Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Työmarkkinat

Nyt tuli muistutus rikkuroinnin mahdollisuudesta: ”Työntekijöitä ei voi pakottaa työtaisteluun”

Markus Sommers

Suomen Yrittäjät pitää erittäin valitettavana, että Teollisuusliitto hylkäsi valtakunnansovittelijan ehdotuksen. Järjestön mukaan kuitenkin esimerkiksi lakkoon osallistuminen on työntekijälle täysin vapaaehtoista.

DEMOKRAATTI

Demokraatti

– Suomea uhkaa työtaisteluiden aalto, joka vaikeuttaa jo valmiiksi vaikeaa taloustilannetta ja nakertaa tulevan kasvun eväitä, yrittäjäjärjestön toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen (kuvassa) toteaa tiedotteessa.

Hänen mukaansa ylisuuret palkankorotukset ja yrityskohtaisen liikkumatilan puute johtavat lomautuksiin ja irtisanomisiin.

– Monet vireillä olevat muutosneuvottelut ovat tästä osoitus. On selvää, että inflaatio iskee ostovoimaan. Se iskee voimalla myös yrityksiin, joista monet ovat ahtaalla.

Monet työmarkkinaneuvottelut seisovat odottamassa teknologia-alan ratkaisua.

– Neuvottelusuma seisoo ja kasautuu nyt, koska järjestelmä on jäykkä ja keskitetty. Samalla ay-liike näyttää hyväksyvän vain korkeat yleiskorotukset. Yrityskohtaisuudesta ei ole tietoakaan. Suomen työmarkkinajärjestelmä osoitti jälleen toimimattomuutensa, johtaja Janne Makkula Yrittäjistä kritisoi tiedotteessa.

Hänen mielestään Suomessa pitää päästä keskitetystä mallista hajautettuun sopimiseen, jossa on riittävästi tilaa yritys- ja työpaikkakohtaisille ratkaisuille.

Suomen Yrittäjien mukaan liiton julistama ylityökielto, vuoronvaihtokielto, lakko tai muu työtaistelutoimi ei velvoita järjestäytymättömiä työntekijöitä millään tavalla.

– Myös ammattiliittoihin kuuluvat työntekijät saavat halutessaan tehdä ylitöitä myös ylityökiellon aikana. Osallistuminen on työntekijälle täysin vapaaehtoista, eikä työntekijöitä voida pakottaa osallistumaan työtaisteluun, Makkula sanoo.

– Jos liittoon kuuluva työntekijä ei noudata liiton julistamaa työtaistelutoimenpidettä, voi noudattamatta jättämisellä olla ainoastaan yhdistysoikeudellisia seuraamuksia, eli esimerkiksi liitosta erottaminen, hän jatkaa.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Huomasitko nämä?

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE