Politiikka

Nuorkeskustassa kahta eri linjaa – opiskelijoille riittää kabineteista huutelu

Kari Hulkko
Opintotukileikkauksia vastaan on osoitettu mieltä moneen otteeseen viime vuosina.
Kari Hulkko
Opintotukileikkauksia vastaan on osoitettu mieltä moneen otteeseen viime vuosina.
Kari Hulkko
Opintotukileikkauksia vastaan on osoitettu mieltä moneen otteeseen viime vuosina.

Tuhannet opiskelijat osoittavat tänään mieltään hallituksen suunnittelemia opintotukileikkauksia vastaan Helsingissä.

Nuorkeskusta – Suomen keskustanuoret ja keskustan opiskelijaliitto – ovat kritisoineet äänekkäästi aiottuja leikkauksia ja opintotuen muuttamista lainapainotteiseksi.

Näkyvässä reagoinnissa löytyykin sitten eroja. Asia kävi selväksi eilen, kun Suomen ylioppilaskuntien liiton sosiaalipoliittinen sihteeri Silja Silvasti ihmetteli Twitterissä, miksi nuorkeskusta ei osallistu suureen mielenosoitukseen.

– Kuulemma kabinettivaikuttaminen riittää, ”metropolikepulaiseksi” tunnustautuva Silvasti kummeksui.

– Julkisesti voi seisoa monella tapaa, mielenosoitus ei ole se meidän tapa, keskustan opiskelijaliiton puheenjohtaja Anniina Sippola vastasi.

Keskustanuorten puheenjohtaja Hilkka Kemppi taas ilmoitti myöhemmin, että se on mukana ”miekkaritouhuissa”.

Molemmat järjestöt ilmoittivat tämänpäiväisessä tiedotteessaan, ettei ”keskusta voi katsella vierestä opintotuen teurastusta”.

– Nyt ehdotetut opintotukileikkaukset ovat täysin ristiriitaisia sekä keskustan pitkän linjan että vuosikymmeniä harjoittaman politiikan kanssa.

Omia saavutuksia ei saa heittää romukoppaan hätäisillä päätöksillä.

Ne muistuttavat, että opintorahapainotteinen opintotuki toteutui syvimmän laman aikaan 1990-luvulla Esko Ahon (kesk.) hallituksen aikana.

– Omia saavutuksia, opiskelijan toimeentuloa ja puolueen aatteellista linjaa ei saa heittää romukoppaan harkitsemattomilla, hätäisillä päätöksillä. Keskustan tulee muistaa asemansa sivistysliikkeenä kurjimpinakin taloudellisina aikoina.

Järjestöjen mielestä on ristiriitaista vaatia opiskelijoita valmistumaan entistä suurempi lainataakka harteillaan kun edessä on epävarmat työllistymisnäkymät.

Nuorkeskusta kannattaa perustuloa, joka nostaisi opiskelijan samanarvoiseksi muiden väestöryhmien kanssa.

– Perustulokokeilussa on myös kokeiltava todellista perustuloa, eikä esimerkiksi kokoomuslaisten perustuloksi naamioimaa matalapalkkatukea, järjestöt korostavat.

Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat