Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

D-analyysit

Nyt on syytä puhua seksuaalisuudesta, kun populistiset oikeistopuolueet vastustavat naisten oikeutta omaan kehoon ja vähättelevät sukupuolittunutta väkivaltaa

Istock
Kolumnit

Merja-Hannele Vuohelainen

Kirjoittaja on Demarinaisten toiminnanjohtaja.

Euroopassa populistiset oikeistopuolueet vastustavat naisten oikeutta omaan kehoon. Tämä tarkoittaa käytännössä sitä, että aborttioikeus halutaan kieltää tai sen käyttöä merkittävästi rajoittaa, sukupuolittunutta väkivaltaa vähätellään ja jopa seksuaali- ja terveyskasvatusta vastustetaan. Kaikkein ahtaimmalla naiset ovat katolisissa maissa, joissa on vielä ärhäkkä laitaoikeisto.

Merja-Hannele Vuohelainen

Uskontoon vetoava Agenda Europe -liike on voimakas EU:n sisällä. Tavoitteena heillä on ”palauttaa luonnollinen järjestys Eurooppaan” eli kieltää aborttioikeus, vähemmistöjen oikeudet, avioero, ehkäisy ja seksuaalikasvatus. Agenda Europe ei ole liikkeellä yksin, vastaavia liikkeitä on Euroopassa lähes 500.

Hiljan uutisoitiin, kuinka Espanjassa oikeistolaiset Vox- ja PP-puolue painostavat, että modernia seksuaalikasvatusta rajoitettaisiin. Lapsilla pitäisi olla vanhempiensa lupa osallistua seksuaalisuutta ja vähemmistöjen oikeuksia käsitteleville oppitunneille. Uusi vasemmistolainen feministihallitus tietenkin vastustaa näitä pyrkimyksiä ja yli 165 järjestöä on allekirjoittanut vanhempien veto-oikeutta vastustavan adressin.

Entä jos seksuaali- ja terveyskasvatus kiellettäisiin tai opetuksen antia kovasti rajattaisiin, mitä siitä seuraisi?

Seksuaali- ja terveyskasvatuksella koululaisille käynnistyy elämän mittainen prosessi, jonka aikana hankitaan tietoja, taitoja ja arvoja seksuaalisista suhteista – jolla voi välttää mahdollisen seksuaalisen hyväksikäytön- hyväksyy sukupuolten- ja seksuaalisuuden moninaisuuden, oppii tiedot hedelmällisyyden vaalimisesta ja raskauden ehkäisystä. Seksuaalikasvatus ei lisää riskikäyttäytymistä. Se sen sijaan tehostaa ehkäisyn käyttöä sekä edistää suvaitsevaisia asenteita seksuaalisuutta ja lähimmäisiä kohtaan.

Entä jos seksuaali- ja terveyskasvatus kiellettäisiin tai opetuksen antia kovasti rajattaisiin, mitä siitä seuraisi?

Meillä on siitä tietoa. Suomen kouluissa seksuaaliopetusta kehitettiin suotuisasti 1980-luvun jälkipuoliskolla ja 1990-luvun alussa. Teiniraskaudet olivat harvinaisia. 1990-luvun laman aikana seksuaaliopetuksesta tuli säästön kohde joka toisessa koulussa. Opetushallituksen antamien ohjeiden toteutumista ei enää aktiivisesti valvottu, oppimissisältöjä ei kirjattu, eikä seksuaaliopetuksesta vastuussa olevaa oppiainetta tai henkilöä yksilöity. Se ympättiin eri oppiaineisiin heittopussina ja opetuksen tasosta tuli kirjava. Samaan aikaan lama heikensi terveydenhuoltoa kunnissa. Alle 18 -vuotiaiden teiniraskauksien määrä kasvoi kolmanneksella vuodesta 1994 vuoteen 2002 sekä abortit yleistyivät jonkin verran ja klamydiatartunnat lisääntyivät.

Terveystieto ja sen myötä seksuaalikasvatus sai vuonna 2004 pakollisen oppiaineen aseman ja strukturoidun sisällön. Seksuaalioikeuksien pohdinta nuorten kannalta otettiin mukaan uutena näkökulmana opetukseen. Tänään ajankohtaista olisi myös painottaa elintapojen merkitystä toivotun raskauden alkamisessa, sillä hedelmällisyyteen vaikuttavat iän lisäksi paino ja terveelliset arjen tottumukset liikunnan, levon ja ruokailun myötä.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Lisää aiheesta

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Toimituksen valinta

DEMOKRAATTI

Kotimaa
27.3.2020
Työntekijöille lomautukset, omistajille yli 3 miljoonan euron osingot – ”Vastuuton ja törkeä päätös”
Lue lisää

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

va. päätoimittaja: Rane Aunimo
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Chefredaktör: Johan Kvarnström
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE