Internationellt

Ny fattigdom hotar i medelinkomstländer

Fattigdomen riskerar att öka i många asiatiska länder på grund av coronakrisens svåra ekonomiska konsekvenser. Bilden visar kvinnor i distriktet Dhemaji i medelinkomstlandet Indien.

Fattigdomen riskerar att öka dramatiskt i Asiens medelinkomstländer i spåren av coronakrisen. Det visar en ny studie.

IPS

Arbetarbladet

 

Enligt den nya studien från FN-universitetets forskningsinstitut för utvecklingsekonomi, UNU-Wider, kan pandemin leda till att ytterligare mellan 80 och upp till 395 miljoner människor i världen faller ned i extrem fattigdom. Detta i enlighet med Världsbankens definition, som är satt vid en inkomst på mindre än 1.9 dollar om dagen.

 

– Fattigdomen kommer troligen att öka dramatiskt i asiatiska utvecklingsländer som är medelinkomstländer, säger Andy Sumner, professor i internationell utveckling vid King’s College i London, till IPS.

 

Han är en av tre författare till den nya studien, som är en uppföljning till en studie som gjordes av samma forskare i april. Och det som nu framkommer är att hur svårt länder i Asien kan drabbas av krisen.

 

Andy Sumner betonar att många miljontals människor som tidigare levt precis ovanför fattigdomsgränsen nu riskerar att falla under den.

 

– Många fler kan bli fattiga inte bara i länder där fattigdomen förblivit utbredd de senaste tre decennierna, utan även bland länder som inte längre tillhör de fattigaste.

 

Han menar att detta samtidigt visar att många av de tidigare framsteg som gjorts i kampen mot fattigdomen har vilat på bräcklig grund.

 

Andy Sumner påpekar att många av de medelinkomstländer som riskerar att drabbas ligger i Asien och har stora befolkningar – vilket skapar ett mönster där den globala fattigdomen i högre grad blir ett asiatiskt problem.

 

Studien visar också en dramatisk ökning av de resurser som behövs för att världens fattiga ska kunna ta sig över gränsen för fattigdom. Samtidigt säger Andy Sumner att de summor som skulle krävas för att bekämpa världsfattigdomen – både före och under pandemin – är mycket blygsamma i förhållande till de enorma summor som världens rika länder nu satsar för att få fart på de egna ekonomierna.

 

Dela denna artikel

Kommentarer

Artiklar kan kommenteras i ett dygn efter publicering. Använd ett sakligt och respektfullt språk: administratörerna förbehåller sig rätten att vid behov radera opassande kommentarer och förhindra skribenten från att kommentera vidare.

Sähköpostiosoitteesi

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE