Politiikka

”Nyt on parempi, ettei spekuloi kovin paljon” – Tiedustelulakia valmistavan työryhmän puheenjohtaja toivoo viranomaisille työrauhaa

Lehtikuva / Martti Kainulainen
Helsingin Sanomat uutisoi viikonloppuna Viestikoelaitoksesta ja uudesta tiedustelulaista.
Lehtikuva / Martti Kainulainen
Helsingin Sanomat uutisoi viikonloppuna Viestikoelaitoksesta ja uudesta tiedustelulaista.
Lehtikuva / Martti Kainulainen
Helsingin Sanomat uutisoi viikonloppuna Viestikoelaitoksesta ja uudesta tiedustelulaista.

Tiedustelulakia valmistelevan parlamentaarisen työryhmän puheenjohtaja, kansanedustaja Tapani Tölli (kesk.) sanoo, että aina on kyse vakavasta asiasta, kun salaiseksi luokitteltua tietoa on vuotanut tai on sellaisen tahon käsissä, jolle tieto ei kuulu.

Tölli kommentoi viikonlopun Helsingin Sanomien Viestikoelaitosta käsittelevää uutista, jonka taustalla on salaiseksi luokiteltua materiaalia. Keskusrikospoliisi on alkanut tutkia tapausta.

Tutkinta alkoi Puolustusvoimien tekemästä tutkintapyynnöstä, joka liittyi Helsingin Sanomien Puolustusvoimien salaisiin asiakirjoihin perustuneeseen uutisointiin. Epäillyt rikosnimikkeet asiassa ovat turvallisuussalaisuuden paljastaminen ja virkasalaisuuden rikkominen.

Tölli sanoo, ettei hänellä ole tarkkaa käsitystä siitä, ketkä ovat olleet nyt lehdelle päätyneiden Viestikoelaitoksesta tietoja sisältävien asiakirjojen jakelussa.

– Mutta on selvää, että jakelu on rajoitettu.

Julkisuudessa on pohdittu, että tapaukseen voisi liittyä tai siitä voisi seurata myös Suomeen kohdistuvaa informaatiovaikuttamista.

– Nyt on parempi, ettei spekuloi kovin paljon. Annetaan nyt viranomaisille rauha selvittää ja tutkia tämä asia ja tehdä siitä johtopäätöksiä.

Tölli pitää tiedustelulainsäädännön säätämistä tärkeänä. Se selkeyttäisi pelisääntöjä ja valvontaa.

– Siinä mielessä voin todeta, että on erittäin tärkeää, että tämä tiedustelulainsäädäntö viedään päätökseen ja silloin meillä on keinot seurata ja puuttua sen mukaan.

Tölli ei lähde pohtimaan sitä, minkätyyppiset valtuudet uusi tiedustelulaki antaisi tutkia nimenomaan nyt päällä olevaa tapausta.

– En nyt lähde arvioimaan sitä, tarkkaan ei ole tietoa, mitä kaikkea tässä on tapahtunut. Uskoisin, että jo tällä hetkellä aika perusteellisesti tämä asia selvitetään.

Töllin mukaan salassapitoon liittyvä lainsäädäntö on myös hyvä käydä läpi ja selvittää, onko se ajan tasalla.

– En lähde moittimaan nykyistä tilannetta, mutta tämä antaa aiheen käydä se läpi.

Jakoa

Jaa tämä artikkeli

Viikon 41 Demokraatti
TIEDUSTELULAIN ABC - Mitä tavallisen ihmisen pitää tietää?
LÄHIÖELÄMÄÄ - Selma Vilhunen teki rosoisen nuoriselokuvan
TARJA HALONEN - YK:n tulisi toimia pienemmällä budjetilla
Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat