Internationellt

Nya Zeeland röstade ja till eutanasi och nej till cannabis

Pixabay
Nya Zeeland röstade ja till eutanasilagförslaget End of Life Choice Act som redan på förhand hade godkänts i landets parlament.

Nya Zeeland hade två folkomröstningar i samband med socialdemokratiska Labours jordskredsseger i parlamentsvalet nyligen. Enligt preliminära resultat röstade 65 procent ja till eutanasilagförslaget End of Life Choice Act och 53 procent mot legaliseringen av cannabis.

Topi Lappalainen

Arbetarbladet

 

 

– Den nyzeeländska väljarkåren är inte redo att legalisera cannabis, konstaterade justitieminister Andrew Little i samband med presskonferensen när de preliminära resultaten offentliggjordes.

 

De nyzeeländska myndigheterna ämnar att publicera de slutgiltiga resultaten i båda folkomröstningarna om en vecka. Little påpekade att eutanasiresultatet är så klart att det kommer att hålla och ett annat resultat i cannabisfrågan är ytterst osannolikt trots att en väldigt liten teoretisk möjlighet finns för att resultatet kommer att ändras.

 

Nya Zeeland blir det sjunde landet med laglig eutanasi och det första som har avgjort frågan i en folkomröstning. Parlamentet godkände lagen 2019 med förutsättning att den godkänns även i en folkomröstning. Både premiärminister Jacinda Ardern och Nationella partiets ledare Judith Collins var för legaliseringen av eutanasi. Stödet var därmed tvärpolitiskt från både vänster och höger och folkomröstningens preliminära resultat tyder på bred konsensus i frågan även bland väljarkåren.

 

En viktig delförklaring bakom eutanasisidans seger är den tydliga formuleringen om när möjligheten till eutanasi gäller enligt End of Life Choice Act. Om två läkare avgör att patienten har högst sex månader kvar att leva efter diagnosen med en obotlig sjukdom, blir eutanasialternativet lagenligt.

 

Dödshjälp, assisted dying, är begreppet som används i lagförslaget vann nyzeeländarnas stöd. Begreppet omfattar både sådan eutanasi där läkaren direkt förorsakar patientens död och läkarassisterat suicid där läkaren ger den dödliga dosen åt patienten som avslutar sitt liv med den.

 

Eutanasilagen kommer att träda i kraft i november 2021 ett år efter att folkomröstningens slutgiltiga resultat offentliggörs. I det nyzeeländska parlamentet godkändes lagen i november 2019 och träder nu i kraft per automatik. Ja-sidans seger i cannabisomröstningen hade däremot inte lett till en automatisk lag utan i det fallet hade det gällt för parlamentet att rösta för cannabis och bekräfta resultatet. Men nu ser det alltså ut att bli ett nej till cannabis.

 

Nya Zeelands tidigare premiärminister Helen Clark var en av de ledande förespråkarna för legaliseringen av cannabis. Hon hade uppmanat Nya Zeeland att följa tidsandan och upphäva cannabisförbudet, eftersom hon anser att förbudet gör mer skada än nytta. Clark var premiärminister för Labour mellan 1999 och 2008 samt chef för FN:s utvecklingsprogram UNDP mellan 2009 och 2017.

 

Båda folkomröstningarna var initierade av regeringen trots att från och med 1993 har det varit möjligt att ordna folkomröstningar som grundar sig på ett medborgarinitiativ.

 

I det nya parlamentet har Labour enkel majoritet men under den gångna perioden regerade Ardern tillsammans med högerpopulistiska New Zealand First med stöd från Green Party. Folkomröstningen om cannabis var ett villkor för att de gröna stödde Arderns regering mellan 2017 och 2020. Högerpopulisterna fick betala dyrt att de gick med i en socialdemokratiskt ledd regering  med företrädesvis socialdemokratisk politik och de utraderades från parlamentet som resultat.

 

Nya Zeeland har haft folkomröstningar sporadiskt eftersom det finns inget grundlagsenligt tvång att hålla sådana. Förfarandet togs först i bruk 1949 och det året hade man hela tre folkomröstningar. Nyzeeländarna röstade det året ja till att barerna fortsättningsvis skulle stänga klockan sex på eftermiddagen, six o’clock swill som det kallades, ja till vadslagning och i den entydigaste omröstningen röstade nästan 79 % ja till fortsatt värnplikt.

 

Hotellbarernas stängningstider förlängdes efter en ny folkomröstning  redan 1967 trots att majoriteten för klockan sex hade varit tre mot ett år 1949. Labourregeringen under Norman Kirk upphävde värnplikten utan ny folkomröstning 1972 trots att Nya Zeeland till skillnad från Australien och USA inte hade skickat värnpliktiga till Vietnamkriget, enbart frivilliga trupper. Att Labour  slopade värnplikten påverkades ändå av hur systemet hade brukats i det större grannlandet Australien. Även Australien upphävde värnplikten samma år som Nya Zeeland efter att 200 australiska värnpliktiga hade mist livet i Vietnamkriget.

 

Före eutanasi och cannabis gällde de senaste nyzeeländska folkomröstningarna 2015 och 2016 landets flagga. I den avgörande omgången beslutades att den gamla flaggan behölls med stöd av 56 procent av dem som röstade. Det alternativa förslaget hade vunnit över andra flaggförslag extremt knappt i den första omgången och var därmed inget självklart alternativ till flaggan som baserar sig på den brittiska flottans blue ensign.

Dela denna artikel

Kommentarer

Artiklar kan kommenteras i ett dygn efter publicering. Använd ett sakligt och respektfullt språk: administratörerna förbehåller sig rätten att vid behov radera opassande kommentarer och förhindra skribenten från att kommentera vidare.

Sähköpostiosoitteesi

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE