Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Uutiset

Nuorten yleisurheilun MM-kisojen satsaukset käytössä kisojen jälkeenkin

Tampereen kunnostetut kisapaikat ovat nuorten yleisurheilun MM-kisojen jälkeen muidenkin urheilijoiden käytettävissä.

Nuorten yleisurheilun MM-kisojen satsaukset käytössä kisojen jälkeenkin

Tampereen kaupunki uskoo, että Nuorten yleisurheilun maailmanmestaruuskisojen perinnöstä saadaan Tampereella nauttia vielä pitkään. Tampere sai tietysti valtavasti kansainvälistä näkyvyyttä. Tämän lisäksi tamperelaisten arjessakin kisamuistot näkyvät. Huippukuntoon viritetyt kilpailupaikat ja uusitut välineet nimittäin jäävät tamperelaisten käyttöön.

– Olemme uusineet muun muassa sekä seiväshypyn että korkeushypyn alastulomatot ja telineet, aidat sekä kaikki heittovälineet Ratinassa. Tampereen Messu- ja urheilukeskuksessa olevat heittojen harjoituspaikat on uusittu. Kaikki nämä ovat jatkossa tamperelaisten urheiluseurojen ja urheiluväen käytössä, sanoo liikunta- ja nuorisoyksikön johtaja Pekka P. Paavola.

– Kisoja varten on hankittu ja uusittu myös näkymättömämpää, mutta välttämätöntä teknistä välineistöä kuten ICT-palveluverkkoa.

Järjestäjien mukaan kisa onnistuivat niin sään kuin järjestelyjenkin puolesta. Urheilupaikkojen tekniikasta ja ylläpidosta vastaava kaupungin henkilökunta oli töissä kisojen ajan.

– Kilpailijoiden ja valmentajien on helppoa toimia täällä, kun he saattoivat keskittyä vain omiin suorituksiinnsa. Täällä oli paljon kaupungin työntekijöitä myös vapaaehtoisina hommissa, Paavola sanoo.

Satoja vapaaehtoisia

Ratinassa työskenteli kaikkiaan yli 700 vapaaehtoista, ilman heitä kisajärjestelyt eivät olisi pyörineet.

Kansainvälisen yleisurheiluliiton (IAAF) hallituksen suomalainen jäsen Antti Pihlakoski toteaa, että Tampereen kisat olivat urheilijan kannalta mutkattomat.

– Tampere on kompakti ja helppo kisapaikkakunta. Majoitukset ovat lähellä kisapaikkaa, joka puolestaan on kaupungin keskustassa. Urheilijoiden liikkuminen on helppo ja nuorilla on täällä mahdollisuus myös tutustua hiukan kisakaupunkiin.

Moni urheilija on tottunut siihen, että kisamatka on usein stadionin ja hotellin väliä kulkemista, kyytien odottelua ja myös kuljetusten toimivuudesta huolestumista. Kuljetustarpeen poisjääminen on vain yksi ympäristön kannalta hyvä asia Tampereen kisoissa. Sellainen on myös paljon julkisuutta saanut hanaveden käyttö.

– Urheilutapahtumat ovat todella iso media itsessään. Niiden kautta on mahdollista nostaa esille yhteiskunnallisesti merkittäviä asioita ja ratkaisuja. Tampereen jälkeen muutkin kisajärjestäjät joutuvat pohtimaan esimerkiksi sitä, mitä ympäristön kannalta merkittäviä ratkaisuja kisajärjestelyissä voidaan tehdä. Tuttu “Think global, act local” – ajattelu on tässäkin hyvä pohja, joka Tampereella muuttui käytännön teoksi, Pihlakoski toteaa.

Työnjakoa selkeytetään

Pihlakosken mukaan myös IAAF käy läpi omia toimintatapojaan ja käytäntöjään. Hän nostaa esille esimerkiksi kilpailujen järjestäjän kanssa tehtävän sopimuksen uudistamisen.

– Se on nyt laaja ja liitteineen varsin monimutkainen, osittain jopa ristiriitainen paketti. On syytä selkeyttää sitä, jotta kaikki osapuolet tietävät selkeästi mihin sitoutuvat ja mitä heiltä odotetaan. Tämä helpottaa jatkossa etenkin kisojen paikallisen järjestäjän toimintaa.

IAAF:n hallitus kokoontuu parin viikon kuluttua. Tampereen kisoista laadittu raportti käydään silloin läpi.

Kisoihin osallistui urheilijoita 148 maasta. Tavoitteena oli saada Ratinan stadionille 30 000 katsojaa, ja tavoite saavutettiin. Tampereen kansainvälinen näkyvyys mediassa oli erityisen suurta Intiassa, jossa yli 200 miljoonaa katsojaa seurasi naisten 400 metrin voittajan Hima Dasin suoritusta. Hänen voittonsa oli pääuutinen kaikkialla Intiassa.

Lukuja Tampereen kilpailuista

40 000 katsojaa

1 500 urheilijaa

1 000 valmentajaa

Yli 40 tuntia Ylen lähetystä

800 vapaaehtoista

148 maata

3 000 vapaaehtoisten ruoka-annosta

6 000 Tampereen Veden vesipulloa, muuten pulloista olisi syntynyt pullojätettä noin 60 000–80 000 kappaletta

500 kg makkaraa, 7 000 pulloa virvoitusjuomaa

300 kg kahvia

5 000 sämpylää

3 000 pullaa

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE