Nyheter

Nya krafter bland svenska socialdemokrater i Vasa

Höstmötet valde tre nya namn till ordinarie eller ersättare i styrelsen och vill satsa på barn och ungas välbefinnande.

Johan Kvarnström

 

Vasa svenska socialdemokrater höll sitt höstmöte onsdagen den 15 november. Inledningsvis presenterade Alf-Erik Helsing (aktuell med historiken Med djärva tankar över Finlands Svenska Socialdemokrater 1974-2014) vilket idéklimat som rådde i Finland när boken tar sin början, och den fråga som vi ibland ställer oss, om det var lättare eller svårare att vara finlandssvensk socialdemokrat under 70-talet.

Föreningen fick sedan vara sedan med om en betydande föryngring och förnyelse när tre nya föreningsmedlemmar valdes in som ordinarie medlemmar och ersättare i styrelsen. Filip Dahlskog, bördig från Nykarleby, är föreningens nya vice ordförande. De övriga nya styrelsemedlemmarna och ersättarna är Daniel Grankvist och Caroline Lång, med rötterna i Korsholm respektive Pedersöre. Harri Niskanen fortsätter att leda föreningen i egenskap av ordförande.

 

”En fråga om prioriteringar”

Höstmötet antog vidare ett uttalande om att satsa på barn och unga. Först borde den subjektiva rätten till dagvård återställas, sedan borde småbarnspedagogiken göras helt avgiftsfri, enligt höstmötets utlåtande.

– Det förbättrar barnfamiljers köpkraft, stimulerar inflyttningen och främjar jämställdhet i samhället. Vi motverkar också utslagning hos barn och ungdomar, säger föreningen i sitt utlåtande.

 

Där konstateras att “inskränkningar i barns och ungdomars välfärd är ett meningslöst och kortsiktigt sätt att spara pengar.” Här riktar man samtidigt kritik mot de borgerliga alternativen:

”Vasa stad har under tidigare och pågående mandatperiod sagt sig vilja satsa på att locka barnfamiljer att bosätta sig i staden. Under pågående budgetförhandlingar är det dock beklämmande att se att så många borgerliga ledamöter valt att inte satsa på förebyggande arbete bland barn och ungdomar. Trots att det går att se spåren från 1990-talets lågkonjunktur i psykisk ohälsa hos dem som var barn och unga då verkar det ändå som om lärdomen inte har sjunkit in.”

Vasa svenska socialdemokrater lyfter fram att det kräver sin byråkrati också att ta in dagvårdsavgifter, i synnerhet i sådana fall där föräldrarna har oregelbundna inkomster. På dagens arbetsmarknad, med frilans- och företagarjobb kan lönen variera från en månad till en annan, vilket försvårar en långsiktig planering av livet. En avgiftsfri småbarnspedagogik skulle hjälpa på en viktig punkt i den tillvaron.


Utlåtandet avslutas på följande vis:

”Avgiftsfri småbarnspedagogik kommer att vara en investering som betalar tillbaka sig på lång sikt. Därmed grundlägger vi också en ökad jämställdhet och mindre segregering i morgondagens samhälle, värderingar som alla demokratiska rörelser är överens om att målmedvetet arbeta för.

Vasa svenska socialdemokrater rf är medvetna om att Vasa stad har haft det knapert under de senaste budgetåren, men att sy ihop en budget är inte bara en fråga om vad man har för medel att röra sig med utan också en fråga om prioriteringar. Det är dags att uppvärdera barnens och de ungas välbefinnande, om vi inte medvetet satsar på dem kommer samhällsutvecklingen att stagnera.”

Dela denna artikel

Kommentarer

Artiklar kan kommenteras i ett dygn efter publicering. Använd ett sakligt och respektfullt språk: administratörerna förbehåller sig rätten att vid behov radera opassande kommentarer och förhindra skribenten från att kommentera vidare.

Sähköpostiosoitteesi

Mest lästa

Senast

Demokraatti

va. päätoimittaja: Rane Aunimo
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Tf. chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE