Politiikka

Nyt se selvisi – tällainen on presidentti Niinistön kuvaama ”hyppykaveri”: Sylkee alas teräs- ja volframikuulaa

LEHTIKUVA / EMMI KORHONEN
Puolustusministeri Jussi Niinistö politiikan toimittajien vieraana Helsingissä.
LEHTIKUVA / EMMI KORHONEN
Puolustusministeri Jussi Niinistö politiikan toimittajien vieraana Helsingissä.
LEHTIKUVA / EMMI KORHONEN
Puolustusministeri Jussi Niinistö politiikan toimittajien vieraana Helsingissä.

Hallitusohjelma ja puolustusselonteko linjaa, että kotimaisen puolustusteollisuuden innovaatioilla pyritään paikkaamaan jalkaväkimiinojen myötä katoavaa alue- ja pelotevaikutusta.

Suomi liittyi jalkaväkimiinat kieltävään Ottawan sopimukseen vuonna 2011. Miinoille on kehitetty korvaajaa Suomessa. Puolustusministeri Jussi Niinistö (sin.) on kutsunut uutta asetta ”jytkymiinaksi”.

Tasavallan presidentti, Puolustusvoimien ylipäällikkö Sauli Niinistö taasen kutsui presidentinvaalikampanjassa kehitteillä olevaa asetta ”hyppykaveriksi”.

Puolustusministeri Jussi Niinistö (sin.) tapasi tänään politiikan toimittajia ja myös miina-kysymys nousi keskusteluun. Niinistö tarkensi julkisuudessa olleita tietoja aseesta, joka on testausvaiheessa.

Kyseessä on Niinistön mukaan kauko-ohjattava hyppypanos, englanninkieliseltä nimeltään Take off Canister (TOK).

– Kyse on etäältä laukaistavasta räjähteestä, joka sitten ponkaisee ilmaan ja ampuu sieltä alaspäin teräs- tai voframikuulaa ja saa sillä melkoisen aluevaikutuksen ja myös sen kaivatun pelotevaikutuksen, niin sanotun miinakauhun. Tätä testataan ja toivottavasti tämän vuoden aikana päästään jotain siitä tiedottamaan.

– Aina sotatarvikkeeksi on pitkä matka, siinä tehdään monenlaista testausta ja myös varmistetaan, että se on kaikkien niiden kansainvälisten sopimusten, joihin Suomi on sitoutunut, mukainen. Kyse on Ottawan sopimuksista ja myös Geneven sopimuksista, jotka määrittelevät, miten sirpaleet saavat olla ja käyttäytyä, Niinistö sanoi.

”Mikäs tämä uusi sotakentän jumala oikein on.”

Niinistön mukaan aivan tämäntyyppistä asetta ei ole maailmalla.

– Tässä on kyse sen tyyppisestä räjähteestä, joka sopii suomalaiseen maastoon, ei pelkästään sotilaisiin vaan myös miehistönkuljetusajoneuvoihin. Sen vaikutus on toisenlainen. Perinteisissä miinoissa se on alhaalta ylöspäin tai sivulta. Tämä tulee ylhäältä alaspäin, jolloin siltä on vaikeampi suojautua. Ihmisen pitää päättää milloin se laukaistaan.

Jussi Niinistön mukaan kehitteillä oleva ase on jo herättänyt maailmalla kiinnostusta.

– Jostain syystä se on saanut vähän myyttistä mainetta. Ei tällaista yksittäistä yksittäistä pitäisi nyt liikaa painottaa. Onhan meillä monenlaista muutakin räjähdettä, esimerkiksi viuhkaräjähde, olemassa. Tämä on lisä meidän kokonaiskonseptiiin. Mutta kyllä tästä on kantautunut ulkomaille jo tietoa ja sitä on minulta epävirallisesti erilaisissa puolustusministerien kokouksissa kysytty, että mikäs tämä uusi sotakentän jumala oikein on, Niinistö heitti.

Sitä, mikä yritys, tuotetta kehittää Niinistö ei paljastanut.

– Ehkä se on parempi, etten lähde yksittäistä firmaa mainostamaan.

Jakoa

Jaa tämä artikkeli

Viikon 41 Demokraatti
TIEDUSTELULAIN ABC - Mitä tavallisen ihmisen pitää tietää?
LÄHIÖELÄMÄÄ - Selma Vilhunen teki rosoisen nuoriselokuvan
TARJA HALONEN - YK:n tulisi toimia pienemmällä budjetilla
Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat


Uusimmat