Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Työmarkkinat

“Nyt on viisasta katsoa, miten ensimmäinen työmarkkinakierros sujuu” – näin EK:sta kommentoidaan vappupuheita

LEHTIKUVA / JUSSI NUKARI

Työnantajia edustava Elinkeinoelämän keskusliitto EK toppuuttelee tulkitsemasta etukäteen, miten työehtojen sopiminen yrityskohtaisesti tulee sujumaan.

DEMOKRAATTI/STT

Demokraatti

–  Nyt on viisasta katsoa, miten se ensimmäinen työmarkkinakierros sujuu metsäteollisuudessa ja teknologiateollisuudessa, joissa on ilmoitettu uudesta tavasta tehdä sopimuksia myös yrityskohtaisesti, EK:n johtaja Ilkka Oksala (kuvassa) sanoi STT:lle.

SDP:n puheenjohtaja, pääministeri Sanna Marin (sd.) toivoi, että työmarkkinaosapuolet ja puolueet pohtisivat, mikä on yhteiskunnan ja yritysten pitkän aikavälin etu: onko se työmarkkinoiden vakaus vai levottomuuksien lisääntyminen?

–  Suomessa ei pidä käydä joustavuuden ja kilpailukyvyn terminologian varjolla ideologista taistelua, joka ei itse asiassa edistä niin joustavuutta kuin kilpailukykyäkään, hän sanoi puheessaan.

Marin vetosi työmarkkinatoimijoihin, jotta myös tulevaisuudessa rakennettaisiin luottamusta sopien ja yhdessä.

“Valta luovutettaisiin maan hallitukselle.”

Vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson otti vapunpäivän puheessaan jyrkästi kantaa valtakunnallisista työehtosopimuksista irtaantumiseen. Andersson totesi, että jos työnantajat eivät enää halua turvata vähimmäispelisääntöjä työmarkkinoilla yleissitovuuden nojalla, se pitää tehdä lainsäädännöllä.

Lisää aiheesta

–  Työnantajat ja työntekijät luovuttaisivat sen vallan, jota he ovat keskenään käyttäneet neuvottelupöydissä maan hallitukselle, hän toteaa vappupuheessaan.

Näin palkkauksesta ja työehdoista säätäminen nousisi hänen mukaansa puoluepolitiikan keskiöön.

Viime syksynä työnantajien Metsäteollisuus ilmoitti irtautuvansa työehtosopimusneuvotteluista ja siirtävänsä työehdoista ja palkoista sopimisen yrityksille ja henkilöstölle. Maaliskuussa Teknologiateollisuus seurasi perässä ja kertoi luopuvansa valtakunnallisesta työehtosopimustoiminnasta ja siirtävänsä vastuun uuteen työnantajayhdistykseen. Nykyiset työehtosopimukset ovat voimassa tämän vuoden loppuun.

“Vakautta ei synny työntämällä ay-liike syrjään.”

Palkansaajakeskusjärjestö SAK:n puheenjohtaja Jarkko Eloranta muistutti myös, että juuri työmarkkinajärjestelmä on jauhanut Suomeen vakautta, ennustettavuutta, hyvinvointia ja talouskasvua.

Eloranta varoittaa, että työnantajat voivat joutua maksamaan kovan hinnan pyrkimyksestään työntää palkansaajaliike sivuun ja kasvattaa omaa saneluvaltaansa työpaikoilla.

–  Suomi tarvitsee vakautta, mutta se ei synny työntämällä ay-liike syrjään ja vaientamalla palkansaajien ääni, hän sanoo blogikirjoituksessaan vapunpäivänä.

Keskustan puheenjohtaja Annika Saarikko totesi, että paikallinen sopimustoiminta tarjoaa yritysten tarvitseman joustavuuden ja työntekijöiden haluaman turvan siten, että työllisyys ja kilpailukyky vahvistuvat.

–  Paikalliseen sopimustoimintaan kaikissa yrityksissä tarvitaan selkeät pelisäännöt osapuolten välille ja luotava tasapuoliset neuvotteluasetelmat. Liittotason ja paikallisen tason välille on löydettävä oikea tasapaino, hän kertoi tiedotteessa.

Oksala: “En näe, miten työntekijöiden asema heikentyisi.”

Eduskunnan varapuhemies Tarja Filatov (sd.) totesi, että paikallisen sopimisen laajentaminen käy työntekijöille, kunhan kyse on aidosta sopimisesta. Sen edellytyksenä on tasapuolinen neuvotteluasetelma ja toimiva luottamusmiesjärjestelmä.

–  Valitettavasti tuntuu siltä, että paikallisen sopimisen edistäminen näillä ehdoilla ei käy työnantajille. Työehtosopimustoiminnan lopettaminen näyttää sen sijaan strategiselta siirrolta, jolla pyritään nakertamaan ammattiyhdistysliikkeen toimintaedellytyksiä työpaikoilla ja lisäämään työnantajien määräysvaltaa, hän toteaa tiedotteessa.

EK:n Oksala ei näe, miten työntekijöiden asema heikentyisi siitä, että neuvottelu tapahtuu yrityskohtaisesti työntekijöiden ja heidän edustajiensa kanssa.

–  Tapahtuuhan se valtakunnallisestikin työntekijöiden ja heidän edustajiensa kanssa. En ole ainakaan havainnut, että kukaan olisi sanonut, että emme halua sopia.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE