Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Politiikka

Nyt tulee kunnille helpotusta – SDP:n Mika Kari: Hallitus on tilanteen tasalla

SDP:n kansanedustaja Mika Kari katsoo, että hallituksen budjettiriihessä tekemät päätökset uusista kunnille kohdistettavista taloudellisista tukitoimista tuovat toivottua helpotusta kuntien vaikeaan taloustilanteeseen.

Rane Aunimo

Hallitus esittää peruspalveluiden valtionosuuksiin kertaluonteista 300 miljoonan euron korotusta ja yhteisöveron jako-osuuden korotuksen jatkamista ensi vuodelle. Lisäksi hallitus lupaa korvata koronan hoitoon välittömästi liittyvät kulut täysimääräisesti valtion toimesta.

”Kunnissa on eletty viime kuukausina suuren epävarmuuden aikaa, kun koronapandemian vaikutukset kuntatalouteen ovat alkaneet hahmottua. Pidemmän aikaa on ollut selvää, että jo tehtyjen tukitoimien rinnalle tarvitaan uusia mittavia toimia. Budjettiriihessä tekemillään ratkaisuilla hallitus osoittaa olevansa kuntatalouden näkökulmasta tilanteen tasalla”, Kari toteaa tiedotteessa.

Kari uskoo, että budjettiriihessä sorvattu kuntien uusi tukipaketti pienentää kunnissa välitöntä tarvetta rajuimmille koronasta aiheutuville sopeutustoimille. Viime viikkoina julkisuudessa on esitetty paljon arvioita muun muassa siitä, millaisiin veronkorotuksiin ja leikkauksiin koronatilanne uhkaa kuntia viedä. Samalla Kari muistuttaa, että koronakriisin lopulliset kustannukset kunnille ovat nähtävissä vasta myöhemmin.

Hallitus toteuttaa ensi vuoden talousarvioesityksellään myös merkittäviä kuntien tulevaisuusuudistuksia. Kari nostaa uudistuksista esiin erityisesti oppivelvollisuuden laajentamisen, maksuttoman toisen asteen sekä hoivahenkilöstön sitovan vähimmäismitoituksen.

”On tärkeää, että kuntien tulevaisuusuudistuksista pidetään kiinni, eikä niitä lähdetä myöhentämään koronatilanteen varjolla. Monissa näistä tulevaisuusinvestoinneista, kuten oppivelvollisuuden laajentamisessa, on kyse myös työllisyyden edistämisestä pitkällä aikavälillä. Kuntien taloushuolia huojentava tieto on varmasti myös se, että kunnat saavat laajeneviin tehtäviinsä täyden valtionrahoituksen.”

Kari korostaa, että budjettiriihen ratkaisut pitävät sisällään monia tärkeitä työllisyystoimia. Hän muistuttaa, että esimerkiksi väyliä ja raiteita koskevat infraratkaisut tukevat niin ikään työllisyyttä. Kari pitää viisaana, että monelle ihmiselle tärkeän eläkeputken poistosta ei kehysriihessä tehty hätiköityjä ratkaisuja, vaan asiaan palataan myöhemmin yhdessä työmarkkinajärjestöjen kanssa.

Kari pitää myönteisenä myös sitä, että budjettiriihessä löydettiin ratkaisu kolmannen sektorin järjestöjen ajankohtaiseen rahoitusongelmaan. Budjettiriihessä hallitus päätti kompensoida Veikkauksen rahapelitoiminnan tuottojen menetystä järjestöille, mikä hälventää järjestöjen huolta tulevaisuudesta.

”Kolmannen sektorin järjestöissä tehdään arvokasta työtä kaikenikäisten suomalaisten hyvinvoinnin, terveyden ja jaksamisen edistämiseksi. Näiden toimijoiden rahoituksen turvaamatta jättäminen, erityisesti koronakriisin keskellä, olisi johtanut vakaviin vahinkoihin. On hyvä, ettei hallitus antanut sen tapahtua.”

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Lisää aiheesta

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Toimituksen valinta

Johannes Ijäs

Politiikka
22.9.2020
Ministeri Kiuru sanoo suoraan Demokraatille: ”Kyllä tämä tilanne on erittäin huolestuttava”
Lue lisää

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

va. päätoimittaja: Rane Aunimo
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Chefredaktör: Johan Kvarnström
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE