Politiikka

Nyt täyttyi yliopistoväen mitta mitättömiin palkkalupauksiin: Lakkovaroitus!

Lehtikuva / Vesa Moilanen
Lehtikuva / Vesa Moilanen
Lehtikuva / Vesa Moilanen

Yliopistojen henkilöstöä edustavat pääsopijajärjestöt jättivät lakkovaroituksen. Työtaistelu kohdentuu Helsingin yliopistoon lakkona 28. helmikuuta, jos neuvottelutulokseen ei päästä ennen sitä.

Lakkovaroituksen antoivat Julkisalojen koulutettujen neuvottelujärjestö Juko, Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL sekä palkansaajajärjestö Pardia.

Yliopistosektori on ollut sopimuksettomassa tilassa helmikuunalusta alkaen. Neuvottelut eivät etene palkansaajajärjestöjen mukaan, sillä yliopistotyönantajia edustava Sivistystyönantajat haluaa ”jääräpäisesti sanella palkat eikä halua neuvotella mistään yliopistolaisten työelämää kehittävistä työehdoista”.

– Työnantajan väheksyvä asenne henkilöstöä kohtaan on näkynyt yli kahden kuukauden neuvotteluprosessin ajan. Tässä tilanteessa meille ei jäänyt muuta vaihtoehtoa kuin vauhdittaa neuvotteluja painostustoimien kautta, henkilöstön pääsopijajärjestöt perustelevat.

Henkilöstöä on kohdeltava muunakin kuin kulueränä.

Sivistystyönantajien tilastojen mukaan (syyskuu 2016) Helsingin yliopistossa oli henkilöstöä yhteensä 6680.

Pääsopijajärjestöt korostavat, että monien vuosien massiivisten rahoitusleikkausten ja henkilöstönvähennysten jälkeen henkilöstöä on kohdeltava muunakin kuin kulueränä. Ne muistuttavat, että valtion rahoitusleikkaukset on jo kompensoitu massiivisilla henkilöstön vähennyksillä. Monien henkilöstöryhmien palkkakehitys on ollut negatiivista.

– Yliopistoilla on varaa kohtuullisiin ja julkisen sektorin tasoisiin palkankorotuksiin toiminnan kärsimättä. Esimerkiksi vuonna 2016 yhdenkään yliopiston tilinpäätös ei ollut alijäämäinen. On surullista, että työnantaja esittää taloustiedoista valikoitua totuutta, pääsopijajärjestöt korostavat.

Ne painottavat, että yliopistojen menestys perustuu osaavaan ja motivoituneeseen henkilöstöön.

– Vaatimattomat palkankorotusesitykset ja haluttomuus kehittää yliopiston työntekijöiden työelämää eivät arvosta henkilöstön tekemää tärkeää työtä. Tämän on vihdoinkin loputtava.

Edellisen kerran yliopistosektorille annettiin lakkovaroitus vuonna 2010, kun yliopistohenkilöstölle neuvoteltiin ensimmäistä työehtosopimusta. Yliopistouudistuksen myötä henkilöstö siirtyi virkasuhteista työsuhteisiin.

Jakoa

Jaa tämä artikkeli

Viikon 46 Demokraatti
NYT LOPPUI JUOMINEN - Aiemmin nuoret ryyppäsivät Islannin kansallispäivänäkin
PÄÄTOIMITTAJALTA - Kun idoli paljastuu petturiksi
ANTTI HEIKKINEN - Menestyskirjailijalla on monta rautaa tulessa
Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat


Uusimmat