Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

Nyt tuli selvitys – tämä on suomalaisen huoltovarmuuden tämän hetken tilanne

Työministeri Tuula Haatainen hallituksen koronatilannekatsauksessa Helsingissä.

Työministeri Tuula Haatainen (sd.) sanoi tänään valtioneuvoston tiedotustilaisuudessa, joka käsitteli huoltovarmuusasioita, että nämä kysymykset nousevat harvoin julkiseen keskusteluun. Nyt valitettavasti ne ovat siellä, mikä Haataisen mukaan kertoo siitä, että elämme poikkeuksellisia aikoja.

Johannes Ijäs

Demokraatti

Huoltovarmuusjärjestelmämme hän kehui toimivaksi ja ainutlaatuiseksi Euroopassa.

– Muutama kuukausi sitten joku olisi voinut hieman naurahtaa sille, että meillä on tätä varten jopa erillinen laitos olemassa, Huoltovarmuuskeskus. Nyt voi sanoa, että naurut ovat loppuneet, Haatainen sanoi kiitellen keskusta tärkeästä työstä.

Järjestelmä pohjautuu verkostomaiseen huoltovarmuusorganisaatioon, se toimii julkinen-yksityinen-kumppanuusperiaatteella. Huoltovarmuus on elinkeinoelämälle vapaaehtoista, mutta se on sitoutunut järjestelmään.

Haatainen kävi huoltovarmuusasioita läpi kohta kohdalta.

Ensinnä ministerin mukaan päivittäistavarahuolto toimii kaikkialla Suomessa normaalisti. Kriisin alussa eräisiin tuoteryhmiin kohdistui hamstrausta, mikä johti hetkellisiin puutteisiin. Haatainen mainitsi wc-tarvikkeet, käsidesit ja hyvin säilyvät peruselintarvikkeet. Yleisesti ottaen hamstraus näyttää kuitenkin vähäiseltä.

– Niin on syytä jatkossa ollakin, sillä päivittäistavaroita riittää.

Merkittävien liikkumisrajoitusten toteutuessa hamstraaminen saattaa jälleen lisääntyä.

– Onkin tärkeää, että ihmiset luottavat siihen, että päivittäistavaroita riittää jatkossakin, Haatainen painotti.

“Ymmärrämme tämän toimialan hädän.”

Elintarviketeollisuuden toimitukseissa on ilmennyt osittain supistetun valikoiman käyttöä. Haataisen mukaan syynä lienee se, että elintarviketeollisuus on supistanut nimikkeiden määrää, jotta kysyntään pystytään vastaamaan.

Energiahuollosta Haatainen sanoi, että nykytilanteessa sähkön, lämmön ja polttoaineiden saatavuudessa ei Suomessa ole välittömiä ongelmia. Sähkön ja päästöoikeuksien hinnat ja raaka-öljyn hinta ovat laskeneet.

– Energiaraaka-aineita meillä on Suomessa varmuusvarastoissa kuukausien tarpeiksi.

Haatainen kertoi, että työ- ja elinkeinoministeriöön on tullut  lukemattomia huolestuneita kyselyjä ulkomaisen työvoiman saannista, erityisesti kausityöntekijöistä. Tämä koskee etenkin maataloutta ja marjatiloja.

– Ymmärrämme tämän toimialan hädän ja teemme kaikkemme, jotta voimme turvata työntekijöiden saatavuuden tulevalla satokaudella.

Valtioneuvosto on päättänyt rajoittaa rajaliikennettä 13.4. saakka siten, että vain välttämätön työmatkaliikenne sallitaan Suomeen. Haataisen mukaan on selvää, että tämänhetkisessä tilanteessa mahdollisuudet laajamittaiseen työvoiman maahantuloon ovat vaikeat.

– Minä ja maa- ja metsätalousministeri Leppä (kesk.) olemme erittäin tietoisia maatilojen hädästä työvoiman suhteen. On selvää, että kansallisen ruokaturvan ja huoltovarmuuden kannalta on välttämätöntä, että tilojen toiminta turvataan. Joudumme kuitenkin varautumaan siihen, että maahan tulevien kausityöntekijöiden määrä on varmasti merkittävästi pienempi kuin normaalioloissa.

Ratkaisuja työvoiman maahantuloon hakee nyt laajapohjainen viranomaistyöryhmä. Se kokoontui ensi kerran keskiviikkona ja kokoontuu tällä hetkellä päivittäin.

– Tavoitteena on varmistaa välttämättömän työmatka- ja muun liikenteen maahantulo poikkeustilanteessa. Selvitämme keinoja, joilla saamme ohjatuksi työvoimapula-aloille mahdollisimman paljon kotimaista työvoimaa. Olemme valmistelemassa poikkeuspykäliä, jotka mahdollistavat maassa jo olevan ulkomaisen työvoiman joustavan käytön poikkeustilanteen aikana. Kausityöntekijöiden osalta on erityisen tärkeää, että Suomeen päässeet voivat vaihtaa satokauden edetessä työnantajaa, Haatainen sanoi.

Suomalainen tuotanto selvittelyssä.

Huoltovarmuuskeskuksen alaisuudessa toimivat valtion varmuusvarastot. Sosiaali- ja terveysministeriö päätti 23.3., että lääkintämateriaalit ja suojamateriaalit on perusteltua ottaa käyttöön. Kyse on nimenomaan infektiopotilaita hoitavien suojaimista. Näitä on varastoissa eri puolilla maata.

Huoltovarmuuskeskus vapauttaa nyt  lääkemateriaalit ja suojavälineet 5 yliopistolliselle sairaanhoitopiirille STM:n antaman ohjeistuksen mukaisesti. STM seuraa suojainten kulutusta yhdessä Huoltovarmuuskeskuksen ja yliopistollisten sairaanhoitopiirien kanssa.

Huoltovarmuuskeskus on ryhtynyt hankkimaan uusia suojaimia lisää sosiaali- ja terveysministeriön tukipyynnön perusteella jo viikkoja sitten.

– Hankintaa ovat jonkin verran jarrruttaneet tuotteiden saatavuusongelmat, koska kysyntä on tällä hetkellä ymmärrettävästi hyvin korkealla. Nyt kuitenkin näyttää siltä, että markkinat ovat avautumassa ja hankintoja voidaan toteuttaa.

Parhaillaan selvitetään myös mahdollisuuksia käynnistää joidenkin suojatarvikkeiden tuotantoa Suomessa.

Hallitus on myös päättänyt, että Suomi liittyy ensi tilassa Euroopan unionin jäsenvaltioiden ja Euroopan komission välillä tehtyyn sopimukseen lääketieteellisten vastatoimien yhteishankkinasta. Sopimus on keino toteuttaa siihen liittyneiden jäsenvaltioiden yhteisiä välineiden ja lääkeaineiden sekä muiden muiden lääketieteellisten vastatoimien hankintoja. 

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE