Politiikka

”Nyt tuntuu, että matka oli vaivan arvoinen” – Soini jätti tunteikkaat jäähyväiset

Lehtikuva / Jussi Nukari
Lehtikuva / Jussi Nukari
Lehtikuva / Jussi Nukari

Perussuomalaisten puoluekokousväki kuunteli hartaana 20 vuotta puoluetta johtaneen Timo Soinin jäähyväissanoja puheenjohtajana.

– Olen antanut kaikkeni ja saanut paljon. Nyt tuntuu, että matka oli vaivan arvoinen, hän totesi puoluekokouksessa Jyväskylässä.

Väistyvä puheenjohtaja liikuttui, kun antoi julkiset kiitokset vaimolleen Tiinalle, ”jota ilman en olisi kertomassa tätä kasvutarinaa”.

Soini korosti puheessaan mielipiteensä sanomisen tärkeyttä. Hänellä on ollut se ohjenuorana myös omassa puheenjohtajan työssään.

– Jokaisella meistä on mielipide jonkin ajattelun tuotoksena, johon se perustuu. Tällä perusteella mielipide ei voi olla väärä. Se on keskustelun raaka-aine. Se on uskallettava sanoa ääneen. Se, että törmää erilaiseen kuin omansa, on elon merkki, hän evästi puoluekokousväkeä.

Soini viittasi oppi-isänsä Veikko Vennamon sanoihin, joille Suomen maaseudun puolueen ideologia rakennettiin: ”jokainen ihminen on arvokas.”

– Kun minä puhun politiikkaa, se on tunteesta kumpuavaa ajattelua. Pyrin olemaan ihmisen puolella enkä ketään vastaan.

Soini totesi täydelle salille perussuomalaisia, että on ajatellut heitä puheenjohtajana joka päivä.

– Siihen luonnostaan kasvaa kiinni eikä vastuu omasta väestä ja sen ajatuksista päästä irti. Sitä tunnetta riittää joka päivälle – tuntui milloin miltäkin, etupäässä hyvältä.

Ettei rohkeus riitä tunnustamaan virheitä, se on ongelma.

Puheenjohtajuutta hän kuvasi omaksi kasvutarinakseen – ja puolue on kasvanut siinä ohessa.

– Puolueen kasvutarinan me kaikki olemme yhdessä varmistaneet. Ihmiselle annettiin yksi suu ja kaksi korvaa. Kannattaa kuunnella enemmän kuin puhua.

Väistyvä puheenjohtaja myönsi, että sosiaalinen media tuntuu hänestä pahalta. Soini viittasi puheessaan, kuinka ”ihmisen möläytykset voivat olla vahinkoja tai tunnekuohahteluja”.

– Niitä tulee kaikilta. Kun ihminen kuvittelee, ettei tule kuulluksi, hän sanoo mitä vain.

Timo Soinilta tuli vakava viesti perussuomalaisille:

– Jos vasaroit naulan mutkalle ja sanot, että se meni vinoon, niin sanot väärin. Sinä naulasit sen vinoon. Se, että ihminen tekee virheitä, ei ole ongelma. Ettei rohkeus riitä tunnustamaan virheitä, se on ongelma. Tällaisena minä tunnen vastuun käsitteen.

Hän varoitti myös kyynisyydestä: ”On tärkeää olla jotakin mieltä, uskoa johonkin, aivan mihin tahansa”.

Soini puolusti perussuomalaisia inhimillisenä puolueena.

– Mitä me tunnemme, näkyy meistä. Se joko houkuttelee mukaan tai aiheuttaa torjuntaa. Olen voinut seistä edesssänne joukoistani ylpeänä. Olen tiennyt, että takanani on ollut teidän tukenne. Tehkää hyvin, Timo Soini päätti jäähyväispuheensa kunnioittaviin kättentaputuksiin.

Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat