Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

OAJ vaatii budjettiriihestä lisärahoitusta jatkuvaan oppimiseen ja erityisopetukseen – “Kysymys on mahdollisuuksien yhdenvertaisuudesta”

Osaajapulan taittaminen, työllisyyden parantaminen ja jatkuvan oppimisen edistäminen ovat mittavia tavoitteita, joiden toteuttamiseksi Sipilän hallituksen on välttämätöntä osoittaa lisärahoitusta elokuun budjettiriihessä, Opettajien ammattijärjestö OAJ katsoo.

Demokraatti

Demokraatti

Järjestö huomauttaa, miten aikuisten jatkuvan oppimisen edistäminen edellyttää korkeakouluilta uusia askelia. OAJ kannattaa parhaillaan lausuntokierroksella olevaa korkeakoululain muutosesitystä, jossa korostuu korkeakoulujen rooli aikuisten osaamisen kehittämisessä.

– Korkeakoulujen on oltava mukana torjumassa osaajapulaa ja edistämässä työllisyyttä. Jatkuvan oppimisen rahoitus pitää kuitenkin turvata nykyisen budjettikehyksen ulkopuolelta, OAJ:n puheenjohtaja Olli Luukkainen korostaa.

– Korkeakoulututkintojen lukumäärä on jo pitkään kasvanut, vaikka opetus- ja tutkimushenkilöstön määrä on vähentynyt tuhansilla. Korkeakouluille ei voi antaa uusia tehtäviä, ellei niille samalla anneta riittäviä resursseja toimia. Muutoin ne syövät jälleen rahaa opetukselta ja tutkimukselta, Luukkainen tähdentää.

Luukkainen kehittäisi myös ammatillista opintoväylää aikuisille. OAJ on ehdottanut avoimen ammattiopetuksen kokeilua, joka tukisi ammatin vaihtajia ja sivutoimisesti opiskelevia.

Lisärahoitusta myös erityisopetukseen.

Jatkuvan oppimisen edistämisen lisäksi OAJ esittää lisärahoitusta myös erityisopetukseen. Järjestö huomauttaa, miten vain kolme prosenttia opettajista pitää erityisopetuksen resursointia riittävänä. Erityisen paljon puutteita on peruskoulun osa-aikaisessa erityisopetuksessa.

– Kunnille pitää tarjota lisärahoitusta erityisopetukseen ja kohdentaa sitä erityisesti kouluille, jotka toimivat haastavilla alueille, joilla on paljon työttömyyttä, keskimääräistä alhaisempi koulutusaste tai suuri vieraskielisen väestön osuus. Raha kohdennettaisiin erityisopettajien palkkaamiseen. Kysymys on lasten oppimismahdollisuuksien yhdenvertaisuudesta ja tasa-arvosta.

Luukkaisen mielestä on “uskomatonta ja edesvastuutonta”, että valtiovarainministeriön esityksessä lukiorahoitus putoaa entisestään, kun samaan aikaan valmistellaan lukiouudistusta. Uusi lukiolaki tulee voimaan ensi vuonna, ja ensi syksystä lähtien lukiot velvoitetaan muun muassa tekemään yhteistyötä ammattikorkeakoulujen ja yliopistojen kanssa.

– Ammatillisen reformin toimeenpanoa rahoitettiin 15 miljoonalla eurolla, mikä sekin oli alimitoitettu tuki. Nyt tukea tarvitaan myös lukion uudistamiseen, Luukkainen muistuttaa.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE