Kotimaa

”Nykyisellä työntekijämäärällä mahdotonta” – kolmasosa SuPerin jäsenistä ei koe ammattietiikan toteutuvan

Lehtikuva / Roni Rekomaa
Lehtikuva / Roni Rekomaa
Lehtikuva / Roni Rekomaa

Suomen lähi- ja perushoitajaliitto SuPer julkisti tänään SuomiAreenassa selvityksen, jonka mukaan lähihoitajista lähes 80 prosenttia kokee olevansa kutsumustyössä.

Vastaajista 36 prosenttia kokee puolestaan, että ammattietiikka ei toteudu, koska ei voi tehdä työtään niin hyvin kuin osaisi. Kolmasosa on sitä mieltä, että eettisten periaatteiden noudattaminen on nykyisellä työntekijämäärällä mahdotonta.

Ammattieettiset haasteet näkyvät siinä, että hoitaja joutuu jatkuvasti tekemään päätöksiä, joilla on vaikutusta hoidettavien hyvinvointiin ja ajoittain päätöksessä on kirjaimellisesti kyse elämästä ja kuolemasta.

Työelämä muuttuu aina vain haasteellisemmaksi ja asiakkaiden ongelmat moninaisemmiksi. Liitto haluaa nostaa esiin ammattietiikan, koska ilman etiikkaa ei ole hyvää hoitoakaan.

Lähihoitajista 82 prosenttia koki, että heitä arvostetaan työpaikalla.  ”Asiakkaat arvostavat minua ammattilaisena” -väittämän kanssa oli täysin samaa mieltä tai samaa mieltä noin 93 prosenttia.

 Alalle hakeutuu yhä useampi sinne soveltumaton.

Kyselyyn vastanneista 78 prosenttia puolestaan kokee olevansa kutsumustyössä, mikä antaa hyvän pohjan työpaikalla toteutettavalle eettiselle työskentelytavalle. Kutsumusta ei määritelty kyselyssä, vaan se oli jokaisen oma käsitys.

Työssä olevien lähihoitajien mielestä kuka tahansa ei sovi heidän työhönsä. Moni vastaaja jakaa SuPerin huolen siitä, että alalle hakeutuu yhä useampi sinne soveltumaton.

Syynä kehitykseen on, että osassa oppilaitoksia on luovuttu hakuvaiheen soveltuvuustestauksista. Liitto katsoo, että opiskelijavalintoihin tulee palauttaa soveltuvuuskokeet.

SuPer kysyi keväällä jäseniltään, kuinka paljon he arvostavat ammattiaan, luottavat osaamiseensa ja mitä etiikka heille merkitsee. Kyselyyn vastasi 1 406 superilaista keväällä 2017.

SuPeriin kuuluu yli 90 000 sosiaali- ja terveysalan sekä kasvatusalan koulutettua ammattilaista.

Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat