistumisen esteeksi.”

Allianssin puheenjohtaja Elisa Gebhard muistuttaa, että vaaleissa ehdolla oleminen on valtavan kallista etenkin, jos oma taloudellinen tilanne ei ole ehtinyt vakiintua.

– Useiden satojen eurojen ehdokasmaksut ja kampanjointiin liittyvät kustannukset ovat nuorelle kova hinta epävarmasta vaalimenestyksestä. Nämä kulut voivat muodostua vaaleihin osallistumisen tosiasialliseksi esteeksi.

Gebhardin mielestä puolueiden pitäisi tukea nuorten ehdokkuutta poistamalla heiltä ehdokasmaksut ja tarjoamalla esimerkiksi apua varainhankintaan.

SDP ja vasemmistoliitto myöntävät, ettei nuoria ole kuultu omana erityisryhmänään puolueen maakuntavaaleihin valmistautumisessa. Muissa eduskuntapuolueissa nuorten edustajia on valittu esimerkiksi vaalitavoitteita valmistelevaan ryhmään. Lisäksi on jaettu kyselylomakkeita ja kuultu puolueen nuorisojärjestöä.

– Maakuntauudistus lisää vaikuttamismahdollisuuksia ja demokraattisuutta vain, jos kaikki pääsevät mukaan uuden maakuntahallinnon valmisteluun ja erityisryhmien kuuleminen hoidetaan kunnialla, Gebhard korostaa.

Allianssi yrittää lisätä nuorten kiinnostusta maakuntavaaleihin avaamalla nuorten vaalikoneen. Se lanseerataan ehdokkaille syyskuussa.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE