Politiikka

Nyt Sipilän hallitusta syytetään jo ”täysin holtittomasta toiminnasta”

Vihreiden puheenjohtaja Ville Niinistö sanoo, että valtion pysyvien menojen pelko johtaa Sipilän hallitusta täysin holtittomaan toimintaan.

— Ja nyt se näkyy myös korkeakoulujen rahoituksessa: hallitus samaan aikaan leikkaa pysyvää rahoitusta, mutta pelästyneenä saamastaan (perustellusta) kritiikistä, se keksii nyt suunnitella korkeakoulujen pääomittamista valtion omaisuuden myynnistä saatavalla kertarahalla.

Niinistön mukaan hallituksen kyvyttömyys pitkäjänteisyyteen vaarantaa koulutuksen laadun ja sen suunnitelmallisuuden.

— Kikkailun sijaan järkeväkin vaihtoehto on olemassa: perukaa korkeakoulujen ja tutkimuksen leikkaukset!

Niinistö kirjoittaa Facebookissa, että valtion omaisuuden myynnin varaan on vaikeaa rakentaa pysyvää korkeakoulujen toiminnan rahoittamista.

— Pääomittaminen ei ole tarkoitettu myöskään vuosittaisen toiminnan rahoittamiseen vaan vahvistamaan korkeakoulujen tasetta. Sellaisesta rahasta voidaan toimintaan käyttää arviolta vain pääosa vuosittaisesta rahan sijoittamisen tuotosta. Esimerkiksi 500 miljoonan euron kertarahoitus pääomittamiseen tarkoittaa korkeakoulujen vuosittaisen toiminnan rahoittamiseen vain noin 10 miljoonan euron lisärahaa.

— Siis hallitus leikkaa vuositasolla 500 miljoonaa euroa, mutta antaa vuosittaiseen toimintaan ehkäpä 10 miljoonaa euroa lisää liikkumatilaa! Sillä ei kyllä vielä Suomen koulutuksen ja tieteen tasoa nosteta, kuten opetusministeri Grahn-Laasonen hehkuttaa.

Niinistön mukaan Sipilän hallituksen hommassa ei ole mitään järkeä.

— Se on vain hölmöläisten peiton jatkamista. Nyt tarvitaan kunnon toimintaedellytykset korkeakouluille: perutaan leikkaukset pysyvään rahoitukseen ja kehitetään Suomen koulutusta ja tiedettä pitkäjänteisesti maailman huipuille.

Sanni Grahn-Laasonen vastaa Niinistön arvosteluun Twitterissä.

— Ville Niinistö onnistuu löytämään huonoa myös siitä, että yliopistoja pääomitetaan. Vihreät vastustaa. Se ei toisaalta yllätä.

Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat