Nyt puhuu rajua kritiikkiä saanut eduskunnan uusin kokoomuslähtijä: ”Kyllä on tehty ne työt, mitä on pitänytkin”

Kuva: Lehtikuva / Vesa Moilanen
Kansanedustaja Sanna Lauslahti on siirtymässä toukokuussa Lääketeollisuuden toimitusjohtajaksi.

Jälleen yksi kokoomuslainen, kansanedustaja Sanna Lauslahti, on siirtymässä eduskunnasta kesken kauden pois, kuinkas muutenkaan kuin sote-ympyröihin. Asia on herättänyt eduskunnassa rajua kritiikkiä.

Jopa kokoomuksen veteraanikansanedustaja Pertti Salolainen paheksui Ilta-Sanomissa kokoomuspoliitikkojen siirtymistä terveysfirmojen palvelukseen sote-uudistuksen valmistelun aikana.

Lauslahti (kok) on siirtymässä Lääketeollisuus ry:n toimitusjohtajaksi.

SDP:n varapuheenjohtaja Maarit Feldt-Ranta pitää kokoomuspoliitikkojen tai -avustajien säännönmukaista siirtymistä yksityisen hoivabisnekseen erittäin ongelmallisena. Lähtijöitä on useampia.

Feldt-Rannan mukaan Sipilän hallituksen oikeusministeri Antti Häkkäsen (kok.) on puututtava rehottavaan lobbariongelmaan.

– Ongelma on ilmeinen ja kaikkien nähtävissä. Oikeusministeri Antti Häkkänen on aloittanut tormakkaasti ministerikautensa. Nyt hänen pitää ottaa tämä lobbariongelma oikeusministeriön käsittelyyn ja tuoda mahdollisimman pian eduskuntaan asiasta selvitys. Asian vakavuutta ja kiireellisyyttä lisää parhaillaan käynnissä oleva soteuudistus, jossa on kyseessä miljardiluokan taloudelliset intressit, Feldt-Ranta toteaa.

Häkkänen sanoo Demokraatille, että myös muista puolueista on siirrytty yksityiselle puolelle. Esimerkkeinä hän mainitsee SDP:stä tapahtuneen valtiosihteerin siirtymisen JHL:ään ja vihreistä tapahtuneen liikkeen kohti Attendoa.

– Pitää tutustua Feldt-Rannan avaukseen, en ole tuollaista nähnytkään, Häkkänen lupaa.

Ei näe riskiä korruptiolle.

Ison arvostelun kohteena ollut Lauslahti puolustaa ratkaisuaan Demokraatille.

– Minulla on vaalikausi loppupuolella ja 11 vuotta olen tehnyt joka päivä Suomen ja suomalaisten puolesta työtä. On hirveän hyvä, että meille syntyy myöskin sellainen tilanne, että välillä käydään piipahtamassa yritysmaailmassa. Jotkut sinne jäävät tai tulevat sieltä päin. Kyllä aina eduskunnan näkökulmasta on hyvä, että meillä syntyy sellaista tervettä vaihtuvuutta edestakaisin, koska se lisää myös päätöksenteon laadukkuutta.

– Tässä kohdin kysymys on yhdistyksestä, joka on merkityksellisessä asemassa suomalaisessa yhteiskunnassa ja minua kiinnostaa ennen kaikkea, miten luomme Suomeen lisää uusia työpaikkoja, Lauslahti sanoo ja viittaa siihen siihen, että Lääketeollisuus on yhdistys eikä yritys.

Lauslahti pitää korruption riskiä kaukaa haettuna. Hän puhuu ”puolen vuoden varoajasta” ja kertoo jäävänneensä itsensä eduskunnassa sote-asioiden käsittelystä todeten siirtyvänsä vasta toukokuussa Lääketeollisuuteen.

– Jos katsotaan, mihin olen menossa, niin minä en ymmärrä, mistä se (korruption riski) syntyy. On eri asia mennä suoraan jonkin yrityksen palvelukseen, joka liittyy hyvin olennaisesti johonkin käynnissä olevaan uudistukseen. Tässä kohdin on yhdistys kysymyksessä, jonka linkit sote-uudistukseen on lähinnä esimerkiksi yliopistollinen tutkimus. Siltä osin pohditaan sitä, millä me vahvistamme suomalaista terveydenhuollon tutkimusta.

Vastauksestaan päätellen Lauslahti kuitenkin tulee allekirjoittaneeksi kritiikin siltä osin, mikäli kansanedustaja siirtyy yrityksiin. Kokoomustaustaisia on siirtynyt paljon nimenomaan hoivabisnekseen.

– Ei ei, minun mielestäni se on erittäin hyvä, että meillä syntyy liikettä yrityselämän puolelle. Tekee myös sinne päin hyvää, että sinne menee kansanedustajien näkemystä. Yhteiskuntaa voidaan nykyistä paremmin palvella myöskin yrityspuolelta.

Vetoaa tasa-arvoiseen kohteluun.

Lääketeollisuus ry:n tavoitteena on sen tiedotteen mukaan lääketeollisuuden toimintaedellytysten, kilpailukyvyn ja tutkimusedellytysten kehittäminen.

Lauslahti ei usko, että hänen äänestäjänsä pettyvät kansanedustajan ratkaisuun hakea vapautusta eduskunnasta.

– Vaalikausi alkaa olla loppupuolella ja siinä voi sanoa, että kyllä on tehty ne työt, mitä on pitänytkin. Olisi eri asia, jos lähtisi vaalikauden alkupuolella.

Eduskunta päättää, voiko Lauslahti lähteä talosta.

– Kunnioitan meidän kansanedustajalaitoksen vapautta tehdä päätös meidän vapautuksestamme. Tietenkin toivon sitä, että tämä olisi mahdollista. Tasa-arvon nimissä, kun katsotaan, ketkä sieltä ovat lähteneet tämänkin vaalikauden aikana, toivon vain tasa-veroista kohtelua muihin edustajiin nähden.

Toimittajat: Johannes Ijäs, Topi Juga

Timo Soini valitsi, kenen opposition kansanedustajan kanssa hän lähtisi kaljalle – se ei kuitenkaan onnistuisi

Kuva: Lehtikuva / Jussi Nukari

Ulkoministeri Timo Soini haukkuu, taas kerran, opposition esityksen – tällä kertaa verkkosivuillaan. Hän palaa keskiviikkoon, jolloin pääministeri Juha Sipilä antoi eduskunnassa pääministerin ilmoituksen hallituspolitiikasta tänä vuonna.

”Oppositio oli tylsä ja huumorintajuton kuin Hesarin pääkirjoitus. Samaa kurjuusjoikua tunnista toiseen ilman hymyn häivää. Älykäs huumori loisti poissaolollaan.”

Soinin mielestä esimerkiksi vihreiden Ville Niinistö toisti ”koulutusleikkausuikutusta kolmatta vuotta”.

Soinin mielestä poliittisen debatin pitää olla myös hauskaa, oikeaa kansanvallan ilotulitusta tai muuten sitä ei jaksa Erkkikään.

”Jos puheiden perusteella pitäisi valita opposition kansanedustaja, jonka kanssa keskiviikon salikeskustelun perusteella haluaisi lähteä kaljalle päätyisi Päivi Räsäseen, jonka puheenvuoro on debatin paras.”

”Paitsi että Päivi ei käy kaljalla”, Soini täsmentää.

Ulkoministeri kertoi näkemyksistään perjantaina.

Keskustelua aiheesta

Keskustan tapaan nyt myös kokoomus halukas palaamaan perhevapaauudistus-pöytään

Kuva: Thinkstock

Sisäministeri Kai Mykkänen (kok.) väläyttää Ylellä, että kokoomus haluaisi neuvotella vielä perhevapaauudistuksesta hallituskumppaneiden kesken.

– Henkilökohtaisesti toivon, että asiaan löytyisi tapa palata vielä työllisyysuudistusten ja budjettiriihen yhteydessä, Mykkänen sanoo Ylelle.

Eilen Demokraatti uutisoi, että myös keskustassa on vielä haluja neuvotella perhevapaauudistuksesta tietyin osin.

– Pöydässä oli paljon sellaisia yhteisiä pieniä nimittäjiä, jotka ovat verrattain pieniä muutoksia tai euromääräisestikin pieniä satsauksia ja olen niitä valmis edistämään, jos näistä saadaan keskustelua käytyä. Palaillaan asiaan ja pöytään pikku hiljaa, perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikko (kesk.) totesi.

Oppositiossa on oltu pahoillaan siitä, että hallitus ilmoitti aiemmin, että perhevapaauudistus keskeytetään ja se siirtyy seuraavalla hallitukselle.

– Minusta kysymys on koko hallituksen kyvyttömyydestä perhe- ja tasa-arvopolitiikkaan. Selityksiä tuntuu löytyvän muttei ratkaisuja – selityksiä siihen, miksi epäonnistutaan, SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne on esimerkiksi todennut.

Keskustelua aiheesta

Tässä on Euroopan suurin ongelma, linjaa Sauli Niinistö – ”Ei hänkään nyt kuuta taivaalta odota”

Kuva: Lehtikuva / Vesa Moilanen

Presidentti Sauli Niinistön mukaan sotimisen jatkuminen Ukrainassa on Euroopan suurin ongelma. Sen ratkaisemiseen kannattaa panostaa, jos pienikin mahdollisuus vain tarjoutuu, Niinistö sanoi suomalaistoimittajille Münchenissä.

Turvallisuuskonferenssissa on jälleen ollut esillä ajatus YK:n suuresta rauhaturvaoperaatiosta Itä-Ukrainassa.

Sellaisen toteutuminen on vielä hyvin epävarmaa, mutta jos operaatiosta sopu YK:n puitteissa, myös Suomen pitäisi varautua olemaan siinä mukana – tarvittaessa myös konkreettisen joukkojen muodossa, Niinistö sanoi.

– Siihen mittaan kun meillä resurssia riittää, ei mitään mahdottomuuksia.

Niinistö kertoi keskustelleensa Ukrainan tilanteesta Münchenissä pariinkin kertaan Ukrainan presidentin Petro Poroshenkon kanssa.

– Ei hänkään nyt kuuta taivaalta odota, presidentti kuvasi tunnelmia.

Vauvaonnitteluja sadellut

Kahdenvälisten tapaamisten lisäksi Niinistön ohjelmassa oli lauantaina arktista turvallisuutta koskeva paneelikeskustelu.

Presidentti kertoi myhäillen suomalaistoimittajille saaneensa onnitteluja perheenlisäyksestä ”jatkuvalla syötöllä”.

– Äsken tuolla arktisessa keskustelussa sellaisiltakin ihmisiltä, joita en ihan välittömästi tunnistanutkaan, Niinistö kertoi.

STT–NIILO SIMOJOKI

Keskustelua aiheesta

Orpo on valmis maksamaan EU:lle enemmän: ”Siksi unioni on olemassa”

Kuva: Lehtikuva/ Heikki Saukkomaa

Hallitus olisi valmis kasvattamaan Suomen EU-budjettiin maksamaa osuutta, jos raha tuottaisi selkeää lisäarvoa. Näin sanoo valtiovarainministeri Petteri Orpo (kok.) STT:lle.

Tällaisia kohteita olisivat Orpon mukaan esimerkiksi tutkimus, kehitys, innovaatio, puolustus, turvallisuus ja maahanmuuttoasiat.

– Näihin kun EU suuntaisi varoja, tekisi niitä yhdessä enemmän, se olisi Suomelle eduksi. Jos euro maksetaan, kymmenen euroa saadaan eurooppalaisena lisäarvona takaisin, Orpo kuvailee.

Hallitus linjasi EU-budjetista perjantaina, mutta moni on ihmetellyt, mitä linjaus tosiasiassa tarkoittaa ja onko se sisäisesti ristiriitainen. Toisaalta Britannian lähdön jättämää aukkoa budjetissa ei haluta täyttää, mutta toisaalta Suomi on valmis laittamaan unioniin lisärahaa.

Orpo ei näe asiassa ristiriitaa, vaan pitää luontevana, että uusiin asioihin pitää panostaa.

– Siksi unioni on olemassa. Yhdessä me olemme enemmän kuin yksittäiset valtiot.

Toki neuvotteluissa pyritään hakemaan rahaa myös nykyisen EU-budjetin sisältä, esimerkiksi koheesiorahoista, joilla tuetaan EU:n vähemmän kehittyneitä alueita. Aiemmin iso osa potista on mennyt EU:n uudemmille jäsenmaille, joiden Orpo katsoo kehittyneen siinä määrin, että koheesiopottia voisi nyt pienentää.

Yli vai alle prosentti?

Tällä hetkellä EU:n budjetti on noin prosentti maiden yhteenlasketusta bruttokansantuotteesta. Orpo katsoo, että budjetti voisi kasvaa noin 1,05 prosenttiin.

Kokoomuksen ja keskustan hallituskumppani sinisten puheenjohtaja Sampo Terho sanoi perjantaina STT:lle, että hänen puolueensa olisi valmis menemään jopa alle prosenttiin.

– Jokaisella puolueella on tietenkin omat tavoitteensa, ja minusta hallituksen kanta on hyvä, Orpo kommentoi.

– Olisi epärehellistä väittää, että voimme samaan aikaan pitää kiinni yhdestä prosentista sekä kaikkien meille tärkeiden asioiden saamisesta.

Edessä on joka tapauksessa pitkä vääntö. Orpon mukaan seuraava EU-budjetti viimeistellään Suomen puheenjohtajuuskaudella syksyllä 2019.

STT–OLLI VESALA

AVAINSANAT

Keskustelua aiheesta

Entinen oikeusministeri kommentoi SDP:n Rinteen esitystä: ”Jos tällaisen kysymyksen saa hallitukselta…”

Kuva: Lehtikuva

Entinen oikeusministeri ja RKP:n puheenjohtaja Christoffer Taxell voisi olla sopiva henkilö selvityshenkilöksi selvittämään, noudattaako Suomi kansainvälisiä sopimuksia ja omaa perustuslakiaan palautuksissa.

Taxellin nimen nosti tänään esille SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne, joka sanoo Demokraatille lauantaina, että suomalaisten keskuudessa on liikkeellä kysymyksiä, noudattaako Suomi kansainvälisiä sopimuksia ja omaa perustuslakiaan palautuksissa.

– Kansakunnan etu on se, että oikeusvaltioon luotetaan ja ihmiset luottavat siihen, että asiat menevät, kuten lainsäädäntö ja sopimukset edellyttävät.

– Meillä on tehty lainsäädäntömuutoksia syksyn 2015 tilanteen johdosta ja ko. aiemmin. Nyt olisi syytä tarkastella, toimivatko nämä muutokset oikeudenmukaisella ja inhimillisellä tavalla suomalaisen yhteiskunnan turvallisuus huomioon ottaen.

– Kun katselee uutisia Afganistanista ja Irakista tai esimerkiksi Maahanmuuttoviraston Migrin linjanjohtajan kirjoitusta Helsingin Sanomissa, missä kerrottiin että Ruotsissa on itse asiassa väljempi palauttamispolitiikka kuin Suomessa, voisi olla hyödyksi, että pääministeri asettaisi selvitysmiehen, Rinne esitti aiemmin tänään.

Taxell sanoo lauantaina iltapäivällä Demokraatille seuraavansa, mitä asiassa tapahtuu.

– Jos tällaisen kysymyksen saa hallitukselta, silloin luonnollisesti joutuu miettimään, kuten yleensä teen saadessani kysymyksen.

Taxell ei halunnut kuitenkaan vielä sanoa tarkemmin, olisiko hän halukas ryhtymään tehtävään.

Palautuksia koskevaa keskustelua hän sanoo kuitenkin seuranneensa kuten muitakin merkittäviä asioita.

– Seuraan yhteiskunnallista keskustelua kaiken kaikkiaan. En lähde nyt arvioimaan sen eri osia.

Taxell johti viime vuosikymmenen lopulla perustuslain muuttamista valmistellutta parlamentaarista komiteaa.

Keskustelua aiheesta