Politiikka

Nyt tuli niin kiemurainen lakiteksti, että oksat pois: ”Savolaisittain sanottuna vastuu jää lukijalle”

Lehtikuva/ Heikki Saukkomaa
Lehtikuva/ Heikki Saukkomaa
Lehtikuva/ Heikki Saukkomaa

Laki liikenteen palveluista ei tyydytä SDP:n liikenne- ja viestintävaliokunnan jäseniä. Kansanedustajat Katja Taimela, Suna Kymäläinen ja Satu Taavitsainen esittävät lain hylkäämistä ja palauttamista takaisin valmisteluun.

Liikenne- ja viestintävaliokunnan mietintöön jätetyn vastalauseen ovat allekirjoittaneet myös perussuomalaisten, vihreiden ja vasemmistoliiton edustajat.

Laki on kolmessa osassa toteutettava laaja paketti. Sen toinen osa on nyt ollut liikennevaliokunnan käsittelyssä. Kansanedustajat pitävät lakia vaikeaselkoisena – kuten myös perustuslakivaliokunta.

– Lakiteksti on monin kohdin hyvin vaikeaselkoista. Perustuslakivaliokunnankin mukaan jopa asiantuntijoiden on vaikea hahmottaa sääntelyä. Tavalliselle kansalaiselle lain ymmärtäminen saattaa olla miltei mahdotonta, Kymäläinen arvioi.

Taavitsainen muistuttaa, että lait tehdään kansalaisia varten. Hän ihmettelee, mitä järkeä on tehdä laki, joka aiheuttaa sekaannuksia ja on ihmisille vaivalloinen soveltaa ja tulkita.

– Myös kieliasultaan laki on paikoin tavalliselle kansalaiselle lähes käsittämätöntä. Savolaisesti sanottuna vastuu jää lukijalle ja näinhän ei voi lakien kyseessä ollessa olla.

Valiokunnan sosialidemokraattiset jäsenet vaativat ministeriä valmistelemaan lain liikenteen palveluista selkokielisenä kansalaisille ymmärrettävänä kokonaisuutena.

– Esityksen puutteita ei voida korjata valiokunnassa ongelmien laajuuden vuoksi. Siksi mielestämme esitys tulisi hyvän lainsäädäntötavan perusteella hylätä ja palauttaa valmisteluun, jossa tarvittavat muutokset voidaan tehdä, Taimela perustelee.

Jakoa

Jaa tämä artikkeli

Viikon 38 Demokraatti
ANI SUORASUU - Ann Selinille ei ryppyillä
VARAA PAREMPAAN - Eveliina Heinäluoma haluaa herättää puolueet Helsingissä
KUIN ERI PLANEELTA - SDP:n ja hallituksen sote-linjat eivät kohtaa
Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat