”Nyt on virallinen lupa avata silmät” – SDP:n Kymäläinen: Olisi järkevää toimia faktoihin perustuen

Jukka-Pekka Flander/SDP
Jukka-Pekka Flander/SDP
Jukka-Pekka Flander/SDP

SDP:n kansanedustaja Suna Kymäläinen on tyytyväinen hallituksen linjauksiin maakauppakirjauksista, joita poikkihallinnollinen Turvallisuuskomitea on listannut hybridisodan ilmiöinä tuottamaansa kansallisen turvallisuuden strategiaan.

– On hyvä, että kiinteistökaupat ovat vihdoin virallisessa selonteossa. Yli kahdeksan vuotta on yritetty tuoda asioita esiin.

Kymäläinen aloitti vuonna 2007 kiinteistökauppojen täyskieltoon tähtäävään kansalaisadressiin nimienkeruun. Kymäläinen valmisteli rajoituksia hakevan lakialoitteen, joka keräsi 101 kansanedustajan kannatuksen.

Kymäläisen mukaan aloite koki ennätyksellisen allekirjoitusten poisvedon aallon Esko Ahon (kesk.) A-talkissa esittämän kritiikin jäljiltä. Lopulta lakivaliokunta ei antanut mietintöä maakauppojen rajoittamisesta.

Viime vuoden alussa Kymäläinen oli vireillepanijana kansalaisaloitteessa EU- ja EFTA-maiden ulkopuolisten henkilöiden ja yhteisöjen kiinteistönhankinnasta. Aloite keräsi vajaat 14 000 kannattajaa, kun eduskunnan käsittelyyn saamiseksi olisi tarvittu 50 000 kannattajaa.

– Muutos asiassa voi lähteä liikkeelle vasta tosiasioiden tunnustamisella. Nyt on tunnistettu laajemmin, sillä selonteko tuo esiin pohjaa, jolle voi alkaa rakentamaan uutta suhtautumista. Eli on virallinen lupa avata silmät.

Kymäläisen mukaan nyt olisi järkevää toimia faktoihin perustuen, kuten esimerkiksi Ahvenanmaalla itsehallintolain mukaisesti tai Tanskassa.

– Aina kun kiinteistön ostajana olisi muu taho kuin EU- tai EFTA-maiden ulkopuolinen henkilötunnuksen tai y-tunnuksen omaava taho, vaadittaisiin viiden vuoden kotipaikkaa Suomesta ja tosiallista, verojen maksulla osoitettua toimintaa Suomessa. Ja ennakkoehtojenkin jälkeen olisi näille voimassa luvanvaraisuus, kuten oli Suomessa voimassa moitteettomasti toiminut laki vuodesta 1992 vuoteen 1999.

Kymäläisen mielestä edelleen näyttää olevan harrastaneisuutta ulottaa kuuleminen vain strategisesti tärkeisiin kohteisiin ja niiden läheisyyteen etuosto-oikeuden kautta.

– Tällöinhän tulisimme juuri paljastaneeksi harkitsemattomasti strategiset kohteet.

Kymäläisen mukaan olisi hyvä, että asian otto-oikeus olisi vielä selkeämmin valtioneuvostolla kaikissa vähänkin harkintaa tarvitsevissa tapauksissa ja etukäteen, ennen kuin kaupat on lainhuudatettu.

Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat