Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Nyt jysähti todellinen pommi – Berner aikoo yksityistää VR:n koko henkilöliikenteen

Kari Hulkko
VR on investoinut viime vuonna kotimaassa valmistettuihin henkilövaunuihin

Demokraatin saamien luotettavien tietojen mukaan liikenneministeri Anne Berner (kesk.) on esittämässä VR:n koko henkilöliikenteen yksityistämistä. Tarkoitus on avata rautateiden henkilökuljetukset kilpailulle vielä tämän hallituksen aikana.

Juhani Aro

Bernerin tähtäimessä on Demokraatin tietojen mukaan kevät 2016, jolloin edellytykset kilpailutukselle pitäisi olla jo olemassa.

Jo 2007 kilpailulle on avattu VR:n tavaraliikenne, mutta sille ei ole ilmaantunut yksityisiä toimijoita. Syynä ovat muun muassa raskaat kalustoinvestoinnit.

Bernerin tähtäimessä on Demokraatin tietojen mukaan kevät 2016, jolloin edellytykset kilpailutukselle pitäisi olla jo olemassa.

VR:llä ja liikenneministeriöllä on olemassa henkilöliikenteestä sopimus, joka ulottuu vuoteen 2024. Ministeriö aikoo nyt tarkastella sopimusta uudelleen päästäkseen avaamaan kilpailun jo ensi vuonna.

Juha Sipilän (kesk.) hallituksella on ollut päämääränään terveen kilpailun edistäminen ja sääntelyn purkaminen. Jo aiemmin silloinen liikenneministeri Kimmo Sasi (kok.) esitteli henkilöliikenteen kilpailun avaamiseen tähtääviä muistioita, joten kokoomuksen kannasta asiaan ei liene epäselvyyttä. Perussuomalaisten kannasta ei Demokraatilla ole tietoa.

EU:ssa on meneillään hanke, jonka tarkoitus on avata raiteiden henkilökuljetuksia kilpailulle. Suomi kuitenkin voisi  edetä asiassa rivakammin.

Keskustan eduskuntaryhmä käsittelee tiettävästi kilpailutusta tänään klo 14 alkavassa kokouksessaan. Jo aiemmin Berner on esittänyt tiettyjen vähäliikenteisten ratojen henkilöliikenteen lakkauttamista.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Huomasitko nämä?

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE