Politiikka

OAJ:lta ja Lääkäriliitolta varoitus – ”Tilanne on kestämätön, jos jotkut järjestöt saisivat uusia lisäetuja jäsenilleen”

Kari Hulkko
Olli Luukkainen.
Kari Hulkko
Olli Luukkainen.
Kari Hulkko
Olli Luukkainen.

Akavaan kuuluvat Opetusalan Ammattijärjestö OAJ että Lääkäriliitto kannattivat keskusjärjestönsä helmikuun lopulla hyväksymää kilpailukykysopimusta koskevaa neuvottelutulosta.

Liittojen yhteiden kannanoton mukaan neuvotteluratkaisun hyväksyessään järjestöt hyväksyivät sen kokonaisuutena niin, että sen kaikki osat ovat osa kokonaisratkaisua – eivät pohja uudelle neuvottelukierrokselle.

Tämän jälkeen on oheen tullut pääsopijakeskusjärjestöjen tarkennus siitä, kuinka aivan omana prosessinaan lähdetään rakentamaan sopimusjärjestelmään niin sanottua Suomen mallia. OAJ ja Lääkäriliitto hyväksyvät tämän menettelyn siten, mitä työmarkkinajärjestöjen vastaukseen 11.3. maan hallitukselle on kirjattu.

Useat ammattiliitot ovat esittäneet varaumia saavutettuun sopimuskokonaisuuteen ja on alettu keskustella uusista tarkennuksista, jotka vielä ovat tarpeen, jotta nämä voivat hyväksyä kilpailukykysopimuksen omalta osaltaan.

OAJ ja Lääkäriliitto sanovat nyt, että ne ovat edelleen myötämielisiä kilpailukykysopimuksen syntymiselle, mutta liitot katsovat, että sopimuskokonaisuus, johon ne ottivat myönteisen kannan 29.2., ei ole enää voimassa, jos jotain sen osaa muutetaan.

OAJ ja Lääkäriliitto korostavat, että koko sopimus on jo alkujaan julkisen sektorin työntekijöitä kohtaan epäoikeudenmukainen, koska vain heiltä on tarkoitus leikata lomarahaa 30 prosenttia, mikä aiheuttaa 1,5 prosentin ylimääräisen ansiolaskun verrattuna muihin työntekijäryhmiin.

– Osana laajaa kokonaisuutta olemme kuitenkin sen valmiita tässä tilanteessa määräaikaisena hyväksymään. Minkäänlaisiin uusiin ratkaisuihin, jotka vielä edelleen heikentäisivät julkisen sektorin tilannetta, emme ole valmiita, puheenjohtajat Olli Luukkainen ja Marjo Parkkila-Harju toteavat.

– On aivan välttämätöntä tässä poikkeuksellisessa työmarkkinatilanteessa turvata, että kaikkia työntekijäryhmiä käsitellään tasapuolisesti niissä toimenpiteissä, joissa pyritään palkan leikkauksiin ja niissä toimenpiteissä, joilla verotusta helpotetaan tai menoleikkauksia toteutetaan. Tältä pohjalta olemme valmiita jatkamaan sopimusalakohtaisia neuvotteluita. Tilanne on kestämätön, jos jotkut järjestöt saisivat uusia lisäetuja jäsenilleen ja julkisen sektorin keskeiset ammattiryhmät jäisivät niiden ulkopuolelle.

Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat