reijo_frank

Nykyinen maakuntajako nähdään hyvänä pohjana itsehallintoalueille

Valtaosa kunnista, kuntayhtymistä ja muista toimijoista pitää nykyistä maakuntajakoa hyvänä pohjana itsehallintoalueiden muodostamiselle. Osan mielestä itsehallintoalueita eli maakuntia tulisi olla kuitenkin esitettyä vähemmän.

Sosiaali- ja terveysministeriö julkisti tänään lausuntoyhteenvedon hallituksen linjauksista itsehallintoaluejaon perusteiksi ja sote-uudistuksen askelmerkeiksi.

Hallituksen linjauksen mukaan itsehallintoalueita perustetaan 18 ja niiden pohjana ovat nykyiset maakunnat. Kaikki maakunnat vastaavat sosiaali- ja terveyspalvelujen järjestämisestä, mutta kolme maakuntaa järjestää palvelunsa yhteistyössä naapurimaakunnan kanssa.

Lausuntopyyntöön vastanneista lähes 70 prosenttia piti nykyistä maakuntajakoa oikeana perusteena aluejaolle. Tätä mieltä oltiin etenkin pienissä, alle 20 000 asukkaan kunnissa.

Kaikkiaan yhdeksän kuntaa esitti kuulumista eri maakuntaan kuin nykyisin. Nämä kunnat ovat Enonkoski, Heinävesi, Iitti, Isokyrö, Joroinen, Kuhmoinen, Pieksämäki, Jämsä ja Savonlinna. Myös useat muut kunnat saattaisivat haluta kuulua eri maakuntaan, jos oma maakunta ei saisi itsenäistä järjestämisvastuuta sosiaali- ja terveyspalveluista.

Yhteensä noin 500 lausunnonantajaa otti määräajassa kantaa hallituksen linjauksiin.

AVAINSANAT

Luonnonsuojeluliitto kehottaa valmistamaan vappuasusteet vanhoista värikkäistä kankaista

Roskien kerääminen ja muoviastioiden suosiminen ovat askel kohti ekologista vappua, selviää Suomen luonnonsuojeluliiton (SLL) ekovappu-vinkeistä.

Vinkeissä kehotetaan vaihtamaan vappupiknikin kertakäyttöastiat muoviastioihin. Myös helposti lentoon lähteviä pieniä muovipusseja suositellaan välttämään.

Ulkona oleskelijoita muistutetaan myös roskien keräämisen tärkeydestä, sillä luontoon jäävät muovit ja muut jätteet voivat päätyä eläinten suuhun tai vesistöön.

Esimerkiksi ilmapallot ja serpentiinit voivat sisältää luonnolle ikäviä kemikaaleja. SLL kehottaakin askartelemaan vappuasusteita vaikka vanhoista värikkäistä kankaista.

Myös kierrätyksen suhteen tulee olla tarkkana, sillä SLL:n mukaan monet serpentiinit eivät sovi normaaliin paperinkierrätykseen niiden sisältämien aineiden takia.

Keskustelua aiheesta

Iranilainen televisiomoguli ammuttiin Istanbulissa

Persiankielisen tv-yhtiön Gemin perustaja ja toimitusjohtaja Said Karimian on ammuttu Turkin Istanbulissa. Lisäksi kuoli hänen kuwaitilainen liikekumppaninsa.

Karimian on ollut syytettynä poissa olevana iranilaisessa tuomioistuimessa, ja hänet on tuomittu kuudeksi vuodeksi vankeuteen Iranin vastaisen propagandan levittämisestä, kertoo BBC.

Iranilaistaustainen Karimian on Britannian kansalainen.

Keskustelua aiheesta

Poliisi: ”Ei huomaa, että olisi vappu”

Kuva: Lehtikuva / Jussi Nukari
Opiskelijat juhlivat Havis Amanda -patsaan suihkulähteessä.

Helsingin poliisista kerrotaan vapun vieton alkaneen rauhallisesti ja poliisitehtäviä tulleen varsin maltillisesti. Kaivopuisto tunnetaan suosittuna vapun viettopaikkana, mutta ylikomisario Jere Roimun mukaan koleassa aattosäässä paikalle on saapunut lähinnä hanhia.

Sen sijaan perinteikkään Havis Amanda -patsaan eli Mantan lakitusta saapui katsomaan poliisin arvion mukaan 35 000 ihmistä. Ylikomisario Roimun mukaan suuren mittaluokan tapahtumat näkyvät myös poliisin varautumisessa.

– Viimeaikaiset tapahtumat maailmalla ovat aiheuttaneet sen, että meidän pitää ottaa huomioon uusia uhkakuvia, vaikkei ole minkäänlaista varsinaista uhkatilannetta.

Roimu sanoo poliisin eristäneen Kauppatorin alueen keskeiset väylät lakituksen aikaan.

Kolea sää rauhoittaa myös Itä-Suomessa.

Oulussa vapun vietto on sujunut rauhallisesti. Vanhempi konstaapeli Mikko Vuorio Oulun johtokeskuksesta kertoo neljän asteen lämpötilan ja pienen vesisateen pitäneen juhlakansan maltillisena ja harvalukuisena.

– Ei huomaa, että olisi vappu. Sää näyttää olevan paras poliisi, Vuorio naurahtaa.

Myös Itä-Suomessa kolea sää on rauhoittanut vapun juhlintaa. Rikoskomisario Markus Taskisen mukaan toistaiseksi on ollut rauhallista, ja poliisilla on ollut tehtäviä saman verran kuin tavallisena viikonloppuna.

Turussa kirkkaan taivaan alle Liljan patsaan lakitusta kerääntyi katsomaan tuhansia ihmisiä, arvioi komisario Joonas Tikka Lounais-Suomen tilannekeskuksesta.

– Toistaiseksi on ollut kohtuullisen rauhallista. Poliisi oli paikalla lakituksessa, minne kokoontui paljon ihmisiä, mutta se meni ilman murheita, Tikka kertoo.

Tampereella poliisi on varmistanut kevyenliikenteen sujuvuutta Rongan tunnelissa, jonne on kokoontunut viitisenkymmentä kadunvaltaajaa. Poliisin mukaan kadunvaltaus sujuu rauhallisesti.

Keskustelua aiheesta

Huomenna etelässä lämpenee mukavasti

Kuva: Kari Hulkko

Vapun koleimmat säät on nyt Etelä- ja Keski-Suomessa koettu, kertoo Ilmatieteen laitos.

Sää poutaantuu vappuaaton illan ja yön aikana, ja huomisesta on tulossa monin paikoin aurinkoinen etelässä. Samalla lämpötila kohoaa paikoin yli kymmeneen asteeseen.

Pohjoisessa sää jatkuu vielä pilvisenä ja huomisen mittaan saataneen paikoittaisia räntäsateita. Sateita on viime päivien aikana saatu viidestä viiteentoista millimetriä koko maassa.

Vappu sujunut toistaiseksi rauhallisesti.

Vapun vietto on sujunut toistaiseksi rauhallisesti ympäri maata. Oulun johtokeskuksen mukaan neljä lämpöastetta ja vesisade ovat pitäneet juhlakansan maltillisena ja harvalukuisena.

Myös Itä-Suomen tilannekeskuksen mukaan kolea sää on rauhoittanut juhlintaa, sillä poliisilla on ollut saman verran tehtäviä kuin tavallisena viikonloppuna.

Turussa vapputapahtumat ovat sujuneet rauhallisesti, kerrotaan Lounais-Suomen tilannekeskuksesta. Myös Helsingin poliisista kerrotaan tehtäviä olleen maltillisesti.

Tampereella on ollut käynnissä kadunvaltaus, jonka poliisi kertoo sujuneen rauhallisesti.

Keskustelua aiheesta

Onko vaaleista tullut ”naamojenvaihtoviikkoja”?

Kuva: Jukka-Pekka Flander

Vaalit ja kansanäänestykset niin Ranskassa, Turkissa kuin Suomen kunnallisvaaleissakin ovat olleet yllätyksiä täynnä. Puolueiden strategit ja tutkijat miettivät, mitä ihmettä oikein tapahtuu.

Aika harvoin ihmiset rankaisevat vaaleissa huonosta politiikasta. Muuten hallituspuolueet eivät olisi pitäneet niin hyvin pintansa kuin Suomessa tapahtui. Äänestävätkö ihmiset sitten arvopohjasta vai hetken mielijohteesta, vai mistä ihmeestä on kysymys?

Mielessäni on viime aikoina ollut Norja, missä muutama vuosi sitten demarivalta vaihtui yllättäen keskusta-oikeiston hegemoniaksi. Kaikki kiittivät vuolaasti demarien politiikkaa mutta äänestivät toisin. Ihmiset halusivat ”vaihtaa naamoja”.

Onko vaaleista yleisemminkin tullut vain ”naamojenvaihtoviikot”?

Ensimmäinen tehtävä on ottaa digivallankumous haltuun.

Saksalainen sosiologi Jürgen Habermas loi aikoinaan kiehtovat käsitteet ”systeemi” ja ”elämismaailma” ja teorian näiden kahden maailman kasvavasta kuilusta.

Puolueet, kirkko ja media ovat osa systeemiä, elämismaailma taas systeemin ulkopuolista toimintakenttää.

Mielikuva ”systeeminvastaisuudesta” ja politiikan ulkopuolisuudesta oli vihreiden ja vasemmistoliiton monien ehdokkaiden ja sitä kautta puolueiden menestystekijä. Varsinkin vihreitä auttoi myös – ehkä nuorten ehdokkaiden ansiosta – vahva mielikuva tulevaisuuspuolueesta, vaikka teemat ja puheet olivat sataprosenttista demarisettiä.

Johtopäätökseni on, että ihmiset eivät tänään kiitä eivätkä rankaise puolueita harjoitetusta politiikasta, vaan äänestäjät käyttäytyvät kuin markkinavoimat: kyse on ODOTUKSISTA, ei menneestä eikä nykyhetkestä, vaan odotuksista ja suhteesta tulevaisuuteen.

Siis tehkäämme demareista johtava tulevaisuuspuolue. Ensimmäinen tehtävä on ottaa digivallankumous haltuun. Olen puhunut tästä kolmelle edelliselle puoluesihteerille. Nyt on Anttonin vuoro. Se on soteakin suurempi juttu. Ja pari piirua pois systeemin puristuksesta kohti elämismaailmaa.

Keskustelua aiheesta