Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Työmarkkinat

Nyt se on selvää: lakko alkaa yksityisellä sosiaalipalvelualalla

LEHTIKUVA / EMMI KORHONEN

Yksityisen sosiaalipalvelualan lakot toteutuvat huomisesta alkaen tietyissä päiväkodeissa ja hoivapalveluissa, valtakunnansovittelijan toimisto kertoo Twitterissä.

DEMOKRAATTI/STT

Demokraatti

Sovittelussa ei päästy ratkaisuun tänään.

Useat ammattiliitot ovat antaneet ilmoituksia lakoista yksityiselle sosiaalipalvelualalle.

Yksityisissä päiväkodeissa lakot koskevat huomenna ja ylihuomenna alkavia työvuoroja.

Ympärivuorokautisessa palveluasumisessa lakot alkavat huomenna ja päättyvät lauantaina. Lakot koskevat näinä päivinä alkavia työvuoroja. Lakkojen piirissä on muun muassa Attendon ja Esperi Caren yksiköitä.

Hoiva-alan yritykset ovat varautuneet lakkoon esimerkiksi tukeutumalla vuokratyöntekijöihin ja hyödyntämällä esihenkilöiden työpanosta.

-  Teemme kaikkemme, että asiakasturvallisuus säilyy Attendon seitsemässä kohteessa, joita lakko koskee, Attendon toimitusjohtaja Virpi Holmqvist kertoi STT:lle viime viikolla.

SOVITTELU jatkuu perjantaina. Ensi viikolle on annettu lisää lakkovaroituksia.

Ammattiliittojen tavoitteena on palkkauksen ja työolojen parantaminen. Liitot ovat vaatineet yksityiselle sosiaalipalvelualalle vähintään samantasoisia palkankorotuksia kuin hyvinvointialueille ja kuntiin. Työnantajapuolta neuvotteluissa edustaa Hyvinvointiala Hali.

Halin työmarkkinajohtaja Tuomas Mänttäri kommentoi Twitterissä, että esitys 11,2 prosentin palkankorotuksista 2,5 vuoden ajalle on poikkeuksellisen korkea.

-  Valitettavasti ay-puoli ei halua ymmärtää toimialan talouden realiteetteja, kun useat yritykset ja järjestöt toimivat jo tappiolla alihinnoiteltujen ostopalveluiden vuoksi.

Ammattiliitto Tehyn neuvottelupäällikkö Vappu Okkeri puolestaan sanoo, että palkkojen alas painaminen on ollut yksityisen hoivan elinehto.

-  Mitä pienemmät palkat, sitä suuremmat ovat hoivayritysten voitot. Siitä tässä on kysymys. Palkat on korjattava julkisen sektorin tasolle, hän tviittaa.

Yksityisella sosiaalipalvelualalla työskentelee noin 70  000 ihmistä.

Uutista päivitetty klo 13.35

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Huomasitko nämä?

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE