Palkittu politiikan aikakauslehti.
Katso hinnat!

Politiikka

10.7.2023 13:14 ・ Päivitetty: 10.7.2023 13:14

”Nyt on selkeästi kuherruskuukausi menossa” – asiantuntija arvioi Suomen ja Yhdysvaltain suhdetta

LEHTIKUVA / RONI REKOMAA

Yhdysvaltain presidentin Joe Bidenin saapuminen Helsinkiin torstaina tapaamaan Pohjoismaiden johtajia edustaa jonkinlaista huippukohtaa Suomen ja Yhdysvaltain kahdenvälisissä suhteissa.

DEMOKRAATTI/STT

Demokraatti

Maiden suhteet ovat nyt läheisemmät kuin koskaan, niin poliittisesti kuin kansalaisten mielissäkin.

-  Tunnelmat molemmissa maissa ovat tosi positiiviset. Suomessakin on nähty, että Yhdysvaltojen vastustajia ja kritisoijia on todella vähän. Nyt on selkeästi tällainen kuherruskuukausi menossa, ja iso ikkuna tiivistää suhteita ja löytää kumppaneita, Yhdysvallat-asiantuntija Kristiina Helenius (kuvassa) kuvailee STT:lle.

Pitkään Washingtonissa asunut Miltton USA:n toimitusjohtaja Helenius huomauttaa, että Suomen ja Yhdysvaltain suhteet ovat olleet jo pitkään hyvät, mutta suhdetta on leimannut tietty harmittomuus. Kanssakäyminen valtionjohtajien tasolla oli pitkään melko sattumanvaraista.

-  Ulkoiset tekijät ovat sanelleet meidän yhteydenpidon tiiviyttä ja intensiteettiä. Esimerkiksi syyskuun 2001 terrori-iskujen jälkeen pääministeri Paavo Lipponen ja presidentti Tarja Halonen kävivät Valkoisessa talossa, Helenius sanoo.

NYT NATO-JÄSENYYS vie suhteen lopullisesti uudelle tasolle.

-  Nyt meillä on kohtalonyhteys, ja siinä on struktuurit, joita noudatetaan ja jotka sanelevat yhteydenpitoa. Me olemme ihan eri tavalla strategisessa ytimessä.

Jo se, että Yhdysvaltain presidentti tulee Suomeen ilman, että se liittyy Venäjän tai Neuvostoliiton johtajan tapaamiseen, on poikkeuksellista. Edellinen Yhdysvaltain presidentin Suomen-vierailu oli Donald Trumpin tapaaminen Venäjän presidentin Vladimir Putinin kanssa heinäkuussa 2018.

Helenius näkee torstain vierailun symbolisena kiitoksena Suomelle hyvin menneestä Nato-prosessista.

Suomi-kuva on ollut hänen mukaansa perinteisesti Yhdysvalloissa hyvin hämärä ja himmeä. Suomeen on osana Pohjoismaita liitetty mielikuvia edistyksellisyydestä, mutta oma profiili on ollut varsin matala tai jopa näkymätön.

LIITTOLAISUUS on tuonut tähän muutoksen ja kirkastanut Suomen maabrändiä. Helenius huomauttaa, että kaikki armeijaan ja puolustukseen liittyvä on todella keskeistä yhdysvaltalaisessa kulttuurissa.

-  Se lämmin ailahdus, jonka amerikkalainen kokee, että meillä on uusi liittolainen siellä, se on aitoa jo tunnetasolla. Siinä suhteessa maabrändin osalta tämä on ollut eri sarjaan hyppäämistä, myös tunnettuuden kannalta.

Maabrändiä paransi myös edellinen pääministeri Sanna Marin (sd.), joka Heleniuksen mukaan nousi Yhdysvalloissa julkkiksen asemaan. Marinin tunsivat tavalliset kadunmiehet ja ottivat puheeksi niin taksikuskit kuin satunnaiset tuttavat lääkärin odotushuoneessa, mikä on Yhdysvalloissa täysin ennennäkemätöntä.

YHDYSVALLOISTA tuli viime vuonna Suomen tärkein kauppakumppani, mutta Suomi on tällä saralla vielä reippaasti jäljessä muita Pohjoismaita. Helenius toivoo, että suomalaiset yritykset hyödyntäisivät nykyistä suotuisaa tilannetta Suomen ja Yhdysvaltain suhteissa.

-  Nythän on se hetki, kun meistä ollaan kiinnostuneita. Olemme korkean teknologian maa, ja olemme oikeasti tuomassa vastauksia kipukohtiin, joita Yhdysvallat on miettinyt.

Hän nostaa esimerkiksi julkilausuman, jonka silloinen ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.) ja Yhdysvaltain ulkoministeri Antony Blinken allekirjoittivat viime kuussa maiden yhteistyöstä 6G-teknologian kehityksessä.

Muitakin pelipaikkoja suomalaisyrityksille on syntymässä. Helenius mainitsee ilmastonmuutoksen, avaruuden, kyberturvallisuuden ja kvanttiteknologian.

-  Tällaisia asioita, joissa koko ei ratkaise, vaan teknologia.

Anssi Rulamo / STT

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

Demokraatti.fi

Tilaa Demokraatti

Demokraatti on politiikkaan, työelämään ja kulttuuriin erikoistunut aikakauslehti, joka on perustettu Työmies-nimellä vuonna 1895.

Kaikki ei ole sitä miltä näyttää.

Tilaa demokraatti →
2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE
KIRJAUDU