Nyheter

Nyblivna mamman Karlsson: ”För att vara prematur är han ganska otrolig”

FSD:s ordförande Anette Karlsson tillsammans med sin man Fredrik Wickholm och parets nyfödda son.

FSD:s ordförande Anette Karlsson blev i veckan mamma för första gången. Några dagar senare mår både mamma och son bra, även om allt inte gick som planerat.

Lukas Lundin

Arbetarbladet

 

Sonen visade sig nämligen från början vara en ivrig sort. Sin mamma överraskade han fullständigt. 

 

– Först trodde jag det bara var ryggsmärtor, berättar Karlsson, som hade spenderat söndagen med att föreläsa för den socialdemokratiska studentorganisationen Sonk. 

 

Hon var då ännu helt inställd på att arbeta som vanligt fram till slutet på veckan. Istället blev det avfärd till Kotka och Kymmenedalens centralsjukhus. 

 

”För att vara prematur är han ganska otrolig”

 

Där föddes han, fem veckor för tidigt, på tisdag morgon: en välvuxen pojke på 49.4 cm och drygt 3 kilo. På 112-dagen, inte på jämställdhetsdagen (19.3) som beräknat. 

 

– Hans pappa är född på nyårsafton och trodde som barn att fyrverkerierna var för honom. Nu får vi se om vår pojke tror att alla brandbilar och ambulanser på 112-dagen är en födelsedagspresent åt honom, skrattar Karlsson.

 

Trots att han föddes fem veckor för tidigt har allting gått bra. Några dagar senare är det bara ätandet som är ett problem – det får han fortsätta träna på tillsammans med Karlsson och pappa Fredrik Wickholm. Familjen bor tills vidare kvar på sjukhuset, men hoppas snart få åka hem. 

 

– För att vara prematur är han ganska otrolig. Han är stor och sover bra – han är bara ung, säger en lättad nybliven mamma då ABL ringer upp henne på torsdagen. 

 

Hon hyllar den finländska vården, som enligt henne fungerat felfritt och är en viktig faktor i att allt har gått så bra. Trots att förlossningen skedde i Kotka, då BB i hemstaden Borgå stängdes för tre år sedan, har familjen dessutom fått service på svenska. 

 

– Vi råkade ha jättegod tur och fick genast en barnmorska som talade svenska. Också efter det har vi haft flera barnmorskor och läkare som talat svenska och alla har åtminstone haft en väldigt positiv inställning och förståelse för att vi gör det, berättar Karlsson.

 

Dag för dag

 

Ett av den senaste tidens hetaste samtalsämnen har varit den efterlängtade reformen av familjeledigheten, som bland annat kommer att innebära fler öronmärkta dagar för papporna. Karlsson har följt det hela med glädje, även om hon och Fredrik inte påverkas av förändringarna. 

 

Hur de själva fördelar föräldraledigheten återstår att se: i och med att mannen är företagare hänger mycket på hur han kan lösa situationen med kunderna. De hoppas ändå kunna fördela tiden så att han får några månader med barnet. 

 

För Karlssons egen del gäller det nu att ta allting dag för dag, vecka för vecka. Mammaledigheten började på torsdagen och hon redan i det här skedet tömt kalendern för kommande vecka. I hennes frånvaro lämnar hon lugnt över sina FSD-uppgifter till vice ordförande Jacob Storbjörk. 

 

Hon riktar också ett stort tack till alla som har hört av sig och gratulerat de nyblivna föräldrarna. 

 

– Vi har sett alla hälsningar och är väldigt glada. Det har varit en tung vecka på många sätt, med en del osäkerhet och oro, men nu är vi oerhört lättade och allt ser ut att bli riktigt bra. 

 

 

Dela denna artikel

Kommentarer

Artiklar kan kommenteras i ett dygn efter publicering. Använd ett sakligt och respektfullt språk: administratörerna förbehåller sig rätten att vid behov radera opassande kommentarer och förhindra skribenten från att kommentera vidare.

Sähköpostiosoitteesi

Mest lästa

Senast

Demokraatti

va. päätoimittaja: Rane Aunimo
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Tf. chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE