Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

“Nyt se on, puhemies, typötyhjä” – oppositio hermostui ministereiden poistumisesta

Tiistaina eduskunnassa käyty keskustelu hallituksen työllisyyspoliittisesta tiedonannosta jatkui iltamyöhään ilman valtioneuvoston edustajia.

Ensin salista poistui valtionvarainministeri Petteri Orpo (kok.), sen jälkeen pääministeri Juha Sipilä (kesk.) jo hyvän aikaa ennen kello kuutta. Viimeisenä ministerinä aitiossa istui Jari Lindström (sin.) joka hänkään ei jäänyt seuraamaan iltamyöhään jatkuneita puheenvuoroja.

Asiasta on kertonut aiemmin Uusi Suomi.

SDP:n ryhmäpuheenvuoron tiistaina käyttänyt Eero Heinäluoma hämmästeli pääministerin lähtöä salista tuoreeltaan.

– Kyllä minäkin liityn niihin, jotka ovat kyllä aika hämmentyneitä. Todellakin, hetki sitten tämän piti olla aivan siis megaluokan kysymys, joka on tosi tärkeä hallituksen linjan kannalta. Sitten pääministeri lähtee pois – kesken keskustelun. Kuulun television suuriin ystäviin, mutta katson niin, että eduskuntadebattia pitää jatkaa senkin jälkeen, kun tv-kamerat ovat sammuneet, Heinäluoma totesi eilisessä tiedonantokeskustelussa.

Ennen kuin kello oli 19, oli SDP:n kansanedustajan Pia Viitasen aika ihmetellä samaa asiaa.

“Minun oli pakko lähteä.”

– Tämä on aika mielenkiintoista. Tuli mieleen tässä, kun katselen ministeriaitiota, että nyt se on aivan tyhjä. Nyt se on, puhemies, typötyhjä. Hetki sitten siellä oli vielä työministeri paikalla, mutta heti, kun aloimme kysyä kysymyksiä ja puuttua ongelmiin, niin kuinka ollakaan, niinpä katosi myös työministeri johonkin, Viitanen sanoi.

–  Tämä on siinä mielessä oikeasti iso ongelma ja hyvin kummallista, että kun ensin hallitus haluaa väen vängällä tuoda heidän mielestään maailman tärkeimmän tiedonannon eduskunnalle, aivan välttämättä on se tiedonanto annettava, ja sitten kun eduskunta keskustelee siitä, esittää kysymyksiä, haluaa saada vastauksia, niin ensin häipyy pääministeri ja sitten häipyy vielä vastuullinen työministeri. Tämä on, puhemies, mielestäni tavatonta.

– Valtiovarainministeri tietenkin lähti heti ensimmäisenä, mutta hänhän ei halunnut kantaa tästä mitään vastuuta, Viitanen jatkoi.

Myös SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne pitää ministereiden poistumista osoituksena siitä, ettei hallitus lopulta pitänyt oman tiedonantonsa eduskuntakäsittelyä tärkeänä. Rinteen mukaan koko tiedonanto oli yritys haudata  irtisanomissuojasta käyty keskustelu työllisyyspolitiikan yleisen kaavun alle.

– Siinä ei onnistuttu.

Mitä se kertoo eduskunnan kunnioituksesta?

– Tällä hallituksella on ollut kompleksinen suhtautuminen parlamentarismiin monessa suhteessa, Rinne sanoo Demokraatille.

Kokoomuksen puheenjohtaja, valtiovarainministeri Petteri Orpo selittää varhaista poistumistaan välttämättömyydellä.

– Minun oli pakko lähteä. En käytännössä saanut puheenvuoroja, kuin sen yhden.

Lähtönsä syytä Orpo ei suostu sen henkilökohtaisuuden vuoksi kertomaan.

– Yleensä aina, kun on niin sanotusti oma asia, aika sinnikkäästi istun paikallani, mutta nyt se oli selkeästi vastuu oli pääministeri-työministeri-akselilla ja he olivat paikalla, kun minä siitä lähdin.

Orpo poistui istunnosta neljän jälkeen ja tuolloin hänelle oli annettu tieto, että debatti kestää vartin yli neljään asti.

– Sinänsä minä olen aina pahoillani siitä, että jos ministeriaitio on tyhjä. Sitä minä en yhtään kiistä, Orpo toteaa.

“Ei tämä maailmanennätys ole.”

Eduskunnan varapuhemies Mauri Pekkarinen (kesk.) vetoaa asiasta kysyttäessä parlamentaariseen käytäntöön. Ministereiden olisi syytä olla paikalla, kun salissa käsitellään valtioneuvoston tiedonantoa.

– Puhun nyt käytännöstä mitä tiedän vuosikymmenten ajalta. On hyvää parlamentaarista käytäntöä, että joku ministeristä voisi olla paikan päällä.

Pekkarinen sanoo, etteivät vastuulliset ministerit poistuneet debatin aikana, vaan vasta myöhemmin.

– Ei tämä maailmanennätys ole, ennenkin on jotakin tällaista ollut, hän toteaa.

Paheksutko ministereiden poistumista?

– En käyttäisi sanaa paheksua. Olen kertonut virkistävän tervehdyksen sekä pääministerille että ministeri Lindströmille.

Pekkarinen kertoo yllättyneensä itsekin tiistain keskustelun venymisestä.

– En minäkään kuvitellut, että se näin kauan kestäisi. Olihan se nyt yllätys. Aika harvat edustajat sitä pyörittivät, se ei sen arvoa tietenkään vähennä.

Demokraatin tietojen mukaan ministereiden poistuminen on puhuttanut myös puhemiesneuvostossa.

Simo Alastalo, Johannes Ijäs

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE