Ulkomaat

NYT: Ilmastoraportti kumoaa Trumpin hallinnon näkemyksen – tutkijat pelkäävät presidentin estävän julkaisun

LEHTIKUVA / AFP PHOTO
LEHTIKUVA / AFP PHOTO
LEHTIKUVA / AFP PHOTO

New York Times -lehden tietojen mukaan tutkijat pelkäävät Yhdysvaltojen presidentin Donald Trumpin hallinnon estävän tänä vuonna valmistuneen ilmastoraportin julkaisemisen.

Lehden tietojen mukaan Trumpin hallinnon hyväksyntää odottavassa raportissa muun muassa sanotaan, että lämpötila Yhdysvalloissa viime vuosikymmeninä on ollut korkeampi kuin kertaakaan viimeisen 1 500 vuoden aikana.

Vielä julkaisemattoman raportin tekemiseen on osallistunut tutkijoita 13:sta eri liittovaltion virastosta.

Yhden raporttia tekemässä olleen tutkijan mukaan hän itse sekä moni muu pelkää, että raportin julkaiseminen estetään tai sitä muokataan.

Yhdysvaltojen kansallinen tiedeakatemia on jo hyväksynyt raportin ja odottaa nyt hyväksyntää sen julkaisulle Trumpin hallinnolta. Lisäksi myös eri virastojen täytyy hyväksyä raportti 13. elokuuta mennessä. Yksi näistä virastoista on Yhdysvaltojen ympäristönsuojeluvirasto EPA, jonka johtaja on ilmastonmuutosskeptikkona tunnettu Scott Pruitt.

Yli puolet globaalista keskimääräisestä lämpötilan noususta voidaan liittää ihmisten toimintaan.

Raportin haltuunsa saaman New York Timesin mukaan raportti kumoaa Trumpin hallinnon näkemyksen siitä, että on epäselvää vaikuttaako ihmisten toiminta ilmastonmuutokseen.

Raportin mukaan on erittäin todennäköistä, että yli puolet globaalista keskimääräisestä lämpötilan noususta sitten vuoden 1951 voidaan liittää ihmisten toimintaan.

Raportti on osa kansallista ilmastoarviointia, jonka kongressi on määrännyt tehtäväksi neljän vuoden välein.

Yhdysvallat ilmoitti viime viikolla virallisesti vetäytyvänsä Pariisin ilmastosopimuksesta.

Yhdysvallat ilmoitti viime viikolla virallisesti YK:lle aikeistaan vetäytyä Pariisin ilmastosopimuksesta. Trump ilmoitti vetäytymisestä kesäkuun alussa. Hän sanoi tuolloin, että Yhdysvallat aikoo neuvotella sopimuksen uudestaan siten, että se olisi reilumpi Yhdysvalloille.

Pariisin sopimus velvoittaa Yhdysvaltoja vähentämään kasvihuonekaasupäästöjään 26–28 prosentilla vuoden 2005 tasosta vuoteen 2025 mennessä.

Trump perusteli sopimuksesta lähtöä muun muassa sillä, että sopimus tulee liian kalliiksi Yhdysvalloille. Trump on myös sanonut pitävänsä ilmastonmuutosta huijauksena.

Trumpin linja näkyy eri puolilla maan hallintoa. Brittilehti Guardian paljasti eilen, että Yhdysvaltojen maatalousministeriössä työntekijöitä on kehotettu välttämään ilmastonmuutos-termin käyttöä. Guardianin haltuun saamien sähköpostien mukaan virkamiehiä kehotetaan puhumaan sen sijaan äärimmäisistä sääilmiöistä.

Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat