Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Politiikka

”Nyt olemme vihdoin lähellä sitä päivää” – SDP:n Berg iloitsee yhden epäoikeudenmukaisuuden poistumisesta

Jukka-Pekka Flander

SDP:n kansanedustaja Kim Berg on iloinen, että vihdoinkin päästään eroon epäoikeudenmukaisesta aktiivimallista.

DEMOKRAATTI

Demokraatti

– Aktiivimallin ongelmat olivat ilmeisiä jo silloin kun esitys viime kaudella tuotiin eduskunnan käsittelyyn. Jo mallin valmistelun yhteydessä asiantuntijalausunnoissa epäiltiin mallin toimivuutta, Berg toteaa tiedotteessaan.

Hän huomauttaa, että aktiivimalli on tilastojen mukaan lisännyt työttömien osallistumista työllistymistä edistäviin, erityisesti lyhyisiin, enintään viisi päivää kestäviin palvelujaksoihin. Bergin mukaan on kuitenkin vaikea sanoa, onko aktiivisempi osallistuminen palveluihin lisännyt lainkaan työllistymistä.

– Nyt olemme vihdoin lähellä sitä päivää, kun tästä työttömiä epäoikeudenmukaisesti kohtelevasta aktiviimallista päästään vihdoin eroon. Aktiivimallin leikkuri ja velvoitteet puretaan vuoden alusta ja työllisyyttä hoidetaan jatkossa kepin sijasta enemmän työttömiä tukemalla.

”Kyse on toimeentulosta ja oikeudenmukaisesta kohtelusta.”

Berg laskee, että aktiivimalli leikkasi työttömyysturvaa yli 100 000 työttömältä ilman, että mallin työllisyysvaikutuksia kyettiin osoittamaan.

– On hyvä huomioida, että aktiivisella työvoimapolitiikalla voidaan edelleen, aktiivimallin purkamisen jälkeenkin, ylläpitää korkeaa osallistumista työllistymistä edistäviin palveluihin, jos niihin ohjataan esimerkiksi työttömien määräaikaishaastatteluissa, palveluja sisällytetään työllistymissuunnitelmiin ja työttömyysturvan saajia velvoitetaan osallistumaan palveluihin.

Berg korostaa, että aktiivimallin purkamisessa on kyse työttömien ihmisten toimeentulosta ja oikeudenmukaisesta kohtelusta.

– Mallin keskeinen epäoikeudenmukaisuus on ollut se, että työttömien ihmisten toimeentuloa voidaan leikata heistä itsestään riippumattomista syistä. On erittäin hyvä, että työttömyysturvan aktiivimallin leikkuri ja velvoitteet nyt kumotaan.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Lisää aiheesta

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Toimituksen valinta

Rane Aunimo

Päätoimittajalta
25.6.2020
Tapaus Mäenpää: Puheet on nyt pidetty, on aika painaa nappia – historia kyllä muistaa, kuinka kansanedustajat perjantaina äänestävät
Lue lisää

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

va. päätoimittaja: Rane Aunimo
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Chefredaktör: Johan Kvarnström
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE