Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Ulkomaat

Nyt tuli uusi koronaluku: kuolemia on jo yli 3 miljoonaa, mutta todellinen määrä on varmasti suurempi

LEHTIKUVA / AFP Denis Charlet

Koronavirukseen liittyviä kuolemantapauksia on kirjattu maailmanlaajuisesti yli kolme miljoonaa, uutistoimisto AFP kertoi lauantaina laskelmiinsa nojautuen.

DEMOKRAATTI/STT

Demokraatti

Miljoonan koronakuoleman raja meni rikki syyskuussa ja kahden miljoonan raja tammikuussa. Kuolleita on nyt enemmän kuin mitä esimerkiksi Jamaikassa tai Armeniassa on asukkaita.

Viimeisen kuukauden aikana päivittäisten kuolemien määrä on laskuvaiheen jälkeen ollut taas kasvussa, ja viime viikolla kuolemia kirjattiin ympäri maailman keskimäärin noin 12  000 päivässä.

Vaikka muutamissa länsimaissa koronatilanne on parantunut rajoitusten ja rokotusten etenemisen ansiosta, tautitilanne on taas pahentunut joissakin väkiluvultaan suurissa maissa, kuten Intiassa ja Brasiliassa. Tilanteen pahenemiseen joissakin maissa ovat vaikuttaneet muun muassa uudet, helpommin tarttuvat virusmuunnokset.

Todellinen kuolemien määrä on asiantuntijoiden mukaan suurempi kuin kolme miljoonaa, sillä monessa maassa koronakuolemia on jäänyt raportoimatta muun muassa puutteellisen testauksen takia. Ylikuolleisuustilastot tukevat sitä päätelmää, että kuolemantapauksia on todellisuudessa selvästi enemmän.

Joissakin maissa kuolemia on myös tarkoituksella raportoitu alakanttiin.

Eniten kuolemia Yhdysvalloissa

Eniten koronakuolemia on tilastoitu Yhdysvalloissa, jossa covid-19-tautiin on kuollut Johns Hopkinsin yliopiston mukaan yli 566  000 ihmistä. Toiseksi ja kolmanneksi eniten kuolemia on kirjattu Brasiliassa (yli 368  000) ja Meksikossa (yli 211  000).

Euroopassa koronavirus on runnellut pahimmin Britanniaa, jossa kuolemia on raportoitu yli 127  000. Eurooppa ja Pohjois-Amerikka olivat pitkään pandemian keskiössä, mutta nyt monissa Euroopan maissa ollaan purkamassa koronarajoituksia kesää kohti tautitilanteen parantuessa.

Rokotusten epätasaisten saatavuuden vuoksi pandemian painopisteen on arvioitu siirtyvän yhä vahvemmin köyhempiin maihin, joilla kansalaisten rokottaminen kestää paljon rikkaita maita pidempään. Kansalaisjärjestöt ovat vaatineet rokotteiden tasaisempaa jakamista eri maiden kesken, jotta tautitilanne esimerkiksi Etelä-Aasian maissa saataisiin nopeammin kuriin.

Tartuntoja on raportoitu pandemian aikana koko maailmassa yli 140 miljoonaa, mutta lukema on rajallisen testauksen vuoksi pahasti alakanttiin. Perjantaina raportoitiin ympäri maailman lähes 830  000 uutta tartuntaa, mikä on AFP:n mukaan korkein lukema pandemian aikana.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE