Nyt se tapahtui: ”Katalonialla oikeus itsenäisyyteen” – neuvotteluja Espanjan kanssa ei silti tyrmätä

Kuva: Lehtikuva

Katalonian aluehallinnon johtaja Carles Puigdemont ilmoitti hetki sitten, että Katalonialla on oikeus itsenäisyyteen äänestyksen perusteella. Hän ei antanut vielä virallista julistusta asiasta.

Hän lievensi sanomaansa, että neuvotteluja Espanjan kanssa voidaan silti jatkaa.

Puigdemontin odotettu puhe lykkääntyi tunnilla. Osa alueparlamentin jäsenistä oli jo kokoontunut istuntosaliin, kun lykkäyksestä viime hetkellä ilmoitettiin.

El Pais -lehden mukaan Puigdemont olisi kutsunut parlamentin puhemiehistön koolle. Joidenkin tietojen mukaan lykkäys johtui erimielisyyksistä Puigdemontin puheen tekstistä, joka ei kelpaisi itsenäisyyttä kannattavalle CUP-puolueelle.

Toisten lähteiden mukaan Katalonian hallitus myös harkitsi mahdollisuutta ulkomaiseen välitykseen kiistassa. Espanjan hallituksen edustaja kuitenkin tyrmäsi heti uutistoimisto AFP:lle tällaisen vaihtoehdon.

Itsenäistymistä vastustavan kansanpuolueen taas kerrottiin ehdottaneen koko istunnon keskeyttämistä.

Espanjan keskushallinto uhkasi jo etukäteen Kataloniaa vastatoimilla, jos Puigdemont antaa yksipuolisen itsenäisyysjulistuksen lokakuun alun kansanäänestyksen jälkeen.

Suuret ihmisjoukot olivat kokoontuneet kaduille Barcelonassa ja muissa kaupungeissa seuraamaan puhetta suurilta näytöiltä. Itse parlamentin alue oli poliisin eristämä.

Juttua on päivitetty klo 20.52 ja uudelleen klo 21.32. Jutusta on poistettu virheellinen tieto Katalonian julistautumisesta itsenäiseksi. 

Trooppisen myrskyn aiheuttamat maanvyöryt vaatineet ainakin 26 hengen Filippiineillä

Kuva: Lehtikuva

Filippiineillä kymmeniä ihmisiä on kuollut tai joutunut kateisiin trooppisen myrskyn aiheuttamissa maanvyöryissä. Viranomaiset kertoivat sunnuntaina 26 ihmisen kuolleen ja yli 20:n olevan kateissa.

Kai-Tak-myrsky moukaroi lauantaina Filippiinien itäosia. Se katkoi sähkölinjoja ja nostatti tulvia. Lauantaina myrsky laantui, mutta viranomaiset varoittivat uusien tulvien ja vyöryjen vaarasta.

Lauttaliikenne myrskyn piinaamalla alueella oli sunnuntaina yhä poikki, ja 15 000 ihmistä oli sen vuoksi jäänyt jumiin.

– Olen ollut jumissa kolme päivää ja nukkunut bussissa. Haluan vain päästä kotiin perheeni luo joulua viettämään, valitti 55-vuotias maanviljelijä AFP:lle.

AVAINSANAT

Keskustelua aiheesta

Ruotsin pääministeri: Uudessa laissa lisättäisiin raiskaukseksi luettavia tekoja ja rangaistuksia kovennettaisiin

Ruotsin hallitus ehdottaa lakia, jonka mukaan seksi olisi kiellettyä henkilön kanssa, joka ei ole nimenomaisesti sanonut kyllä tai aktiivisesti osoittanut halukkuutta olla mukana.

Pääministeri Stefan Löfven perustelee lakihanketta sillä, että seksin pitää olla vapaaehtoista. Jos se ei ole vapaaehtoista, se on laitonta. Uudessa laissa lisättäisiin raiskaukseksi luettavia tekoja ja rangaistuksia kovennettaisiin.

Esityksen pohjalla on komiteaehdotus, josta vallitsee suuri yksimielisyys puolueiden kesken.

AVAINSANAT

Keskustelua aiheesta

Veitsihyökkäys Gabonissa – kaksi tanskalaista haavoittui turistien suosimalla torilla

Kaksi tanskalaista on eilen haavoittunut veitsihyökkäyksessä Gabonissa Afrikan länsirannikolla. Toisen vammat ovat vakavia. Miehet ovat sairaalahoidossa.

Hyökkäys tapahtui turistien suosimalla torilla. Gabonin viranomaiset ovat pidättäneet teosta nigerialaisen miehen. Hänet otettiin kiinni tekopaikalla.

Gabonin viranomaisten mukaan mies kertoi halunneensa kostaa Yhdysvaltain muslimien vastaiset hyökkäykset ja Jerusalemin tunnustamisen Israelin pääkaupungiksi.

AVAINSANAT

Keskustelua aiheesta

Salaperäinen ”ohjusmies” napattiin kiinni – toimi viranomaisten mukaan Pohjois-Korean puolesta

Australiassa on pidätetty mies, joka yritti poliisin mukaan myydä Pohjois-Korean hyväksi muun muassa ohjuksiin liittyvää teknologiaa. Poliisi sanoo miehen toimineen Pohjois-Korean taloudellisena agenttina.

Kaupat olisivat rikkoneet Pohjois-Korealle määrättyjä kansainvälisiä pakotteita.

Mies on ilmeisesti korealaistaustainen ja asunut poliisin mukaan Australiassa noin 30 vuotta.

Keskustelua aiheesta

”Olen tehnyt jotain mitä kukaan muu ei ole aiemmin tehnyt” – USA:ssa ufo-ohjelma: miljoonarahoitus piilotettiin

Yhdysvalloissa puolustusministeriö Pentagonilla on ollut vuosia ufo-ohjelma, kertoo New York Times.

Lehden mukaan tunnistamattomia lentäviä esineitä tutkiva ohjelma käynnistyi vuonna 2007 ja sai 22 miljoonan dollarin rahoituksen puolustusministeriölle varatusta budjetista. Rahoitus oli piilotettu 600 miljardin dollarin vuotuiseen budjettiin.

Uutistoimisto Reutersin mukaan Pentagon on myöntänyt ohjelman olemassaolon. Puolustusministeriö kertoo, että ohjelma lakkautettiin vuonna 2012, mutta New York Timesin lähteiden mukaan ohjelma on edelleen käynnissä.

Ohjelman laittoi alulle nykyisin eläkkeellä oleva demokraattisenaattori Harry Reid. Hän kertoo lehdelle, ettei häpeä tai ole pahoillaan siitä, että käynnisti ohjelman.

– Olen tehnyt jotain mitä kukaan muu ei ole aiemmin tehnyt, hän sanoi.

AVAINSANAT

Keskustelua aiheesta