Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Työmarkkinat

“Nyt ei kannata tehdä nahkapäätöksiä” – “Väki on vedetty niin piippuun” – tällaisia tuntoja herättää työmarkkinatilanne

Pasi Heikkinen Prosta ja Helena Heljakka Superista kuuluvat STTK:n edustajistoon.

Toimihenkilökeskusjärjestö STTK:n edustajisto kokoontui hektisissä tunnelmissa syyskokoukseensa keskiviikkona. Alla oli juuri kolmen päivän lakko, johon osallistui STTK:laisista liitoista Pro muun muassa teknologiateollisuuden aloilla.

Marja Luumi

Demokraatti

Yksi lakon piirissä olleista yrityksistä oli SSAB Raahessa. Toimihenkilöiden prolainen pääluottamusmies Pasi Heikkinen laskee, että lakossa olivat kaikki, lähes 400 prolaista.

– Hyvä henki oli, lakko piti tosi hyvin ja ihmiset tiesivät, mistä oli kyse, Heikkinen kertoo Demokraatille tunnelmista.

Hän on miettinyt, miksi työmarkkinatilanne vaikuttaa niin vaikealta. Yksi on työnantajien asenne saada sopimista yhä enemmän työpaikoille.

– Sitä kautta yhtenäisyys hajoaa ja iso kuva katoaa työehdoista, mikä on se minimi.

Heikkinen huomauttaa, että nytkin voi sopia tessejä korkeammista työehdoista, mutta…

– Nyt työnantaja ajaa uutta “normaalia” uudesta minimistä firman tarpeen mukaan. Mutta jos firman ongelmia lähdetään aina ratkaisemaan työntekijän tai toimihenkilön tilipussin kautta, se on väärä viesti.

Lisää aiheesta

“Sen minkä kerran annat pois, sitä on vaikea saada takaisin.”

Heikkinen istuu itse Ammattiliitto Pron edustajana neuvotteluissa Teknologiateollisuuden kanssa. Pöydässä on aistittavissa äärimmäisen voimakas vastakkainasettelu ja yhdessä tekemisen meininki uupuu – toisin kuin monilla työpaikoilla.

– Työnantajapuoli haluaa lisätä työaikaa, vähentää palkkaa ja ottaa kaikki lisät pois.

Hän uskoo, että prolainen väki olisi ratkaisuun tyytyväinen, jos palkankorotus turvaisi ostovoimaa ja kiistassa työajasta muistettaisiin vapaa-ajan merkitys.

Heikkinen lähtee taas maanantaina Bulevardille sovittelemaan. Vieläkö on lakkohaluja?

– Katsotaan rauhassa. Kyllä meillä on valmius tehdä päätöksiä lakoista ja ylityökielloista. Sitä kautta pitää vain saada paine nousemaan niin kovaksi, että löytyy säällinen sopimus, joka voidaan hyväksyä. Sen minkä kerran annat pois, sitä on vaikea saada takaisin, hän muistuttaa.

Hän arvioi, että nyt ollaan työmarkkinakierroksella vedenjakajan äärellä.

– Ratkaisut työajan pidentämisestä, arkipyhien korvauksista tai sunnuntaitöistä on naulattava tällä kierroksella pitkäksi aikaa, ettei niihin tarvitse palata ihan pian. Nyt ei kannata tehdä nahkapäätöksiä.

“Me palveluammateissa tuemme yhteiskunnan pyörittämistä.”

Työmarkkinameno vielä kiihtyy kevättä kohti mentäessä. Ei vähiten sen takia, että naisvaltaiset hoitajaliitot, Suomen lähi- ja perushoitajaliitto Super ja Tehy tulivat ulos jo hyvissä ajoin vaatimuksellaan pitkäaikaisesta palkkaohjelmasta. Sillä pitäisi kuroa umpeen eroa miesvaltaisiin aloihin.

Porilainen, kaupungin perusturvan päätoiminen superilainen työsuojeluvaltuutettu Helena Heljakka pitää tärkeänä edes lupausta, että tämäntyyppistä ohjelmaa voisi pohtia.

– Kymmenen vuotta on pitkä aika, paljon ehtii tapahtua. Mielestäni pitkässä juoksussa palkkaohjelma olisi järkevä, Heljakka totesi Demokraatille.

Kynnyskysymykseksi hän nostaa, että liittokierroksella saadaan aikaan sote-sopimus, joka kattaa kaikille alalla työskenteleville yhtenäiset palkkaehdot ja -kehityksen.

– Työsuhteet tulevat pirstaloituimaan. Meillä on kuitenkin yhdenvertaisuuslaki, joka määrää, että samoilla työaloilla työskenteleviä pitää kohdella yhdenvertaisesti, Heljakka painottaa.

Päänavaajan, teknologiateollisuuden alojen ratkaisua on odotettu kuin kuuta nousevaa. Heljakka painottaa, ettei sen pitäisi määrittää hoitoalojen palkkatasoa, mutta kuntatyönantaja ottaa siitä varmasti suuntaa.

– Ei voi aina ajatella, että meidän palkkatasomme laahaa koko ajan vientialojen perässä. Me palveluammateissa tuemme yhteiskunnan pyörittämistä, sillä meidän panoksemme mitataan hyvinvointina koko yhteiskunnassa, hän pohtii.

“Ihmisiä voi potkia aika pitkään päähän, mutta…”

Satakunnan superilaisia edustava Heljakka tietää, mitä kenttä haluaa: palkankorotusta, kiky-tuntien poistamista, työolojen parantamista ja hoitajamitoituksen laskemista oikein näin päällimmäisenä.

Heljakan mukaan väki on valmis voimatoimiin keväällä, jos oikeutetuille vaatimuksille viitataan kintaalla. Hoitajat ovat valmiita lähtemään yhtenä rintamana puolustamaan hoitajien hyvinvointia ja reilua palkkaa.

– Meidän väki on vedetty niin piippuun. Ihmisiä voi potkia aika pitkään päähän, mutta sitten tulee kohta, kun kuppi menee nurin. Nyt jos kuntatyönantaja ei arvosta hoitohenkilöstöä, pahoin pelkään, että se kuppi menee nurin.

Mitä palkoille käy, on pitkälti kiinni kuntien kyvystä maksaa. Heljakka moittii Juha Sipilän (kesk.) hallituksen kuntien rökittämistä.

– Minäkin olin niin naiivi, kun kuvittelin, että lomarahojen leikkauksella me tuemme omia kuntiamme ja työpaikkojamme. Mutta leikkauksen hyödyt menivät Sipilän pohjattomaan kassaan. Mitään kompensaatiota kuntiin ei tullut ja valtionavut vain vähentyivät, Helena Heljakka summaa.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE