Uutiset

Nuorten yhteiskuntakoulussa moitittiin byrokratiaviidakkoa – “Kyllä selkokielisyyttä voi vaatia”

Tammikuussa käynnistyneen Kaakkois-Suomen nuorten yhteiskuntakoulun toinen jakso pureutui kuntapäätöksenteon saloihin. Vierailevana alustajana kuultiin Kuntaliiton erityisasiantuntija Maarit Kallio-Savelaa. Hänen osuudessaan keskityttiin muun muassa Kuntaliiton toimintaan, kunnalliseen itsehallintoon, tulevaisuuden kuntaan sekä ammatilliseen koulutukseen.

Arjen politiikan kokemuksia yhteiskuntakoululaisille oli avaamassa Imatran kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Niina Malm. Malm kannusti nuoria säilyttämään särmänsä ja rohkeutensa omiin mielipiteisiin.

– Nuorten tulee rohkeasti tuoda omia mielipiteitään julki, eikä säikähtää sitä, vaikka ajatukset tulisivat tyrmätyiksi. Nuoremmilla on tärkeä rooli haastaa poliittista keskustelua ja rakentaa tulevaisuutta, Malm kannustaa.

Kotkan nuorisovaltuuston puheenjohtajana toimiva Aleksi Rantanen haastoi alustajia byrokratian viidakosta, jolla muutaman lauseen tärkeä asia piilotetaan satoihin sivuihin selvityksiä.

– Satojen sivujen selvitykset päätöksenteon pohjalle ovat todella passivoivia. Kun nuorisovaltuutettuna on mukana kunnan lautakuntatyössä, on todella vaativaa perehtyä asioihin, kun oleellinen tieto on piilotettu satojen sivujen byrokraattiseen tekstiin, Aleksi Rantanen sanoo.

Niin Malm kuin Kallio-Savela ymmärsivät hyvin Rantasen näkökulman.

– Olen pitkään puhunut siitä, että politiikkaa tulisi saattaa selkokielisemmäksi, Malm toteaa

– Asioiden valmistelu on päätöksentekijöille haasteellista, kun kaikki tarpeellinen tieto pyritään saamaan näkyväksi, mutta kyllä selkokielisyyttä voi valmistelijoilta vaatia, Kallio-Savela jatkaa.

Nuorten yhteiskuntakoulu on Kaakkois-Suomen demarinuorten sekä puoluepiirin yhteinen hanke, jonka tavoitteena on saada nuoria innostumaan poliittisesta vaikuttamisesta. Koulutusjaksot tarjoavat eriaihepiirien asiantuntijakatsauksia, esiintymisvalmiuksia sekä koulutuksen huipentumana opintomatkan Brysseliin syksyllä 2017.

Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat