Nyt se tuli selväksi: Näin määritellään perussuomalaiset – Timo Soini kertoi itse

Kuva: Lehtikuva / Mikko Stig

Kristillissosiaalinen, keskusta-vasemmistolainen, työväestön puolue ilman sosialismia, ainoa työväenpuolue, kansallismielinen, populistinen, arvokonservatiivinen. Siinä määreiden kirjoa, joilla perussuomalaiset ovat määritelleet itseään.

2000-luvun taitteessa Timo Soini kerrotaan ajattelleen perussuomalaisista populistista oikeistopuoluetta. Sittemmin puoluetta on kuitenkin määritelty keskusta-vasemmistolaiseksi.

Eilen kansanedustaja Vesa-Matti Saarakkala nimesi perussuomalaiset Demokraatissa konservatiiviseksi puolueeksi. Hän pitää perussuomalaisia yhä myös työväenpuolueena.

Saarakkala kommentoi Demokraatille E2-ajatuspajan selvitystä, jonka mukaan puolueen kannattajakunta on ottanut ison askeleen oikealle. Peräti kaksi kolmesta perussuomalaisten kannattajasta sijoittaa itsensä oikeistoon.

”Kaikkea tekojalasta lähtien.”

Perussuomalaisten puheenjohtaja Timo Soini määrittelee puolueensa tällä hetkellä konservatiiviseksi työväenpuolueeksi.

Kysymykseen siitä, koska tällainen määritelmän muutos on tapahtunut, Soini vastaa, että perussuomalaiset on aina ollut konservatiivinen työväenpuolue.

– Perussuomalaiset eivät ole oikealla eikä vasemmalla vaan oikeassa.

Soinin mukaan gallupeihin ei nyt kannata luottaa. Sen osoittaa Suomen jytkyvaalit, Brexit-vaalit ja USA:n vaalit.
Soinin näkemuksen mukaan perussuomalaisten kannattajakunta ei ole mennyt oikealle.

– Kannattajakunta on kuin kansanliike, että sieltä löytyy oikeistolaisia ja vasemmistolaisia. Se on vähän niin kuin sekatavarakauppa, että sieltä löytyy kaikkea tekojalasta lähtien.

”Varmaan jossain vaiheessa heiluri heilahtaa.”

Soinin mukaan myöskään nuivien eli maahanmuuttokriittisten suhteellinen osuus ei ole kasvussa puolueessa.

– Ei voi katsoa sillä tavalla. Minä en ole koskaan puolueen sisällä määritellyt itseäni minkään muun kuin perussuomalaisuuden kautta. Se on minulle se, ja jos joku sitten määrittelee itsensä kuivaksi tai nuivaksi niin se on hänen asiansa.

Perussuomalaiset on myös populistinen puolue.

– On kyllä.

– Me pidämme ylpeästi kiinni sekä SMP:läisestä että perussuomalaisesta perinnöstä. Ja niin se vaan on jotenkin, että populismia haukutaan sinne ja tänne ja kummasti tuntuu vaan olevan kansan kannatusta. Ehkä kannattaisi ottaa oppia.

Soinin mukaan nyt puhaltavat laajasti konservatiiviset tuulet.

– Se näkyy. Sitten varmaan jossain vaiheessa heiluri heilahtaa toiseen suuntaan – mieluummin ei, hän sanoo.

Hallintarekisteri palasi taas kummittelemaan – kiistelty esitys talousvaliokunnassa

Kuva: Lehtikuva / Vesa Moilanen

Kiistelty hallintarekisteri palaa tänään eduskunnan talousvaliokunnan pöydälle. Valiokunta käsittelee kokouksessaan arvo-osuusjärjestelmää koskevaa lakiesitystä, johon hallintarekisteri sisältyy.

Talousvaliokunnan puheenjohtaja Kaj Turunen (ps.) on vastustanut voimakkaasti osakeomistusten piilottamisen mahdollistavaa hallintarekisteriä. Hän pitää asiasta tiedotustilaisuuden valiokunnan kokouksen jälkeen iltapäivällä.

Hallitus ei ole antanut eduskunnalle uutta esitystä asiasta, joten kyseessä on kutakuinkin sama paperi kuin viime keväänä.

Asetuksen myötä suomalainen pörssiyhtiö voisi valita EU:n alueelta arvopaperikeskuksen, josta laskea osakkeensa liikkeelle. Jos yhtiö laskee osakkeita liikkeeseen toisessa EU-maassa, suomalainen sijoittaja voisi piilottaa omistuksensa hallintarekisteriin. Hallintarekisteriin merkittyjen osakkeiden omistus ei ole julkista. Useissa EU-maissa käytössä oleva hallintarekisteröinti sallii sen, että osakkeiden omistajaksi voidaan kirjata arvopaperin säilyttäjä, yleensä pankki, todellisen omistajan sijasta.

Sijoittaja ei kuitenkaan voisi edelleenkään piilottaa omistuksiaan, jos suomalaisyhtiö on laskenut osakkeet liikkeeseen kotimaassa.

Hallintarekisteriä vastaan hangoitteleville perussuomalaisille on tarjottu ratkaisuksi lähdeveron korottamista. Yhtiö joutuisi maksamaan korotetun lähdeveron, jos se ei kerro kaikkien omistajien tietoja. Turuselle lähdeveron korotus ei kuitenkaan riittänyt.

Yle kysyi vihreiltä: Emma Kari selkeä suosikki puoluejohtajaksi

Kuva: Lehtikuva/ Heikki Saukkomaa

Kansanedustaja Emma Kari on selvä suosikki vihreiden seuraavaksi puheenjohtajaksi, kertoo Ylen kysely. Puolueen kansanedustajille, puoluevaltuuskunnan jäsenille ja varajäsenille tehdyssä kyselyssä 19 kannatti Karia puoleen johtoon.

Yhdeksän ääntä sai eduskuntaryhmän puheenjohtaja Krista Mikkonen ja seitsemän varapuheenjohtaja Maria Ohisalo. Kansanedustaja Touko Aalto sai viisi ääntä ja Olli-Poika Parviainen yhden.

Kansanedustaja Ozan Yanar ei saanut yhtään ääntä, ja viisi jäsentä ei osannut sanoa kantaansa.

Kyselyyn vastasi hieman yli puolet 88 kansanedustajasta, puoluevaltuuston jäsenestä ja varajäsenestä. Ääniä annettiin yhteensä 46.

Vihreät valitsee uuden puheenjohtajan kesäkuussa jäsenäänestyksen pohjalta.

Sopu syntyi viime hetkillä: saaristoliikenteen lakko peruuntui

Kuva: Lehtikuva / Martti Kainulainen

Saariston lauttaliikennettä uhannut lakko peruuntuu, kertoi valtakunnansovittelija Minna Helle. Lakko olisi alkanut huomenna perjantaina.

Osapuolet hyväksyivät valtakunnansovittelijan sovintoehdotuksen. Sopu syntyi Helteen toimistolla keskiviikon ja torstain välisenä yönä kello 02.

Työriidassa oli kyse kulkevien maantielauttojen ja yhteysalusten työehdoista. Helle kertoi olevansa tyytyväinen ratkaisun löytymiseen.

– Lakko olisi toteutuessaan aiheuttanut merkittävää haittaa saariston asukkaiden liikkumiseen ja peruspalvelujen toteutumiseen. Oli tärkeää, että kiista saatiin ratkaistua ajoissa, Helle toteaa.

Työriidan osapuolet olivat Suomen Konepäällystöliitto, Suomen Laivanpäällystöliitto, Suomen Merimies-Unioni sekä Suomen Lauttaliikenne ja Suomen Saaristovarustamo.

HS: Vihreiltä jättiyllätys apulaispormestariksi

Kuva: Vihreät

Helsingin vihreät tekivät keskiviikkoiltana todellisen yllätysvalinnan. Kaupungin toisiksi suurimman puolueen valtuustoryhmä valitsi Helsingin sosiaali- ja terveystoimea johtavaksi apulaispormestariksi suurelle yleisölle varsin tuntemattoman Sanna Vesikansan, kirjoittaa Helsingin Sanomat.

Tehtävästä kamppailivat Vesikansan kanssa vihreiden valtuustoryhmää viime vuodet johtanut Otso Kivekäs, Elina Moisio ja Mari Holopainen. Vesikansa valittiin tehtävään vaalin jälkeen, mutta vihreät ei kerro tarkemmin vaalin äänestystuloksia.

Sosiaali- ja terveystoimialan apulaispormestarin salkku on samaan aikaan todella raskas ja muita apulaispormestarin salkkuja kevyempi, HS mainitsee. Tehtävä on vuoteen 2019 asti painava, sillä Vesikansa johtaa siihen saakka työtä, jolla voidaan kaventaa esimerkiksi helsinkiläisten terveyseroja.

Helsingin kokoomus valitsi apulaispormestariehdokkaaksi Pia Pakarisen

Kuva: Kokoomus

Helsingin kaupunginvaltuuston kokoomusryhmä valitsi Pia Pakarisen apulaispormestariehdokkaaksi ja Risto Rautavan ryhmän puheenjohtajaksi. Kokoomuksen valinnoista kertoi Helsingin tuleva pormestari Jan Vapaavuori Twitterissä.

Kokoomuksen apulaispormestarin vastuulla ovat kasvatukseen ja koulutukseen liittyvät asiat.
Lopulliset päätökset valinnoista tekee Helsingin uusi valtuusto kesäkuussa.