Politiikka

Nyt paloivat leikkausvimmassa jo Pekkarisenkin hihat: ”Kohtuutonta, heikosti harkittua”

Lehtikuva / Antti Aimo-Koivisto
Lehtikuva / Antti Aimo-Koivisto
Lehtikuva / Antti Aimo-Koivisto

Hallituksen sisälläkin on leimahtanut kritiikki ammattiopetuksen leikkauksista. Eduskunnan varapuhemies, kansanedustaja Mauri Pekkarinen (kesk.) arvioi niitä ”erittäin suuriksi”.

Hän toteaa ymmärtävänsä, että ”jopa koulutuksesta on ollut pakko jonkin verran leikata”.

– Suhteessa kuitenkin yliopistorahoitukseen tai ammattikorkeakoulujen rahoitukseen, ammattiopetuksen valtionrahoituksen leikkaukset ovat kohtuuttomia, Pekkarinen arvostelee Keskisuomalaisen mielipidekirjoituksessa.

Varapuhemiehen mielestä nykyinen on hallitus on vastuussa leikkauksista, vaikka niitä esittikin jo edellinen hallitus.

– Heikosti harkittua on, että ammattikoulutuksesta ensin leikataan ja vasta sitten toteutetaan niin sanottu rakenteellinen uudistus, hän kirjoittaa.

Nykyinen hallitus on vastuussa leikkauksista.

Pekkarinen laskee, että ammattiopetuksen julkinen rahoitus kasvoi hyvää vauhtia vuoteen 2012 saakka. Sen jälkeen se on pienentynyt vuosi toisensa jälkeen.

– Kun julkinen rahoitus vielä vuonna 2012 oli noin 2 miljardia euroa, on se ensi vuonna noin 1,66 miljardia euroa.

Yliopistojen perusrahoitus taas supistuu ensi vuonna noin 1 800 miljoonaan, kun se oli korkeimmillaan viime vuonna noin 1 900 miljoonaa euroa, mutta…

– Kuluneiden 5–6 vuoden aikana valtio on kuitenkin pääomittanut yliopistoja niiden yksityiseltä sektorilta hankkimien varojen vastinrahoituksena 831 miljoonalle eurolla ja 170 miljoonaa euroa on vielä luvassa, Pekkarinen huomauttaa.

Hän heittää, että ”tästä miljardista lähes 700 miljoonaa euroa tulee menneeksi pääkaupunkiseudun yliopistojen pääomittamiseen”.

Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat