Politiikka

Nyt puhuu hajonneen Kansalaispuolueen varapuheenjohtaja: ”Minä en osaa ottaa kantaa, mikä tämä toinen systeemi on”

Johannes Ijäs
Kansalaispuolueen nettisivuilla Paavo Väyrynen esitellään yhä puolueen hallituksen jäsenenä.
Johannes Ijäs
Kansalaispuolueen nettisivuilla Paavo Väyrynen esitellään yhä puolueen hallituksen jäsenenä.
Johannes Ijäs
Kansalaispuolueen nettisivuilla Paavo Väyrynen esitellään yhä puolueen hallituksen jäsenenä.

Kahtia jakautunut Kansalaispuolue on ajautunut tilanteeseen, jossa puolueella on tällä hetkellä käytännössä kaksi puoluehallitusta ja kaksi puoluekokousta. Ainakin tältä näyttää ulospäin.

Aamulla Kansalaispuolueen se osa, johon kuuluvat puolueen puheenjohtaja Sami Kilpeläinen ja varapuheenjohtaja Piia Kattelus tiedottivat, että Paavo Väyrynen on erotettu kansalaispuolueesta tilinkäyttöön liittyvien väärinkäytösten ja vaaliraharikkomusten vuoksi. Heidän mukaansa puolueen vuosikokous on määrä pitää Oulussa tänään kello 16.15.

Pian julkisuuteen välitettiin, Kansalaispuolueen sähköpostiosoitteesta, kuitenkin tiedote kello 11.30 Oulussa hotelli Lasaretissa pidetystä vuosikokouksessa, joka taasen on valinnut puoluehallitukseen Seppo Hauta-ahon, Akseli Erkkilän ja Paavo Väyrysen. Tästä kokouksesta Kilpeläinen ja Kattelus puuttuivat.

Tilanteen juoksussa on ollut ajoittain hyvin vaikeaa pysytellä perässä.

Miksi puolue hajosi, Kansalaispuolueen varapuheenjohtaja Piia Kattelus?

– Viittaan siihen kello 11 tulleeseen tiedotteeseen. Siinä ne syyt on kerrottu, Kattelus vastaa.

Tiedote kertoi Väyrysen erottamisesta.

Siihen, mikä kokous Lasaretissa oli koolla Kattelus toteaa, ettei tiedä.

– En osaa ottaa kantaa, mikä se on ollut sitten. Sitä pitää kysyä varmaan joltain paikalla olleelta.

Nyt teillä on kaksi puoluehallitusta ja -kokousta?

– Minulla ei ole muuta kuin yksi Kansalaispuolue ja yksi puoluekokous. Minä en osaa otta kantaa, mikä tämä toinen systeemi on sitten.

”Ei ole pienintäkään epäilystä, ettei tämä olisi virallinen vuosikokous.”

Piia Kattelus painottaa, että Kansalaispuolueen vuosikokous pidetään tänään Oulussa kello 16.15.

– Puoluehallitus on 2.2. kokouksessaan päättänyt, että vuosikokous pidetään 3.3. Oulussa. Puoluehallitus on kutsunut vuosikokouksen kokoon Kansalaispuolueen sääntöjen edellyttämällä tavalla. Tässä kokouksessa on paikalla puheenjohtaja varapuheenjohtaja, hallituksen jäsen ja asiantuntijajäseniä ja toiminnan tarkastaja. Ei ole pienintäkään epäilystä, ettei tämä olisi virallinen vuosikokous.

Vuosikokouksessa päätetään Katteluksen mukaan sääntöjen edellyttämät vuosikokousasiat, muun muassa tili- ja vastuuvapaus sekä valitaan puoluehallitus.

Katteluksen mukaan Kansalaispuolue tähtää yhä eduskuntavaaleihin. Osallistumista varten on saatu juuri perustettua jokaiseen vaalipiiriin vaalilain edellyttämä järjestö tai yhdistys, Kansalaispuolueen tapauksessa osasto.

Väyrynen on vaatinut käräjäoikeudelta, että Kansalaispuolueen hallituksen 21.12.–23.12. 2017 sähköpostikokouksessa ja 20.2.2018 pidetyssä hallituksen kokouksessa tehtyjen päätösten täytäntöönpano kielletään tai täytäntöönpano määrätään keskeytettäväksi. Käräjäoikeus on määrännyt keskeytyksen.

Väyrysen käräjäoikeudelle toimittamaan kannekirjelmään Kattelus ei ota kantaa.

– Se on tehty kuulematta meitä ja jokainen voi asiat riitauttaa … Me tiedämme että olemme toimineet yhdistyslain ja puolueen sääntöjen edellyttämällä tavalla.

Ei vahvista jo vahvistettua tutkintapyyntöä.

Kansalaispuolueen hallituksen jäsen Tuula Komsi vahvisti Demokraatille aiemmin päivällä, että puolue on tehnyt poliisille tutkintapyynnön Paavo Väyrysestä.

– No joo siis, kyllä kai se on pakko sanoa, että sellainen on tehty. En halua yhtään enempää tästä puhua. Tämän verran voin sanoa, Komsi sanoi.

Myös Iltalehden lähteen mukaan tutkintapyyntö on tehty.

Kattelus taasen ei lähde asiaa kommentoimaan.

– En kommentoi sitä asiaa enempää, en tiedä, tarkoittiko Tuula sitä, että on pyydetty Paavolta selvityksiä. En tiedä, menikö häneltä asiat sekaisin, Kattelus sanoo.

Hän ei kuitenkaan kerro, tarkoittaako tämä, ettei poliisia olisikaan lähestytty.

– Keskiviikon tiedostustilaisuudessa siitä kerrotaan tarkemmin.

Väyrysen presidentinvaalikampanjan päällikkö Seppo Hauta-aho on sanonut STT:lle, että hänen tiedossaan rikosilmoitusta ei ole.

Lisätty kello 16.56 sitaatti Iltalehdestä.

Jakoa

Jaa tämä artikkeli

Viikon 7 Demokraatti
VUODEN VALTUUTETTU - Minna Räsänen vei pisimmän korren
MINÄ-MINÄ-ERO! - Sipilä otti ja lähti
NORJA - Hoitotyön onnela
Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Johannes Ijäs

Nyt otetaan perustuslaista mittaa – tässä jutussa Annika Lapintie, Tapani Tölli, Ben Zyskowicz, Ilkka Kantola ja Juha Rehula kertovat, täytyykö jonkin muuttua perustuslakivaliokunnan työssä
26.3.2019

Luetuimmat


Uusimmat