Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Työmarkkinat

”Nyt ollaan siinä tilanteessa, mistä varoitimme vuonna 2014” – ammattiliitto jyrähtää Palmian myyntiaikeista

Kari Hulkko

Ammattiliitto JHL paheksuu syvästi Helsingin kaupungin puskista tulleita suunnitelmia ryhtyä valmistelemaan omistamansa Palmia-yhtiön myyntiä.

DEMOKRAATTI

Demokraatti

− Nyt ollaan siinä tilanteessa mistä varoitimme vuonna 2014, kun vaikutimme yhtiöittämistä vastaan. Siitä huolimatta vihreät ja kokoomus äänestivät tuolloin yhtiöittämisen puolesta, Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL:n puheenjohtaja Päivi Niemi-Laine toteaa tiedotteessa.

Helsingin kaupunki ryhtyy selvittämään, löytyisikö yritystä tai yrityksiä, jotka haluaisivat ostaa kaupungin omistaman ruoka-, kiinteistö-, siivous- ja turvallisuuspalveluja tuottavan Palmian. Yhtiön toiminta on ollut tappiollista. Päätös myyntiselvityksen tekemisestä tehtiin kaupungin konsernijaostossa maanantaina.

Asia käsiteltiin salaisena. JHL paheksuu erittäin voimakkaasti menettelytapaa.

− Miksi asia tuotiin käsittelyyn salaisena? Mitä asian valmistelijat haluavat pitää piilossa? Epäilyksiä voidaan hälventää vain sillä, että selvitystyö tehdään avoimesti. Henkilöstö on otettava mukaan välittömästi, Niemi-Laine vaatii.

Helsingin kaupungin tiedotteen mukaan Palmialle pyritään etsimään omistaja, joka kykenee kääntämään yhtiön kannattavaksi. Niemi-Laine kysyy, miten tuo kannattavuus aiotaan tehdä – polkemalla työehtoja?

JHL:n puheenjohtajan mielestä kaupungin johto on sortumassa pahimman luokan putkiajatteluun, jos se etsii vain ostajaa.

− Kaupungin on aika yhdessä henkilöstön kanssa etsiä ratkaisuja siihen, miten toiminta saadaan kannattavaksi. Malleja varmasti löytyy. Vuoteen 2014 saakka nyt myyntiuhan alla olevat palvelut tuotettiin in house-periaatteella. Sitten alkoi tämä yhtiöittämisseikkailu ja viime vuosien laajentuminen yritysostoineen. Helsingin kaupungin on kartoitettava myös mahdollisuudet palata in house-toimintaan.

Kaupungin tiedotteen mukaan kaupunki jatkaisi edelleen Palmian asiakkaana ja omistuksesta luopuminen ei vaikuttaisi olemassa oleviin sopimuksiin.

− Helsingin on syytä muistaa, että yksityisen yrityksen tehtävänä on tuottaa omistajilleen voittoa. Jos Palmia myydään, kaupungin pitää varautua jatkuvasti nouseviin hintoihin. Palmian työntekijöille siirtyminen sen sijaan todennäköisesti merkitsisi pienempiä palkkoja ja huonompia työehtoja, Niemi-Laine varoittaa.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Huomasitko nämä?

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

va. päätoimittaja: Rane Aunimo
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Tf. chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE