Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

Nyt tuli Arkadianmäeltä lausunto kellojen siirtelystä – talvi- vai kesäaikakiistaan ei silti kantaa: “Ei ole yksiselitteistä tieteellistä näyttöä”

Kellojen siirtelystä luopuminen saa kannatusta eduskunnan liikenne- ja viestintävaliokunnalta. Valiokunta ei kuitenkaan ota kantaa siihen, pitäisikö Suomen jäädä pysyvästi talvi- vai kesäaikaan.

DEMOKRAATTI/STT

Demokraatti

Terveysnäkökulmasta talviaika eli normaaliaika olisi valiokunnan käsityksen mukaan suotavampi. Liikenneonnettomuuksista puhuttaessa esiin on tullut valiokunnan mukaan ristiriitaista tietoa. Ulkoilua silmällä pitäen taas on kannatettu kesäaikaa.

– Asiasta ei ole saatavilla täysin yksiselitteistä tieteellistä näyttöä, koska elämäntilanteisiin ja terveyteen vaikuttaa niin moni muukin tekijä kuin tunnin ero kesä- ja talviajan välillä, valiokunta arvioi lausunnossaan keskiviikkona.

EU-komissio esitti aiemmin, että kellojen siirtelystä luovuttaisiin. Jokainen jäsenmaa saisi itse päättää, jääkö kesä- vai talviaikaan.

Liikenne- ja viestintävaliokunnan mielestä Suomen pitäisi haarukoida aikavyöhykkeen valintaa muiden EU-maiden kanssa sekä selvittää eri aikavyöhykkeisiin liittyviä etuja. Valiokunnan mukaan elinkeinoelämän ja matkailualan edustajat ovat korostaneet, että Suomen aikaeron ei pitäisi kasvaa suhteessa Ruotsiin ja Keski-Eurooppaan.

– On kuitenkin syytä pyrkiä tarkoin selvittämään eri aikavyöhykkeiden edut eri näkökohdista lähtien, valiokunta arvioi.

Pitkää siirtymäaikaa toivottu.

Lisää aiheesta

Liikenne- ja viestintävaliokunnan mukaan kellojen siirtelyn taloudellisia vaikutuksia ei ole selvitetty kunnolla sen käsittelemässä esityksessä. Lisäksi ainakin lentoliikenteen edustajat ovat toivoneet pitkiä, jopa kahden vuoden siirtymäaikoja, mikäli kellojen siirtelystä päätetään luopua.

– Lentoliikenteen slottien, eli lähtö- ja laskeutumisaikojen, uudelleen suunnittelu on asia, joka saatetaan joutua neuvottelemaan suurelta osin uudelleen, varsinkin mikäli aikavyöhykkeet pirstaloituvat, valiokunta arvioi lausunnossaan.

Myös EU-maat ovat aiemmin keskustelleet siitä, millä aikataululla kellojen siirtelystä voisi luopua. Asiaa käsiteltiin muun muassa EU-maiden liikenneministerien kokouksessa lokakuun lopulla.

– Aikataulu on varmasti vuosien 2019 ja 2021 välissä. Paljon puheenvuoroja käytettiin vuoden 2021 puolesta, kertoi liikenne- ja viestintäministeri Anne Berner (kesk.) STT:lle tuolloin kokouksen yhteydessä.

Eduskunnan liikenne- ja viestintävaliokunnan lausunto kellojen siirtelystä etenee EU-asioista vastaavalle suurelle valiokunnalle, joka tekee myöhemmin asiasta mietinnön.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE