Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

“Nyt tarvittaisiin riskinottoakin” – Ihalainen odottaa kehysriiheltä rohkeita vetoja

Lauri Ihalainen muistuttaa, että kilpailukykysopimuksen syntyminen ei pelkästään tuo tarvittavaa määrää uusia työpaikkoja.

Kansanedustaja, entinen työministeri Lauri Ihalainen (sd.) patistaa hallitusta todelliseen talouspolitiikan kolmiloikkaan. Sen muodostaisivat kilpailukykysopimus, kulutusta ja työllisyyttä tukevat veroratkaisut sekä kasvua tukeva investointipaketti.

– Toisiaan tukeva kokonaisuus antaisi lisäpotkua talouteen ja työllistämiselle, Ihalainen kirjoittaa terveisensä kehysriiheen Keskisuomalainen-lehden mielipidesivuilla.

Hän odottaa hallitukselta rohkeutta.

– Nyt tarvittaisiin riskejäkin ottaen rohkeita kasvupanostuksia ja myös välttämättömien julkisten työllistävien investointien käynnistämistä, Ihalainen esittää.

Hänen mielestään valtio voisi olla tukemassa vipuvaikuttajana muun muassa infrahankkeita, joissa yksityinen sektori ja työeläkeyhtiöt voisivat olla kumppaneina.

Ihalainen on seurannut huolestuneena työttömyyslukujen rumentumista ja erityisesti pitkäaikaistyöttömien määrän kasvamista. Hän toivoo, että työmarkkinoiden aikaansaama kilpailukykysopimus toteutuu. Sen työllisyysvaikutuksiksi on arvioitu pidemmälle ajalle 37 000–42 000 uutta työpaikkaa.

Sitten tuleekin mutta:

Lisää aiheesta

– Sopimus tukee vientiä ja investointieja sekä luo ennustettavuutta. Se ei kuitenkaan ratkaise sitä, että kotimainen kulutus on heikkoa ja heijastuu kielteisesti myös työllisyyteen, Ihalainen muistuttaa.

Kevennysten painopiste voisi asettua pieni- ja keskituloisiin.

Hänen mukaansa palkansaajien ja eläkeläisten ostovoima heikkenisi ilman veronkevennyksiä. Ihalainen olisi tarkkana, keihin ne kohdistuvat.

– Kevennysten painopiste voisi asettua pieni- ja keskituloisiin. Mutta niiden seurauksesta ei tule lisäleikata julkisia palveluja ja sosiaalista suojaverkkoa.

Ihalainen huomauttaa, että sopimuksen syntyminen ei takaa 110 000 uutta työpaikkaa, jota hallitus tavoittelee. Tarvitaan uusia vientiä, investointeja ja kotimaista kulutusta tukevia toimia.

Hän näkee, että aktiivinen työvoimapolitiikka on rapautumassa. SDP:ltä on tullut useita ehdotuksia tilanteeseen kohentamiseksi. Listalla on muun muassa puheenjohtaja Antti Rinteen esittämä työllistämisseteli ja kynnyksen madaltaminen ensimmäisen työntekijän palkkaamiseen yrityksille.

Ihalainen vaatii, että hallitus tarttuu kehysriihessä vakavasti pitkäaikaistyöttömyyteen. Muuten se saa unohtaa omat työllisyystavoitteensa.

– Kehysriihessä tulisikin tehdä nyt jämäkkä pitkäaikaistyöttömyyden vähentämiseen tarttuva toimenpideohjelma ja varmistaa sille rahoitus.

Työmarkkinoilla on noin 3 700 sellaista yli 60-vuotiasta, joiden työttömyys on kestänyt yli viisi vuotta.

– He eivät tule työllistymään nykyisissä työmarkkinaolosuhteissa eikä heidän voimansa riitä työmarkkinoille pääsylle, Ihalainen huomauttaa.

SDP:n mielestä heidät pitäisi saattaa eläkkeelle arvokkaasti Ilkka Taipale II -paketin avulla.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE