Ulkomaat

Nyt se tapahtui: ”Katalonialla oikeus itsenäisyyteen” – neuvotteluja Espanjan kanssa ei silti tyrmätä

Lehtikuva
Lehtikuva
Lehtikuva

Katalonian aluehallinnon johtaja Carles Puigdemont ilmoitti hetki sitten, että Katalonialla on oikeus itsenäisyyteen äänestyksen perusteella. Hän ei antanut vielä virallista julistusta asiasta.

Hän lievensi sanomaansa, että neuvotteluja Espanjan kanssa voidaan silti jatkaa.

Puigdemontin odotettu puhe lykkääntyi tunnilla. Osa alueparlamentin jäsenistä oli jo kokoontunut istuntosaliin, kun lykkäyksestä viime hetkellä ilmoitettiin.

El Pais -lehden mukaan Puigdemont olisi kutsunut parlamentin puhemiehistön koolle. Joidenkin tietojen mukaan lykkäys johtui erimielisyyksistä Puigdemontin puheen tekstistä, joka ei kelpaisi itsenäisyyttä kannattavalle CUP-puolueelle.

Toisten lähteiden mukaan Katalonian hallitus myös harkitsi mahdollisuutta ulkomaiseen välitykseen kiistassa. Espanjan hallituksen edustaja kuitenkin tyrmäsi heti uutistoimisto AFP:lle tällaisen vaihtoehdon.

Itsenäistymistä vastustavan kansanpuolueen taas kerrottiin ehdottaneen koko istunnon keskeyttämistä.

Espanjan keskushallinto uhkasi jo etukäteen Kataloniaa vastatoimilla, jos Puigdemont antaa yksipuolisen itsenäisyysjulistuksen lokakuun alun kansanäänestyksen jälkeen.

Suuret ihmisjoukot olivat kokoontuneet kaduille Barcelonassa ja muissa kaupungeissa seuraamaan puhetta suurilta näytöiltä. Itse parlamentin alue oli poliisin eristämä.

Juttua on päivitetty klo 20.52 ja uudelleen klo 21.32. Jutusta on poistettu virheellinen tieto Katalonian julistautumisesta itsenäiseksi. 

Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat