Demokraatin lukijaristeily 2018
Demokraatti Vappu 2018

Nyt puhuu hajonneen Kansalaispuolueen varapuheenjohtaja: ”Minä en osaa ottaa kantaa, mikä tämä toinen systeemi on”

Kuva: Johannes Ijäs
Kansalaispuolueen nettisivuilla Paavo Väyrynen esitellään yhä puolueen hallituksen jäsenenä.

Kahtia jakautunut Kansalaispuolue on ajautunut tilanteeseen, jossa puolueella on tällä hetkellä käytännössä kaksi puoluehallitusta ja kaksi puoluekokousta. Ainakin tältä näyttää ulospäin.

Aamulla Kansalaispuolueen se osa, johon kuuluvat puolueen puheenjohtaja Sami Kilpeläinen ja varapuheenjohtaja Piia Kattelus tiedottivat, että Paavo Väyrynen on erotettu kansalaispuolueesta tilinkäyttöön liittyvien väärinkäytösten ja vaaliraharikkomusten vuoksi. Heidän mukaansa puolueen vuosikokous on määrä pitää Oulussa tänään kello 16.15.

Pian julkisuuteen välitettiin, Kansalaispuolueen sähköpostiosoitteesta, kuitenkin tiedote kello 11.30 Oulussa hotelli Lasaretissa pidetystä vuosikokouksessa, joka taasen on valinnut puoluehallitukseen Seppo Hauta-ahon, Akseli Erkkilän ja Paavo Väyrysen. Tästä kokouksesta Kilpeläinen ja Kattelus puuttuivat.

Tilanteen juoksussa on ollut ajoittain hyvin vaikeaa pysytellä perässä.

Miksi puolue hajosi, Kansalaispuolueen varapuheenjohtaja Piia Kattelus?

– Viittaan siihen kello 11 tulleeseen tiedotteeseen. Siinä ne syyt on kerrottu, Kattelus vastaa.

Tiedote kertoi Väyrysen erottamisesta.

Siihen, mikä kokous Lasaretissa oli koolla Kattelus toteaa, ettei tiedä.

– En osaa ottaa kantaa, mikä se on ollut sitten. Sitä pitää kysyä varmaan joltain paikalla olleelta.

Nyt teillä on kaksi puoluehallitusta ja -kokousta?

– Minulla ei ole muuta kuin yksi Kansalaispuolue ja yksi puoluekokous. Minä en osaa otta kantaa, mikä tämä toinen systeemi on sitten.

”Ei ole pienintäkään epäilystä, ettei tämä olisi virallinen vuosikokous.”

Piia Kattelus painottaa, että Kansalaispuolueen vuosikokous pidetään tänään Oulussa kello 16.15.

– Puoluehallitus on 2.2. kokouksessaan päättänyt, että vuosikokous pidetään 3.3. Oulussa. Puoluehallitus on kutsunut vuosikokouksen kokoon Kansalaispuolueen sääntöjen edellyttämällä tavalla. Tässä kokouksessa on paikalla puheenjohtaja varapuheenjohtaja, hallituksen jäsen ja asiantuntijajäseniä ja toiminnan tarkastaja. Ei ole pienintäkään epäilystä, ettei tämä olisi virallinen vuosikokous.

Vuosikokouksessa päätetään Katteluksen mukaan sääntöjen edellyttämät vuosikokousasiat, muun muassa tili- ja vastuuvapaus sekä valitaan puoluehallitus.

Katteluksen mukaan Kansalaispuolue tähtää yhä eduskuntavaaleihin. Osallistumista varten on saatu juuri perustettua jokaiseen vaalipiiriin vaalilain edellyttämä järjestö tai yhdistys, Kansalaispuolueen tapauksessa osasto.

Väyrynen on vaatinut käräjäoikeudelta, että Kansalaispuolueen hallituksen 21.12.–23.12. 2017 sähköpostikokouksessa ja 20.2.2018 pidetyssä hallituksen kokouksessa tehtyjen päätösten täytäntöönpano kielletään tai täytäntöönpano määrätään keskeytettäväksi. Käräjäoikeus on määrännyt keskeytyksen.

Väyrysen käräjäoikeudelle toimittamaan kannekirjelmään Kattelus ei ota kantaa.

– Se on tehty kuulematta meitä ja jokainen voi asiat riitauttaa … Me tiedämme että olemme toimineet yhdistyslain ja puolueen sääntöjen edellyttämällä tavalla.

Ei vahvista jo vahvistettua tutkintapyyntöä.

Kansalaispuolueen hallituksen jäsen Tuula Komsi vahvisti Demokraatille aiemmin päivällä, että puolue on tehnyt poliisille tutkintapyynnön Paavo Väyrysestä.

– No joo siis, kyllä kai se on pakko sanoa, että sellainen on tehty. En halua yhtään enempää tästä puhua. Tämän verran voin sanoa, Komsi sanoi.

Myös Iltalehden lähteen mukaan tutkintapyyntö on tehty.

Kattelus taasen ei lähde asiaa kommentoimaan.

– En kommentoi sitä asiaa enempää, en tiedä, tarkoittiko Tuula sitä, että on pyydetty Paavolta selvityksiä. En tiedä, menikö häneltä asiat sekaisin, Kattelus sanoo.

Hän ei kuitenkaan kerro, tarkoittaako tämä, ettei poliisia olisikaan lähestytty.

– Keskiviikon tiedostustilaisuudessa siitä kerrotaan tarkemmin.

Väyrysen presidentinvaalikampanjan päällikkö Seppo Hauta-aho on sanonut STT:lle, että hänen tiedossaan rikosilmoitusta ei ole.

Lisätty kello 16.56 sitaatti Iltalehdestä.

Maan hallitukselta vaaditaan välittömiä toimenpiteitä – tutulla lintulajilla huolestuttava kannanromahdus

Kuva: Pertti Rasp
Punasotka on pulassa. Edessä koiras- ja takana naaraslintu.

Suomen lintuyhdistysten edustajat vaativat BirdLifen kevätkokouksen julkilausumassa Suomen hallitukselta välittömiä toimenpiteitä erittäin uhanalaisen punasotkan pelastamiseksi.

Punasotka on siirrettävä metsästyslaista luonnonsuojelulailla rauhoitetuksi lajiksi. Lisäksi tarvitaan huomattavaa lisäpanostusta Suomen tärkeimpien lintukosteikkojen hoitoon.

Luonnontieteellisen keskusmuseon, Luonnonvarakeskuksen ja BirdLifen toteuttamien vesilintuseurantojen mukaan punasotka on vähentynyt jopa kymmenesosaan 1990-luvun puolivälistä.

Punasotkan taantumisen syyt löytynevät ensisijaisesti elinympäristöjen heikkenemisestä. Kosteikkojen umpeenkasvu on heikentänyt punasotkan elinolosuhteita ja särkikalojen runsastuminen lisännyt ravintokilpailua. Naurulokkien katoaminen monilta lintuvesiltä lienee lisäksi heikentänyt punasotkan pesimämenestystä, koska sotkat pesivät mielellään lokkiyhdyskuntien suojassa.

Punasotka kuuluu Suomessa edelleen vapaasti metsästettävien riistalintujen joukkoon. Vähenevän lintukannan metsästys ei BirdLifen mukaan ole koskaan kestävää. Vaikka metsästys ei olisikaan vähenemisen tärkein syy, vähenevälle lajille metsästys aiheuttaa tarpeetonta lisäkuolleisuutta. BirdLife vaatii punasotkan rauhoittamista ennen elokuussa alkavaa metsästyskautta.

Myös monet muut riistavesilintulajit ovat nykyään uhanalaisia. Punasotkan lisäksi tukkasotkan, nokikanan, jouhisorsan, haapanan ja heinätavin metsästystä pitäisi välittömästi rajoittaa. Metsästyskielto on BirdLifen mukaan kuitenkin vain välttämätön ensiapu ja vesilintulajien pesimäkantojen palauttaminen vaatii Suomelta huomattavaa panostusta tärkeimpien kosteikkojen, erityisesti Natura 2000 -verkoston lintuvesien hoitoon.

Punasotka on BirdLife Suomen vuoden lintu 2018. Vuoden lintu -hankkeessa kartoitetaan Suomen punasotkakannan nykyinen koko. Vielä 1990-luvun lopulla kanta arvioitiin 13 000 parin suuruiseksi. Suomen nykykanta on huomattavasti pienempi.

BirdLife Suomen jäsenyhdistysten edustajat kokoontuivat tänään Maarianhaminassa. Kokouksessa laadittiin punasotkan suojelutilanteen parantamista vaativa julkilausuma.

AVAINSANAT

Keskustelua aiheesta

Raju ryöpytys ”Juhlaseminaari-Suomesta”: ”Ongelmat ovat syvät ja suunta on nyt totaalisen huono. Surkea.”

Kuva: Nora Vilva
Tuomas Kurttila antaa palaa.

Lapsiasiavaltuutettu Tuomas Kurttila ei peittele syvää huolestumistaan siitä, mitä Suomessa on hänen mukaansa tapahtunut ja tapahtumassa tulevien vuosien aikana.

Kurttila avautuu lauantai-iltana Twitter-tilillään jopa poikkeuksellisen synkkänä. Hän toteaa ensin sen, että köyhien lasten määrä kasvussa.

Eikä sekään vielä riitä: nimittäin myös oppimistulokset ovat laskussa, Kurttila parahtaa. Hänen listansa on pitkä. Koulutuksen keskeyttäminen on kasvussa, ja syntyvyys on samalla laskussa.

Ei hyvältä näytä.

Kurttila tiivistää viestinsä.

”Suomen ongelmat ovat syvät ja suunta on nyt totaalisen huono. Surkea. Juhlaseminaari-Suomessa todistellaan tosin aivan muuta – tietämättömyyttä vai tyhmyyttä?”, hän vielä kysyy.

Keskustelua aiheesta

Skinnari ryöpyttää Sipilää johtajuuden puutteesta – ”Julkisen sektorin työntekijöiltä leikataan ja valtion monopoliyhtiössä johtajien palkat kasvavat”

Kuva: Timo Sparf

SDP:n varapuheenjohtaja Ville Skinnari arvostelee valtionyhtiö Veikkauksen johtajien palkankorotuksia. Hänen mukaansa valtionyhtiön johdon palkkakehitys herättää ihmetystä aikana, jolloin ihmisten palkkoja ja lomarahoja on leikattu. Asiasta kertoi tänään Taloussanomat.

– Kyllähän Veikkauspomojen suuret palkankorotukset näyttävät todella pahalta. Viime vuosina Sipilän hallitus on heikentänyt suomalaisten toimeentuloa. Julkisen puolen pieni- ja keskipalkkaisilta työntekijöiltä on leikattu palkkoja ja lomarahoja. Ja samaan aikaan valtionyhtiön johto saa 12 %:n korotukset. Tästä on kohtuus ja tolkku kaukana, Skinnari sanoo tiedotteessaan.

Skinnari arvostelee pääministeri Juha Sipilää saamattomuudesta ja johtajuuden puutteesta.

– Pääministeriltä on kuulunut toivotaan toivotaan -puhetta, mutta tekoja ei näy. Pieni- ja keskituloisten palkkoja Sipilä on halunnut leikata, mutta suurituloisille on annettu veronalennuksia ja pelkkä vetoomus leikata palkkojaan. Sipilä on puhunut yhteisistä talkoista, mutta suuripalkkaisia johtajia ne eivät kosketa.

– Johtajuus on hukassa ja se näkyy siinä, että julkisen sektorin työntekijöiltä leikataan ja valtion monopoliyhtiössä johtajien palkat kasvavat.

Keskustelua aiheesta

”Kokoomuksen pitää katsoa Kehä ykköstä kauemmas” – Orpo vastasi omiensa kritiikkiin

Kuva: Lehtikuva / Vesa Moilanen
Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo vastasi omiensa kritiikkiin.

Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo kuvaili puolueen Tulevaisuuspäivillä Tampereella pitämässään puheessa, että ”viime aikoina on alkanut rynnistys sote-uudistusta vastaan”.

– Uudistuksen vastustajat ja epäilijät ovat havahtuneet siihen, että uudistus on menossa maaliin. Sen pitää mennä maaliin. Sen me olemme suomalaisille luvanneet, hän sanoi.

Puheessaan Orpo painotti omilleen voimakkaasti, että sote- ja maakuntauudistus on nyt vietävä maaliin, vaikka se ei ole täydellinen.

– Kyllä, kustannukset varmasti nousevat alkuvaiheessa. Niin käy, kun ihmiset pääsevät jonoista hoitoon. Tähän kokoomus on valmis. Kun perusterveydenhuolto toimii, pidemmällä aikavälillä saamme hillittyä kulujen kasvun.

Keskeinen tavoite lyhentää hoitotakuun aikoja 

Puheenjohtaja otti kantaa myös oman väen, muun muassa kansanedustaja Elina Lepomäen esittämään kritiikkiin.

– Jotkut omistakin joukoista haluavat sanoa, että ei valinnanvapaus toteudu. Minä vastaan heille, että kyllä toteutuu. Toiset sanovat, että joulukuussa peruutettiin liikaa erikoissairaanhoidon valinnanvapaudessa. Heille vastaukseni on, että ei peruutettu.

Orpo muistutti, että valinnanvapaus erikoistasolla on sidottu hoitotakuuseen, jota kokoomus haluaa lyhentää nykyisestä.

– Olen sitä mieltä, että kuusi kuukauttakin jonossa on liian pitkä aika. Kokoomuksen tavoite on lyhentää hoitotakuun aikoja. Se on yksi keskeisimpiä tavoitteitamme tulevaisuudessa.

Orpo on paljosta kiitollinen kokoomusvaikuttaja Jan Vapaavuorelle, mutta tämän julkinen kritiikki selvästi ärsyttää häntä.

– Maakuntahallintoa vastaan erityisen voimakkaita puheenvuoroja on käyttänyt Helsingin pormestari. En minä siitä ole yllättänyt, että Helsingin pormestari puhuu näin. Kokoomuksen pitää silti niin hallituksessa kuin eduskunnassa katsoa Kehä ykköstä kauemmas, hän sivalsi.

Orpon mukaan helsinkiläisten tai uusimaalaisten palvelut eivät uudistuksen myötä heikkene.

– Taloudellisesti ajatellen Uudenmaan maakuntarahoitus on plus-miinus nolla nykyiseen verrattuna, kun esimerkiksi Pohjanmaa häviää noin 250 euroa/asukas.

STT–SANNA NIKULA

Orpo tavoittelee jatkokautta kokoomuksen puheenjohtajana

Kuva: Lehtikuva / Vesa Moilanen

Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo lähtee tavoittelemaan jatkokautta Turun puoluekokouksessa kesäkuussa. Orpo kertoi aikeestaan puolueen Tulevaisuuspäivillä Tampereella.

– Minusta on ollut upeaa olla tämän joukkueen puheenjohtaja. Olen niin ylpeä teistä kaikista. Olemme tehneet yhdessä hyvää työtä. Minä haluan olla yhdessä teidän kanssanne viemässä Suomea ja kokoomusta seuraavan sadan vuoden matkan alkuun, hän sanoi puheessaan. 

Orpolla on kokoomusaktiivien vankka kannatus. Ylen kyselyyn vastanneista lähes 80 prosenttia ei toivo hänelle edes haastajaa puheenjohtajakisaan.