Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

Nyt tuli työministeri Arto Satosen vakuutus Ylellä: Yleissitovuus on osa Suomen järjestelmää – ”Sitä ei lähdetä haastamaan”

LEHTIKUVA / VESA MOILANEN

Työministeri Arto Satonen (kok.) vakuuttaa, ettei hallitus aja yleissitovuuden purkamista. Työntekijäpuolelta on epäilty tämän todellisuudessa olevan hallituksen tavoitteena.

Rane Aunimo

Demokraatti

Satonen sanoi Ylen Ykkösaamussa lauantaina, että yleissitovuus on osa Suomen järjestelmää.

– Sitä ei lähdetä haastamaan, se olisi niin iso muutos, että sellaiseen ei ole tarkoitus lähteä, vaan tehdään näitä täsmennettyjä muutoksia työlainsäädäntöön.

Työministeri sanoo, että yleissitovuudella on ”tietty vakauttava vaikutus”.

– Paikallinen sopiminenkin tehdään yleissitovuuden puitteissa, mutta mahdollistaa sen myös niille yrityksille, jotka eivät ole järjestäytyneitä, koska Suomessa on myös sopimusvapaus, ei kenenkään ole pakko järjestäytyä.

AY-LIIKKEEN puolelta esimerkiksi Auto- ja Kuljetusalan Työntekijäliitto AKT:n puheenjohtaja Ismo Kokko on sanonut olevansa huolissaan myös hallitusohjelmaan kuuluvan paikallisen sopimisen lisäämisen vaikutuksista.

Hän uskoo, että hallituksen tavoitteena on rikkoa sopimusten yleissitovuus. Hän ihmetteli toissa viikolla ennen vaaleja käytyä yleissitovuuteen liittynyttä poliittista keskustelua.

– Kokoomus on pitkään ajanut yleissitovuuden purkua. Ennen vaaleja perussuomalaiset puolestaan lupasi, että yleissitovuuteen ei kosketa. Kumpi tässä pettikään lupauksensa, Kokko kysyi.

Kokko uskoo paikallisen sopimisen lisäämisen käytännössä merkitsevän, että järjestäytymättömät yritykset saavat vähitellen kaikki samat herkut kuin nyt on valtakunnallisissa sopimuksissa.

– Tämä tulee väistämättä heikentämään yritysten halua kuulua työnantajaliittoon ja sitä kautta heikentämään yleissitovuutta. Jos hallituksen suunnitelmat toteutuvat, Suomessa ei pian ole työehtosopimuksissa minimiehtoja, Kokko sanoi.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Huomasitko nämä?

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE