Politiikka

”Nyt Suomen paikka olisi olla aktiivinen EU:n tiiviimmän turvallisuusliiton kehittämisessä” — Urpilainen moittii kokoomusta passivoitumisesta

Kari Hulkko
Kari Hulkko

SDP:n kansanedustaja Jutta Urpilainen sanoo kolumnissaan Nykypäivässä, että nyt olisi Suomen paikka olla aktiivinen EU:n tiiviimmän turvallisuusliiton kehittämisessä.

– Olemme olleet aktiivisia EU:n turvallisuus- ja puolustuspolitiikan kehittämisessä Paavo Lipposen hallituksen ajoista lähtien. Suomi oli eturintamassa EU:n kriisinhallintakykyjen luomisessa. Nyt Suomen paikka olisi olla aktiivinen EU:n tiiviimmän turvallisuusliiton kehittämisessä. Kyseessä on Suomen tärkeimmän turvallisuusyhteisön tulevaisuus.

Urpilaisen mukaan Euroopan yhtenäisyyttä tarvitaan vastattaessa Venäjän voimapolitiikkaan ja Kiinan taloudelliseen valtaan.

— Mutta nyt olemme havahtuneet siihen, että EU tarvitsee jatkossa oman äänen myös suhteessa Yhdysvaltoihin ja Isoon-Britanniaan, vaikka kumppanuus anglosaksisen maailman kanssa jatkuukin tiiviinä.

Urpilainen arvioi, että sinipunayhteistyölle olisi taas Eurooppa-politiikassa tilausta.

— EU:n turvallisuusyhteistyön kehittämisessä Suomelle ei jarrumiehen rooli sovi. Kansalaisille tulisi rohkeasti perustella, miksi eurooppalaista puolustusyhteistyötä tarvitaan.

Urpilaisen mielestä keskustassa ei uskalleta kunnolla puolustaa EU:n tiivistämistä ja myös kokoomus on passivoitunut. Perussuomalaiset eivät puolestaan ole kunnolla edes EU-jäsenyyden takana.

Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat