tyovaenkirjallisuuspaiva
kaisaniemi

”Nyt on virallinen lupa avata silmät” – SDP:n Kymäläinen: Olisi järkevää toimia faktoihin perustuen

Kuva: Jukka-Pekka Flander/SDP

SDP:n kansanedustaja Suna Kymäläinen on tyytyväinen hallituksen linjauksiin maakauppakirjauksista, joita poikkihallinnollinen Turvallisuuskomitea on listannut hybridisodan ilmiöinä tuottamaansa kansallisen turvallisuuden strategiaan.

– On hyvä, että kiinteistökaupat ovat vihdoin virallisessa selonteossa. Yli kahdeksan vuotta on yritetty tuoda asioita esiin.

Kymäläinen aloitti vuonna 2007 kiinteistökauppojen täyskieltoon tähtäävään kansalaisadressiin nimienkeruun. Kymäläinen valmisteli rajoituksia hakevan lakialoitteen, joka keräsi 101 kansanedustajan kannatuksen.

Kymäläisen mukaan aloite koki ennätyksellisen allekirjoitusten poisvedon aallon Esko Ahon (kesk.) A-talkissa esittämän kritiikin jäljiltä. Lopulta lakivaliokunta ei antanut mietintöä maakauppojen rajoittamisesta.

Viime vuoden alussa Kymäläinen oli vireillepanijana kansalaisaloitteessa EU- ja EFTA-maiden ulkopuolisten henkilöiden ja yhteisöjen kiinteistönhankinnasta. Aloite keräsi vajaat 14 000 kannattajaa, kun eduskunnan käsittelyyn saamiseksi olisi tarvittu 50 000 kannattajaa.

– Muutos asiassa voi lähteä liikkeelle vasta tosiasioiden tunnustamisella. Nyt on tunnistettu laajemmin, sillä selonteko tuo esiin pohjaa, jolle voi alkaa rakentamaan uutta suhtautumista. Eli on virallinen lupa avata silmät.

Kymäläisen mukaan nyt olisi järkevää toimia faktoihin perustuen, kuten esimerkiksi Ahvenanmaalla itsehallintolain mukaisesti tai Tanskassa.

– Aina kun kiinteistön ostajana olisi muu taho kuin EU- tai EFTA-maiden ulkopuolinen henkilötunnuksen tai y-tunnuksen omaava taho, vaadittaisiin viiden vuoden kotipaikkaa Suomesta ja tosiallista, verojen maksulla osoitettua toimintaa Suomessa. Ja ennakkoehtojenkin jälkeen olisi näille voimassa luvanvaraisuus, kuten oli Suomessa voimassa moitteettomasti toiminut laki vuodesta 1992 vuoteen 1999.

Kymäläisen mielestä edelleen näyttää olevan harrastaneisuutta ulottaa kuuleminen vain strategisesti tärkeisiin kohteisiin ja niiden läheisyyteen etuosto-oikeuden kautta.

– Tällöinhän tulisimme juuri paljastaneeksi harkitsemattomasti strategiset kohteet.

Kymäläisen mukaan olisi hyvä, että asian otto-oikeus olisi vielä selkeämmin valtioneuvostolla kaikissa vähänkin harkintaa tarvitsevissa tapauksissa ja etukäteen, ennen kuin kaupat on lainhuudatettu.

Keskustelua aiheesta

Poliisi palaa tänään normaalivalmiuteen korotetusta valmiustasosta

Kuva: Lehtikuva / Markku Ulander

Poliisiylijohtaja Seppo Kolehmainen kertoo Twitterissä, että poliisi palaa tänään normaalivalmiuteen korotetusta valmiustasosta. Valmiustasoa korotettiin perjantaina Turun puukotusten takia.

Keskustelua aiheesta

Ministeri väläyttää vaihtoehtoa: ”Jopa peruuttamalla kansalaisuus”

Kuva: Lehtikuva / Jussi Nukari

Eurooppa-, kulttuuri- ja urheiluministeri Sampo Terhon (uv.) mukaan sinisen tulevaisuuden mielestä Suomeen tarvitaan viranomaisten toiminnan tueksi riittävät terroristilait.

– Meillä on syytä muodostaa toimiva kokonaisuus, joka nimenomaan turvaa myös tavallisten kansalaisten näkökulmasta järjestelmän toimivuuden, Terho sanoi.

Terhon mukaan tiedustelulainsäädäntö on tärkeä mutta ei välttämättä riittävä. Hänen mukaansa on oltava lainsäädännölliset keinot laittomasti maassa olevien, turvallisuusuhkaksi luokiteltujen ihmisten säilöönottoon. Ministerin mukaan tarvitaan tarkkaan harkittu kokonaisuus lainsäädäntöä.

– Siihen voi liittyä esimerkiksi turvallisuusuhkiksi luokiteltujen ihmisten säilöönotto ja Suomeen palaavien jihadistitaistelijoiden mahdollinen säilöönotto tai muuten saaminen vastuuseen teoistaan. Jopa peruuttamalla kansalaisuus, Terho sanoi.

Keskustelua aiheesta

Uusi pääsihteeri Simo Rissanen: ”Demarinuoret on viimeisen parin vuoden aikana nostanut entisestään profiiliaan modernin sosialidemokratian äänenä”

Demarinuorten liittohallitus on valinnut Simo Rissasen, 24, liiton pääsihteeriksi. Rissanen aloittaa uudessa tehtävässään syyskuussa.

Tällä hetkellä Rissanen työskentelee Suomen Ammattiin Opiskelevien Liitto – SAKKI ry:n järjestöasiantuntijana ja toimii Nuorisoasuntoliitossa varapuheenjohtajana.

”Demarinuoret on viimeisen parin vuoden aikana nostanut entisestään profiiliaan modernin sosialidemokratian äänenä ja on mahtavaa päästä mukaan tiimiin! On tärkeää, että myös tulevaisuudessa meillä on sosialidemokraattisessa liikkeessä osaavia tekijöitä mukana ja juuri tätä voimme Demarinuorissa edistää”, Rissanen toteaa innostuneena.

Demarinuoret on poliittinen nuorisojärjestö, jolla on toimintaa ympäri Suomen. Järjestön kautta nuorilla on mahdollisuus vaikuttaa yhteiskuntaan sekä paikallisesti että valtakunnan tasolla.

”Hakuprosessin aikana liittohallitus vakuuttui Simon monipuolisesta kokemuksesta ja vahvasta otteesta järjestön uudistamiseen. On ilo saada Simo Ympyrätaloon!”, puheenjohtaja Mikkel Näkkäläjärvi toteaa.

AVAINSANAT

Poliisin voimankäyttö Turussa ei aiheuta jatkotoimia – pääepäilty taltutettiin yhdellä laukauksella

Kuva: lehtikuva / roni lehti

Poliisin voimankäyttö Turun puukotusjutussa ei aiheuta toimenpiteitä, Valtakunnansyyttäjänvirasto tiedottaa. Terrorismirikosasian käsittelee apulaisvaltakunnansyyttäjän johtama syyttäjäryhmä, joka pitää tiivistä yhteyttä tutkintaan.

Murhina ja murhan yrityksinä tutkittavina olevia puukotuksia epäillään terroristisessa tarkoituksessa tehdyiksi rikoksiksi, joita koskevan syytteen nostamisesta päättää tavanomaisista rikoksista poiketen valtakunnansyyttäjä. Mukana on kaksi terrorismirikoksiin erikoistuvaa syyttäjää.

”Tuoreet puolueiden kannatusmittausten tulokset ovat ilmeisesti saaneet hien Pekkarisen otsalle”

Kuva: Lehtikuva/ Heikki Saukkomaa

Kokoomuksen kansanedustaja Outi Mäkelä ihmettelee Mauri Pekkarisen puheita kaupungistumisen estämisestä.

Keskustan kansanedustaja vaati lauantaisessa puheessaan hallitukselta syksyn budjettiriiheen toimia, joilla estettäisiin väestön keskittymistä erityisesti Uudellemaalle ja Helsinkiin.

Mäkelä toteaa, että Pekkarisen puheet ovat maanantaisten korjaustenkin jälkeen täysin ristiriidassa hallitusohjelman kanssa.

“Herää kysymys, että onko keskusta sitoutunut hallitusohjelmaan vai maakuntaäänestäjien kosiskeluun. Tuoreet puolueiden kannatusmittausten tulokset ovat ilmeisesti saaneet hien Pekkarisen otsalle. Keskustalaiset luovat puheillaan mielikuvaa, että ikään kuin maakuntien ongelmat olisivat suurten kaupunkien vika. Kaupunkiseutujen ja koko maan kehittäminen eivät ole toisiaan poissulkevia asioita”, Mäkelä toteaa.

“Keskustan on tunnustettava tosiasiat, sillä kaupungistuminen on globaali megatrendi. Olemme kuulleet vuoden mittaan keskustalaisten suusta huolestuttavia puheenvuoroja, jotka perustuvat enemmän uskomuksille kuin faktoille. Muun muassa pääministeri Juha Sipilä tokaisi kuntavaalien aikana uskovansa kaupungistumisen virran kääntymiseen. Keskustan on aika lopettaa vaalihöpinät ja sitoutua hallitusohjelmaan”, Mäkelä summaa.

Keskustelua aiheesta