Politiikka

Nyt se tuli selväksi: Näin määritellään perussuomalaiset – Timo Soini kertoi itse

Lehtikuva / Mikko Stig
Lehtikuva / Mikko Stig
Lehtikuva / Mikko Stig

Kristillissosiaalinen, keskusta-vasemmistolainen, työväestön puolue ilman sosialismia, ainoa työväenpuolue, kansallismielinen, populistinen, arvokonservatiivinen. Siinä määreiden kirjoa, joilla perussuomalaiset ovat määritelleet itseään.

2000-luvun taitteessa Timo Soini kerrotaan ajattelleen perussuomalaisista populistista oikeistopuoluetta. Sittemmin puoluetta on kuitenkin määritelty keskusta-vasemmistolaiseksi.

Eilen kansanedustaja Vesa-Matti Saarakkala nimesi perussuomalaiset Demokraatissa konservatiiviseksi puolueeksi. Hän pitää perussuomalaisia yhä myös työväenpuolueena.

Saarakkala kommentoi Demokraatille E2-ajatuspajan selvitystä, jonka mukaan puolueen kannattajakunta on ottanut ison askeleen oikealle. Peräti kaksi kolmesta perussuomalaisten kannattajasta sijoittaa itsensä oikeistoon.

”Kaikkea tekojalasta lähtien.”

Perussuomalaisten puheenjohtaja Timo Soini määrittelee puolueensa tällä hetkellä konservatiiviseksi työväenpuolueeksi.

Kysymykseen siitä, koska tällainen määritelmän muutos on tapahtunut, Soini vastaa, että perussuomalaiset on aina ollut konservatiivinen työväenpuolue.

– Perussuomalaiset eivät ole oikealla eikä vasemmalla vaan oikeassa.

Soinin mukaan gallupeihin ei nyt kannata luottaa. Sen osoittaa Suomen jytkyvaalit, Brexit-vaalit ja USA:n vaalit.
Soinin näkemuksen mukaan perussuomalaisten kannattajakunta ei ole mennyt oikealle.

– Kannattajakunta on kuin kansanliike, että sieltä löytyy oikeistolaisia ja vasemmistolaisia. Se on vähän niin kuin sekatavarakauppa, että sieltä löytyy kaikkea tekojalasta lähtien.

”Varmaan jossain vaiheessa heiluri heilahtaa.”

Soinin mukaan myöskään nuivien eli maahanmuuttokriittisten suhteellinen osuus ei ole kasvussa puolueessa.

– Ei voi katsoa sillä tavalla. Minä en ole koskaan puolueen sisällä määritellyt itseäni minkään muun kuin perussuomalaisuuden kautta. Se on minulle se, ja jos joku sitten määrittelee itsensä kuivaksi tai nuivaksi niin se on hänen asiansa.

Perussuomalaiset on myös populistinen puolue.

– On kyllä.

– Me pidämme ylpeästi kiinni sekä SMP:läisestä että perussuomalaisesta perinnöstä. Ja niin se vaan on jotenkin, että populismia haukutaan sinne ja tänne ja kummasti tuntuu vaan olevan kansan kannatusta. Ehkä kannattaisi ottaa oppia.

Soinin mukaan nyt puhaltavat laajasti konservatiiviset tuulet.

– Se näkyy. Sitten varmaan jossain vaiheessa heiluri heilahtaa toiseen suuntaan – mieluummin ei, hän sanoo.

Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat