Palkittu politiikan aikakauslehti.
Katso hinnat!

Ulkomaat

14.5.2019 11:57 ・ Päivitetty: 14.5.2019 11:57

”Nykyinen sota-ajan organisaatio ei ole suunniteltu vastaamaan aseelliseen hyökkäykseen” – Ruotsin puolustuskykyä halutaan vahvistaa

Ruotsin laivaston korvetti HMS Visby.

Ruotsin valtiopäivillä edustetut puolueet ovat periaatteessa samaa mieltä puolustuskyvyn vahvistamisen tarpeesta.

Tiistaina loppuraporttinsa jättäneen puolueiden yhteisen komitean, Försvarsberedningenin, puheenjohtajan Björn von Sydowin tilannearvio oli tyly.

– Nykyinen sota-ajan organisaatio ei ole suunniteltu vastaamaan aseelliseen hyökkäykseen, von Sydow sanoi.

Hänen mukaansa raportin ehdotukset merkitsevät puolustuksen huomattavinta vahvistamista sitten 1940-luvun. Todellisuudessa hankkeeseen sisältyy merkittäviä kysymysmerkkejä.

Ensimmäinen on epävarma rahoitus, minkä vuoksi uudet linjaukset leimattiin tuoreeltaan hurskaiksi toiveiksi. Ehdotusten arvioidaan edellyttävän puolustusmenojen nostamista 84 miljardiin kruunuun (vajaaseen 8 miljardiin euroon) vuoteen 2025 mennessä. Tämä olisi noin 1,5 prosenttia bruttokansantuotteesta.

Hallituksen sosiaalidemokraatit ja ympäristöpuolue sekä niitä tukeva vasemmistopuolue eivät suostuneet sitoutumaan lukuihin, minkä vuoksi valtiopäivien neljä porvaripuoletta kieltäytyivät allekirjoittamasta koko loppuraporttia.

Ruotsidemokraatit allekirjoitti, vaikka haluaisikin nostaa puolustusmenot kahteen prosenttiin bkt:stä.

Vaikka lisärahaa löytyisi, on puolustuskyvyn rakentaminen hidasta. Von Sydow arvioi ehdotettujen uudistusten lopullisen toteuttamisen kestävän ensi vuosikymmenen loppuun saakka.

Varusmiesten määrä kaksinkertaiseksi

Merivoimille komitea ehdottaa muun muassa viidettä sukellusvenettä ja ilmavoimille vanhempien Gripen C/D -hävittäjien käytön jatkamista pidempään uusien E-mallien rinnalla. Pääpaino puolustusvoimien vahvistamisessa on kuitenkin maavoimissa, jonka sota-ajan organisaation halutaan kasvavan neljään prikaatiin. Yhtä näistä harjoitettaisiin pohjoisessa, jotta enimmillään 5 000 sotilaan joukko voitaisiin lähettää tarvittaessa Suomen avuksi.

– Tämä lisäisi uskottavuutta ja vahvistaisi solidaarisuutta Ruotsin ja Suomen turvallisuus- ja puolustuspoliittisessa yhteistyössä, raportissa todetaan.

Lisääntyvän henkilöstön tarve pyritään hoitamaan tuplaamalla vuosittain koulutettavien asevelvollisten – niin miesten kuin naisten – määrä 4 000:sta 8 000:een vuodesta 2024 alkaen. Suomessa varusmieskoulutuksen suorittaa vuosittain yli 20 000 miestä ja vapaaehtoista naista.

Ruotsin koko maanpuolustuksen sota-ajan vahvuus kasvaisi komitean ehdottamana 60 000:sta 90 000:een. Tämä käsittäisi niin siviilityöntekijät kuin hemvärnet-kodinturvajoukot, joiden arvioidaan tarvitsevan muun muassa paljon uutta henkilökohtaista aseistusta.

Kokonaismaanpuolustuksen vahvistaminen tähtää siihen, että Ruotsi kykenisi selviytymään vähintään kolmen kuukauden ajan kriisissä, jossa sotatoimet ovat ulottuneet myös Ruotsin maaperälle.
STT–NIILO SIMOJOKI

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

Demokraatti.fi

Tilaa Demokraatti

Demokraatti on politiikkaan, työelämään ja kulttuuriin erikoistunut aikakauslehti, joka on perustettu Työmies-nimellä vuonna 1895.

Kaikki ei ole sitä miltä näyttää.

Tilaa demokraatti →
2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE
KIRJAUDU