Politiikka

Nyt löytyi johtaja, joka lyö luuta kurkkuun Hjallis Harkimolle — ”Tällainen väite vaatii oikaisua”

Lehtikuva / Vesa Moilanen
Lehtikuva / Vesa Moilanen
Lehtikuva / Vesa Moilanen

Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL:n toimialajohtaja Håkan Ekström vastaa Savon Sanomissa kokoomuksen kansanedustaja Harry Harkimon kirjoitukseen.

Harkimo vaati, että ammattiliittojen ja Elinkeinoelämän keskusliiton EK:n on julkistettava taloustietonsa. Harkimo kertoi samalla aikovansa tehdä lakialoitteen.

— Uskon, että kaikki kansanedustajat, joilla ei ole kytköksiä ammattiliittoihin, allekirjoittavat sen. Mielestäni tämän päivän maailmassa ei voi olla yhtä tahoa, joka elää lain yläpuolella.

Harkimon mukaan Suomen kansan on pakko saada tietää näistä asioista.

— Paljon puhutaan moraalista ja läpinäkyvyydestä, mutta oma pesä on kaikkea muuta. Tämä asia on pakko korjata.

Ekström sanoo, että tällainen väite vaatii oikaisua.

— Esimerkiksi ammattiliitto JHL:n tuloslaskelma ja tasetiedot ovat julkisia. Harkimo ei ilmeisesti tunne suomalaista työmarkkinajärjestelmää riittävästi. Yleishyödyllinen asema liittyy ammattiliittojen rooliin yhteiskunnallisena toimijana, yhteiskuntarauhan ylläpitäjänä ja vakaana neuvotteluosapuolena.

Tätäkö Harkimo haluaa? Lisää levottomuuksia työpaikoille?

Ekström huomauttaa, että ammattiliitot on määritelty yhdistyslaissa yleishyödyllisiksi, kuten myös esimerkiksi yrittäjäjärjestöt.

— Yleishyödylliset yhdistykset eivät maksa sijoitustoiminnan tuotoista veroa. Sitä vastoin ne maksavat täyden 24 prosentin arvonlisäveron (alv) ostoistaan.

— Yhdistykset eivät voi lainsäädännön perusteella vähentää tätä arvonlisäveron osuutta kuten yritykset. Harkimon mainitsemat yritykset saavat siis tehdä alv-vähennyksen, mutta yleishyödylliset yhdistykset eivät saa.

Ekström kirjoittaa myös yleissitovuudesta, joka hänen mukaansa vahvistaa myös työrauhaa järjestäytymättömässä työnantajakentässä.

— Ilman yleissitovuutta yrityskohtaiset työmarkkinahäiriöt todennäköisesti lisääntyisivät yleiseurooppalaiseen tapaan. Tätäkö Harkimo haluaa? Lisää levottomuuksia työpaikoille?

Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat