tyovaenkirjallisuuspaiva
kaisaniemi

OAJ suuttui Jyväskylän lukioleikkauksista

Kuva: Lehtikuva

Opettajien ammattijärjestö OAJ on pöyristynyt Jyväskylän koulutuskuntayhtymän tavasta säästää opettajanvirkojen määrässä. Koulutuskuntayhtymä ilmoitti lakkautavansa 20 opettajanvirkaa ja toteuttavansa niiden opetustyön jatkossa tuntiopetuksena.

Opettajien oli maanantaihin 28.11. aamukymmeneen mennessä määrä ilmoittaa, hyväksyvätkö he virkojensa vaihtamisen päätoimisiin tuntiopettajasopimuksiin. Lehtorit pakotettiin pohtimaan viikonlopun aikana, suostuvatko siirtymään tuntiopettajiksi vai tulevatko irtisanotuiksi. OAJ:n tiedotteen mukaan koulutuskuntayhtymän ratkaisu voi olla laiton.

– Käytännössä heidät pakotettiin allekirjoittamaan, koska toinen vaihtoehto olisi ollut irtisanominen ja työttömyys. Viran lakkauttaminen edellyttäisi työtehtävien loppumista, mutta tässä näin ei ole käynyt, lukiokoulutuksen luottamusmies Juha Paananen huomauttaa.

OAJ:n mukaan opettajia ei ole kuultu asiassa ennen päätöksen tekemistä, eikä lakkautettavaksi valikoituneiden virkojen valintaperusteita ole asianmukaisesti avattu lehtoreille. Tuntiopettajasopimuksiin siirtymisillä saadaan säästöä heikentämällä lehtorien asemaa. Jatkossa työnantaja voi milloin tahansa ilman neuvotteluja pudottaa päätoimisten tuntiopettajien tuntimäärät 16 tuntiin, joka on päätoimisuuden raja, OAJ:n tiedotteessa kerrotaan. Opettajan palkka saattaa pudota jopa 30 prosenttia kertaheitolla tämän seurauksena.

Luottamusmies Paananen kertoo tarjonneensa kuntayhtymälle myös toista, opettajien kannalta reilumpaa mallia asian ratkaisemiseen, mutta se ei kelvannut.

– Tällä olisi saavutettu sama kustannusvaikutus, ja opettajat olisivat ymmärtäneet perustelut. Tästä huolimatta työnantaja halusi ehdottomasti hoitaa asian edellä kuvatulla tavalla, Paananen ihmettelee OAJ:n tiedotteessa.

Lukio-opettajien tapaus juontaa Jyväskylän koulutuskuntayhtymän yhteistoimintaneuvotteluihin, jotka päättyivät 14.11. Kuntayhtymän hallitus päätti toimista 22.11.

Asiasta uutisoi ensimmäisenä YLE Keski-Suomi.

AVAINSANAT

Keskustelua aiheesta

Säynätsalon työväenyhdistys esittää Maarit Feldt-Rantaa SDP:n presidenttiehdokkaaksi

Säynätsalon Työväenyhdistys on kokouksessaan 19.6. päättänyt esittää SDP:n presidenttiehdokkaaksi kansanedustaja, SDP:n 2. varapuheenjohtaja Maarit Feldt-Rantaa.

Feldt-Rannalla on pitkäaikainen ja monipuolinen politiikan kokemus ja tietotaito. Hänellä on myös laajat verkostot ja asiantuntemus kansainvälistä yhteistyöstä.

 

Säynätsalon työväenyhdistys haluaa presidenttivaalien yhteydessä laajan keskustelun ympäristökysymyksistä,  ihmisoikeuksista ja eriarvoisuuden vähentämisestä niin kotimaassa kuin globaalisti.

 

AVAINSANAT

Keskustelua aiheesta

Keski-Suomen demareille uutta vauhtia piirikokouksesta

Keski-Suomen sosialidemokraatit kokoontuivat piirikokoukseen Jyväskylään kuntavaalien jälkimainingeissa keskiviikkona 26. huhtikuuta. Poliittisen tilannekatsauksen tilaisuudessa piti Pohjanmaan piirin puheenjohtaja ja puoluehallituksen jäsen Matias Mäkynen, joka kiitti piirin johtoa ja toimihenkilöitä hyvästä yhteispelistä Pohjanmaan kanssa, joka edisti monella paikkakunnalla saavutettuja vaalivoittoja.

Piirin puheenjohtaja Rolf Nyholm suitsutti puheenvuorossaan hyvän tuloksen saavuttaneita kuntia.

– Keuruu 29.3 %, Jämsä 28.4 %, Saarijärvi 27.8%, Viitasaari 26.0 % ja Äänekoski 25.6 %. Mainittava on lisäksi Kuhmoisten hyvä tulos 24,2 %, Kokoomuksen ja Keskustapuolueen puristuksessa, Nyholm listasi SDP:n voittoja. Kokonaisuutena ne takasivat puolueen säilymisen Keski-Suomen toiseksi suurimpana poliittisena ryhmänä Jyväskylän vaalituloksen katkeruudesta huolimatta. Puheenjohtaja muistuttikin Jyväskylän vaalituloksesta erikseen.

– Huolestuttavaa meidän Demarien kannalta on Vihreiden suuri kannatuksen lisäys Jyväskylässä, jossa Vihreät nousivat suurimmaksi ryhmäksi.

Tarve vahvemmalle kaupunkipolitiikalle ja koulutuspoliittisten näkemysten selkeyttämiselle toistui myös Mäkysen tilannekatsauksessa ja useissa piirikokousedustajien puheenvuoroissa. Katse on käännettävä kohti tulevaisuutta ja sitä korosti myös puheenjohtaja Nyholm, joka kannusti myös kiireellistä maakuntavaaleihin valmistautumista.

– Seuraavat vaalit ovat jo ovella, jotka vaativat meiltä yhä enemmän panostusta tulevaan. Maakuntavaalit käydään jo vuoden 2018 alussa. Ehdokasasettelu pitää aloittaa välittömästi, jotta saataisiin mahdollisimman hyvät asemat tulevaan, Nyholm painotti.

Huomiota kiinnitti myös vaalien jälkeiseen aikaan lykätty Sipilän hallituksen puoliväliriihi, josta odotettiin suuria ratkaisuita. Pettymys hallituksen itselleen asettamien keskeisimpien tavoitteiden karkaamiseen oli käsinkosketeltavaa.

– Mielenkiinnolla odotin ja varmaan odotimme mitä sieltä on tulossa. Minusta hallitus ei onnistunut saamaan aikaan tarvittavia ratkaisuja. Näillä toimilla ei taiteta velkaantumista, eikä myöskään saavuteta 72 % työllisyysastetta, Nyholm kommentoi puoliväliriihen antia ja siteerasi SDP:n puheenjohtaja Antti Rinteen huomautusta hallituksen halusta lyödä rumpua saavutuksillaan.

– Mitä suuremmat puheet, sitä pienemmät teot.

Julkilausumassa vaadittiin malttia maakuntauudistukseen

Piirikokous hyväksyi kokouksen päätteeksi julkilausuman, jossa kritisoitiin maakuntauudistuksen kiireellistä aikataulua. Maakuntavaltuustojen vaali tulisi suorittaa vain yhdeksän kuukauden päästä, eikä maakuntien tehtäviä, hallintoa tai vaalin toimitusta koskeva lainsäädäntö ole valmiina. Julkilausuman valmistelua kokoukselle johtanut varapuheenjohtaja Ville Rautiainen painotti hallituksen aiempia epäonnistumisia esitellessään työn tuloksia.

– Uudistusta puuhaa sama hallitus, joka pitää hallussaan Suomen epävirallista ennätystä tehtyjen päätösten perumisista. Tämä epävirallinen titteli on entisestään rapauttanut meidän kaikkien, kansan kuin sen edustajienkin, uskoa päätöksentekoon. Yhtiöittämisen mukana tulee jälleen sama uhka kuin sähköverkkojen kanssa. Uhka siitä, että verovaroin rakennetut sairaalat ja terveyskeskukset menevät ulkomaiseen hallintaan ja kansan maksama omaisuus on jälleen uhrattu. Tätäkään kuviota ei helpota hätiköinti, Rautiainen summasi.

Piirikokouksen tunnelmaa kiiteltiin kokouksen jälkeen sekä paikan päällä että sosiaalisessa mediassa rakentavaksi ja reipashenkiseksi. Kotia kohden lähti joukko innokkaita ja taistelutahtoisia demareita.

AVAINSANAT

Keskustelua aiheesta

Äänekosken vaalikahvilassa piirretään poliitikkoja – Mikko Ouli otti lomaa toimintakeskuksesta ja lähti veljensä vaalipäälliköksi

Kuva: Merja Närhi
Yhteiskuvaa veljensä Pekka Oulin kanssa tabletin ruudulta esittelevä Mikko Ouli on piirtänyt Äänekosken vaalikahvilan seinään komean kuvagallerian.

Kun äänekoskelainen 46-vuotias Pekka Ouli kertoi lähtevänsä ensimmäistä kertaa ehdokkaaksi kuntavaaleihin, ilmoittautui 39-vuotias Mikko Ouli välittömästi isoveljensä vaalipäälliköksi.

– Ilmoitin työpaikalleni Äänekosken toimintakeskukseen, että tarvitsen kahden viikon loman – minua tarvitaan nyt vaalikahvilassa, Mikko Ouli kertoo.

Vaalipäällikkö onkin päivystänyt Äänekosken demarien vaalikahvilassa aktiivisesti. Hän piirtää hienoja kuvia kahvilassa kävijöille, ja kuvia riittää myös näyttelykäyttöön. Koska kahvilan toiminta liittyy politiikkaan, esiintyy kuvissa Pekan ja Mikon lisäksi useita tunnettuja poliitikkoja.

Kuviin ovat päässeet muiden muassa Maria Guzenina (sd.), Pentti Arajärvi (sd.) ja Mauri Pekkarinen (kesk.). Jokaiseen kuvaan vaalipäällikkö on tietysti kirjoittanut myös oman ehdokkaansa Pekka Oulin vaalinumeron.

Pekka Ouli kertoo, että ehdokkaaksi lähtö oli kiinni vain ajankäytön organisoimisesta – SDP:n valikoituminen puolueeksi oli helppo.

– Äitinikin on ollut aikoinaan SDP:n ehdokkaana ja puolueen arvot kertovat myös omasta arvomaailmasta, Ouli kertoo.

Vaikuttaminen ei ole Oulille uusi asia. Hän on toiminut muun muassa Äänekosken rock-musiikin yhdistyksen Ärmyn puheenjohtajana, ja hän on tottunut tekemään töitä ja päätöksiä porukalla. Ammattikseen Pekka Ouli työskentelee Pohjoisen Keski-Suomen ammattioppilaitoksen järjestelmäasiantuntijana.

”Onko Sipilä asettunut perustuslakivaliokunnan paikalle?” – ex-ministeri varoittaa kevyistä väitteistä

Kuva: Kari Hulkko

SDP:n kansanedustaja, entinen peruspalveluministeri Susanna Huovinen ihmettelee pääministeri Juha Sipilän (kesk.) eilistä arviota, että soten perustuslakiongelmat on ratkaistu.

– Erikoinen lausunto, koska me kaikki tiedämme hallituksen malliin sisältyvän vakavia perustuslakiin liittyviä huolia, Huovinen huomautti puhuessaan tänään Jämsän työväenyhdistyksen kokouksessa.

Huovisen mukaan monet asiantuntijat ovat esittäneet huolensa erityisesti hallitsemattoman valinnanvapausmallin vaikutuksista. Varsinkin kansalaisten yhdenvertaisuus ja sosiaalipalveluiden asema on huolenaiheena.

– Nämä kysymykset ovat myös perustuslain näkökulmasta varsin ongelmallisia eikä pääministerin pitäisi kevyesti väittää kaikkien ongelmien olevan ratkaistun.

Luulisi tämän olevan muistissa nykyisellä pääministerillä.

Huovinen pitää pääministerin lausuntoa erityisen outona siksikin, että Suomessa hallituksen esitysten perustuslainmukaisuuden arvioi eduskunnan perustuslakivaliokunta.

– Kukaan – ei edes pääministeri – voi asettua tämän yläpuolelle. Etukäteisarviota perustuslainmukaisuudesta ei ole saatavissa.

Susanna Huovinen sanoo tietävänsä tämän omakohtaisesti, koska viime kaudella pitkälle valmisteltu sote-lainsäädäntö kariutui nimenomaan perustuslain tulkintaan ja aikapulaan.

– Luulisi tämän olevan muistissa nykyisellä pääministerillä, joka oli mukana tuossakin prosessissa. Perustuslakivaliokunta ansaitsee isojen asioiden äärellä myös työrauhan enkä ole vakuuttunut, että pääministerin eilinen lausunto edesauttaa tätä, Huovinen tähdensi.

Moventas laajentaa tuotantoaan Jyväskylässä

Moventas Oyj on tänään ilmoittanut laajentavansa tuuliturbiinien vaihteita valmistavaa tehdastaan Jyväskylässä. 17 miljoonan investointi tehdään yhteistyössä kaupungin kehittämisyhtiö JYKES kiinteistöjen kanssa. Investoinnin taustalla on tuulivoiman kasvanut kysyntä. Moventaksen tehtaalla tullaan valmistamaan Exceed -sarjan vaihdelaatikoita.

– Suunnittelimme isommat Exceed-sarjan vaihdelaatikot vastataksemme suurempien laatikoiden kysyntään ja parantaaksemme tuulivoiman elinkaarikustannuksia, Moventaksen toimitusjohtaja Arto Lahtela kertoo.

Investointi tuottaa välittömästi 35 uutta työpaikkaa ja valmistuessaan mahdollistaa 100 uuden työntekijän palkkaamisen. Rakennushankkeen työllistämisvaikutus on noin 45 henkilötyövuotta. Jyväskylän kaupunginjohtaja Timo Koivisto tervehtii Moventaksen ratkaisua ilolla.

– Merkittävä investointi korkean teknologian teollisuuteen on erinomainen asia. Tämä kertoo erityisesti Moventaksen kilpailukyvystä, mutta myös siitä, että Jyväskylässä reagoidaan nopeasti. Haluamme osoittaa yrityksille, että tänne on helppo investoida ja asiat sujuvat, Koivisto toteaa.

Asiasta kertoi ensimmäisenä YLE.

AVAINSANAT

Keskustelua aiheesta