Kotimaa

Nyt tarkkana jäällä: Ihmissilmä ei näe, mitä lumen alla luuraa

Lehtikuva / Markku Ulander
Lehtikuva / Markku Ulander
Lehtikuva / Markku Ulander

Etelään ja lounaaseen alkuviikolle ennustetut vesisateet eivät näytä sulattavan kiintojäätä merenrantojen läheisyydestä ainakaan merkittävästi, kerrotaan Ilmatieteen laitokselta.

– Jotain sulamista voi tapahtua, muttei merkittävissä määrin. Lauhana päivänä kannattaa silti olla entistä tarkempi jäällä liikkuessaan, arvioi jääasiantuntija Niko Tollman sunnuntaina.

Tollmanin mukaan jään päällä oleva lumipeite voi kuitenkin muuttua sohjoiseksi sateiden takia ja myöhemmin jäätyä uudelleen.

– Voi olla, että siinä ei pysty välttämättä hiihtämään tai luistelemaan, hän arvelee.

Ilmatieteen laitoksen ennusteen mukaan lämpötila voi nousta etelässä alkuviikosta useita asteita plussan puolelle. Lisäksi luvassa on eri puolille maata vesi-, räntä- ja lumisateita.

Muutaman päivän pilvinen ja sateinen suojasää ei ole kohtalonkysymys jääpeitteen paksuudelle rantojen läheisyydessä, Tollman arvioi. Merkittävämmässä roolissa on hiljalleen otettaan vahvistava kevätauringon lämpö.

– Sateiden yhteydessä on yleensä pilvistä eikä aurinko pääse haurastuttamaan jäätä, Tollman kuvailee.

Myös yöpakkaset voivat suojata jääpeitettä, vaikka päivällä aurinko lämmittäisi.

Jään päälle satanut lumi on petollista.

Suomenlahden merivartiosto on kehottanut jäällä liikkuvia ihmisiä varovaisuuteen lauhoina päivinä. Jäät voivat ainakin paikoin heikentyä äkillisesti, ja esimerkiksi laivaväylien lähettyvillä laivojen peräaallot sulattavat ja siirtelevät jäätä.

Jalankulkija ei voi välttämättä silmämääräisesti havaita, kestääkö lumen alla oleva jää ihmisen painoa, Merivartiostosta huomautetaan.

– Jään päälle satanut lumi on petollista: jalankulkija ei näe, mitä lumen alla on. Siinä mielessä vaaditaan varovaisuutta ja tarkkaavaisuutta, arvioi johtokeskusupseeri Janne Ryönänkoski Helsingin meripelastuslohkokeskuksesta viikonloppuna.

Lyhyen suojasääjakson jälkeen edessä näyttää olevan jälleen kylmempää säätä viikon loppupuolta kohti mentäessä. Etelärannikkoa myöten ollaan jäämässä selvästi pakkaselle.

STT–MATIAS ÅBERG

Jakoa

Jaa tämä artikkeli

Viikon 38 Demokraatti
ANI SUORASUU - Ann Selinille ei ryppyillä
VARAA PAREMPAAN - Eveliina Heinäluoma haluaa herättää puolueet Helsingissä
KUIN ERI PLANEELTA - SDP:n ja hallituksen sote-linjat eivät kohtaa
Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat